Solat ialah amalan pertama dihitung apabila kita dihisab oleh Allah SWT, sekali gus kewajipan kepada setiap Muslim yang difardukan pada tahun kelima sebelum Hijrah.

Pentingnya solat kepada setiap Mukmin terlihat pada al-Quran itu sendiri yang membicarakan solat tidak kurang 100 ayat.

Antaranya firman Allah SWT: “Benar-benar sangat beruntung orang yang beriman, yakni mereka yang khusyuk dalam mengerjakan sembahyang.” (Al-Mukminun: 2)

Sudah pasti solat fardu yang kita kerjakan tidak pernah sempurna, malah jika kita merasakan solat dikerjakan sempurna, maka ia tanda ketidaksempurnaan dan berkemungkinan amalan itu ditolak.

BUAT IBADAH PERLU IKHLAS

Tidak ada yang sempurna melainkan Allah SWT dan Rasulullah SAW. Justeru, Allah SWT menyediakan mekanisme untuk menutup kekurangan ibadat dengan mendirikan solat sunat.

Hakikatnya meskipun difardukan mendirikan solat lima kali sehari, kita masih lalai dan alpa hingga memerlukan solat sunat untuk menyempurnakan ibadat kita. Solat fardu itu umpama hadiah yang ingin dipersembahkan di hadapan Allah SWT sementara sembahyang sunat seperti balutan memperindahkan kotak hadiah.

IKLAN

Namun apa yang penting dalam mengerjakan solat sunat ialah keikhlasan kerana kunci kita menjadi Mukmin yang dikasihi Allah SWT. Solat dhuha sering dikaitkan dengan rezeki hingga ramai yang percaya mengerjakannya adalah untuk menjadi kaya.

Namun apakah kita melakukannya semata-mata tujuan itu? Kita boleh mengharap rezeki daripada Allah SWT, tetapi cuba tanya diri sendiri apakah kita ikhlas melakukannya. Jangan melakukannya semata-mata mengharapkan rezeki daripada Allah SWT sedangkan rezeki sudah ditetapkan sejak kita dalam kandungan sama seperti ajal, maut dan jodoh.

MELAPANGKAN REZEKI

Terdapat banyak jenis solat sunat yang boleh dilakukan dalam tempoh sehari tetapi yang menjadi kebiasaan ialah solat sunat dhuha.

IKLAN

Solat Dhuha ‘Top Up’ Kekurangan Solat Fardhu

Solat Dhuha ‘Top Up’ Kekurangan Solat Fardhu

Solat Dhuha ‘Top Up’ Kekurangan Solat Fardhu

IKLAN

Hikmah solat sunat dhuha juga disebabkan masa antara selepas waktu subuh dan zuhur yang panjang hingga Allah SWT menyediakan ruang untuk terus mengingati-Nya. Waktu dhuha bermula 30 minit selepas syuruk dan berakhir sebelum matahari tegak di atas kepala.

Solat sunat dhuha sangat sinonim dengan pengertian melapangkan rezeki. Dalam hal ini, ada hadis yang menyebut mengenai kelebihan mengerjakan solat sunat dhuha 12 rakaat.

Daripada Anas ibnu Malik RA bahawa Rasulullah SAW bersabda: Sesiapa yang solat dhuha sebanyak 12 rakaat, maka Allah akan membina baginya sebuah istana daripada emas di syurga. (HR Ibnu Majah)

Sumber kredit: Kambing Aqiqah Murah Pak Wan dan Rencana Agama Berita Harian Online

VIDEO KASHOORGA:

 

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI