Tugas mendidik dan menjaga anak-anak itu terletak di bahu kedua ibu bapa. Mereka inilah insan yang bakal mencorak masa depan anak-anak sama ada mahu menjadi insan berjaya atau sebaliknya.

Dan sememangnya tugas ini bukanlah mudah. Banyak masa perlu dikorbankan untuk
memastikan mereka menjadi khalifah Allah yang diredainya di muka bumi ini.

Melalui satu perkongsian di Harian Metro di mana pasangan suami isteri, Hussin Ismail, 65 tahun dan Rosmunainah Asmuni, 65 tahun telah dikurniakan sembilan orang anak dan kesemuanya adalah hafiz al-Quran.

Tak Ada Ritual Tertentu, Tapi Jaga Makan & Minum Rahsia Pasangan Ini Didik 9 Anak Jadi Hafiz
Sumber Foto: Harian Metro

Menurut pasangan ini yang berasal dari Kampung Tebakang Bukit Payong Terengganu memberitahu telah mendidik anak-anak mereka dengan menghafal kitab suci itu dari kecil lagi.

“Saya dan suami mendidik semua sembilan anak menjadi hafiz pada usia muda dan kemudian turut cemerlang dalam bidang lain.

IKLAN

“Al-Quran itu bukan diturunkan kepada orang cerdik atau genius saja, tetapi mukjizat kepada semua. Bermakna orang biasa juga boleh menjadi hafiz dan hafizah, asalkan ada keinginan.

“Malah, selepas bergelar hafiz, lebih mudah untuk menghadam ilmu lain dengan lebih cepat berbanding orang biasa dan tidak keterlaluan jika dikatakan, ia kunci untuk menjadi seorang genius,” katanya ketika ditemui di Akademi Al-Quran Amalillah (Akmal) di Kampung Tebakang, Bukit Payong di sini.

Tak Ada Ritual Tertentu, Tapi Jaga Makan & Minum Rahsia Pasangan Ini Didik 9 Anak Jadi Hafiz

IKLAN

Menurut Rosmunainah, ibu kepada sembilan tahfuz ini berkata dia dan suami tidak mengamalkan petua atau ritual tertentu, cuma menjaga makan dan minum anak-anaknya.

Semua sembilan anaknya terdiri daripada Siti Nuur Izzati, 38, kini menjadi pengurus di Maahad Tahfiz Al-Nursi, Shah Alam; Mohd Saifullah, 37, (Ketua Eksekutif Akmal); Mohd Fakhrurrazi, 35, (bekas peserta program Imam Muda musim ke-2 dan penyelia pentadbiran Akmal di Shah Alam); Siti Fatimatuzzahra, 33, (pensyarah di Politeknik Ibrahim Sultan, Pasir Gudang, Johor); Siti Nuur Nazifah, 31, (guru tahfiz ulul albab); Mohd Iqbal, 29, (penyelia pentadbiran Akmal Bukit Payong); Mohd Zulqornain, 26, (Timbalan penyelia pentadbiran Akmal Bukit Payong); Mohd Khidhir, 23, dan Mohd Danial, 21, kedua-duanya masih menuntut di Universiti Antarabangsa Afrika, Sudan.

IKLAN

Menurut , kejayaan mendidik sembilan anak bergelar hafiz membuatkan dia semakin bersemangat berkongsi kaedah dengan orang lain.

Tak Ada Ritual Tertentu, Tapi Jaga Makan & Minum Rahsia Pasangan Ini Didik 9 Anak Jadi Hafiz

Daripada situ katanya, timbul idea untuk mewujudkan Akademi Al-Quran Amalillah (Akmal) yang kini mempunyai 80 pelajar dengan lebih 70 peratus daripada mereka menghafal 30 juzuk al-Quran dalam masa setahun.

“Kami menggunakan kaedah fast track iaitu revolusi hafazan al-Quran dalam tempoh setahun. Ia membabitkan pengurusan masa, suasana, makan minum dan kesediaan diri pelajar serta guru untuk mengajar,” katanya lagi.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI