Berkahwin merupakan sunnah para nabi dan para rasul, di samping sebagai salah satu tanda-tanda kekuasaan dan kurnia nikmat dari Allah Azza wa Jalla. Melalui perkahwinan, manusia yang berpasangan lelaki dan wanita akan mula menjalani kehidupan baru, iaitu kehidupan berumah tangga, yang menjadi dambaan setiap manusia di muka bumi ini.

Namun tatkala melalui perjalanan kehidupan berumah tangga pastinya tidak dapat lari daripada ujian. Tinggal sama ada seseorang itu kuat atau tidak dalam melalui ujian-ujian yang Allah berikan.

Melalui perkongsiannya di Facebook, Firdaus Shakirin bercerita tentang kesetiaan lelaki yang goyah apabila sudah ada segalanya.

“Kesetiaan wanita diuji saat lelaki tidak punya apa-apa dan kesetiaan lelaki diuji saat dia memiliki segalanya…”

Teringat masa mula2 kawin dulu, kami suami isteri masing2 gaji kecik, xsampai 2k tapi mcm2 nk kena bayar…sewa umah, ansuran kereta, duit minyak, duit belanja dapur, bil utiliti, duit utk org tua lagi dan lain2…

Time ni jgak, tgh plan dgn wife utk nk beli rumah, maka prepare la sikit2 downpayment dlm 10%, lawyer fee, brg2 kelengkapan rumah yg xde lagi, perabot2 dan segala bagai….

HIDUP SUSAH SAMA-SAMA

IKLAN

Wife pun bwk kuar akaun 2 kwsp dia, saving TH dia, dia bg semua utk setelkan apa yg patut…then, terminate loan asb dia utk lapangkan komitmen bulanan sbb pasni nk byar umah…2,3 tahun struggle to cope dgn financial planning sbb dpt anak awal…dpt masuk umah baru & dlm masa yg sama wife pun bersalin…anak sulung dan tahun berikutnya, anak no 2…

Time perut memboyot tu la dia ikut sama2 p cat umah…siang kmi bdua keje, blk keje, lpas maghrib, trus p umah bru, cat umah smpai la kul 11, 12 mlm…esok keje pulak…

Sekarang after 8 years, kehidupan dah stabil, dah ada harta, dah ada mcm2, gaji dah tinggi, kewangan dah ok, wife dah jd surirumah…hmm, mula rasa mewah dan rasa ada duit lebih dah…

Pastu apa yg kita nk buat? Ingat tak time susah dulu, apa yg isteri dah tolong kita? Tak ingat…ingat tak awal2 kawin dulu, apa yg isteri bg kat kita? Tak ingat…Ingat x apa yg isteri dah buat utk kita smpai kita bleh ada serba serbi hari ni? Tak ingat…

IKLAN

APA YANG KITA INGAT?

Kita rasa diri dah mampu…rasa nak tambah lagi, nak buka cawangan baru…? Mostly ramai suami yg gagal saat ini sbb nawaitu dia dah berubah, dah lain…dulu susah sama2 dgn isteri, skrg dh senang, nak senang sorang2…mula terfikir nk tambah isteri, duakan, tigakan, empatkan isteri, curang dgn isteri, atau tinggalkan isteri utk dptkan yg lebih baik lagi…

MUDAH LUPA DIRI

Dia plan masa depan dia sorang2…

IKLAN

Maka asbab apa yg selalu berlaku itulah keluarnya quotes kesetiaan wanita diuji saat lelaki tidak punya apa-apa dan kesetiaan lelaki diuji saat dia memiliki segalanya…sbb memang kehidupan hari ni sama mcm ayat tu…

Kita suami mudah lupa dgn siapa yg bersama kita waktu kita tidak punya apa-apa dlu, kita suami mudah lupa dgn siapa kita bina kehidupan kita sehingga kita dapat apa yg kita ada hari ini…dan bila kita dah ada segalanya, kita anggap smua tu sbb usaha kita, dtg dari kita, hasil penat lelah kita…just semata2 diri kita…

Kita lupa apa yg isteri korbankan utk kita, kita lupa…useless and not grateful kan kita ni…

Sumber kredit: Firdaus Shakirin

VIDEO KASHOORGA: