‘Tak perlu malu, merekalah akan tarik ibu dan bapa ke syurga.’ Dr Say sayu ambil kad OKU anak. Ternyata begitulah perasaan ibu, bapa yang mempunyai anak OKU atau Orang Kelainan Upaya.

Bukan rasa malu sebaliknya lebih kepada perasaan sedih tatkala melihat kad OKU sang anak. Itu perkara yang dikongsikan Dr Say di akaun Instagramnya.

Artikel Berkaitan:

‘Walau Buta Mata, Tapi Tak Buta Al-Quran.’ Aisyah Humairah Cancer Survivor Cekal, Tak Pernah Jadikan Kekurangan Diri Sebagai Halangan

Tak Perlu Malu

Ternyata apa yang dilalui bapa ini adalah normal, apabila rata-rata netizen meluahkan rasa yang sama apabila mengambil kad OKU anak di Jabatan Kebajikan Masyarakat.

Ini luahan Dr Say Shazril,

Topik : Kad OKU Ace Is Here

Sy daftar untuk kad OKU Ace back in January 2023. Sabtu baru ini, saya check online dan kad OKU Ace ready untuk dituntut. 4 bulan untuk kad OKU siap.

IKLAN

‘Tak Perlu Malu, Merekalah Akan Tarik Ibu & Bapa Ke Syurga.’ Dr Say Sayu Ambil Kad OKU Anak
Merekalah Akan Tarik

Terus terang cerita bila nak amik kad OKU hari ini terasa sangat berat, rasa macam “aku sudah bersedia ke nak pegang kad ini untuk anakku?”

Tapi saya gagahkan juga sebab saya sendiri yang apply kad OKU tersebut. Sampai dekat JKM Sepang, sepi tidak ada orang lain.

Macam suasana dicipta untuk saya ‘soaked in’ yang anak saya istimewa, anak saya kelainan upaya dan ini buktinya. Bila kad OKU dihulurkan dekat saya, saya ucap terima kasih dekat pegawai JKM & terus saya meluru masuk kereta.

‘Tak Perlu Malu, Merekalah Akan Tarik Ibu & Bapa Ke Syurga.’ Dr Say Sayu Ambil Kad OKU Anak
Ibu & Bapa Ke Syurga

Dalam kereta saya amati elok-elok kad OKU tu. Besar-besar tulisan KAD OKU. Ada nama penuh Ace, ada kategori ketidakupayaannya dan ada gambar Ace senyum yang cukup suci, ikhlas dan naive.

IKLAN

Berjurai air mata saya. Saya tak tahu sebab apa. Hendak kata saya malu pegang kad OKU ini sikit pun tak, sebab saya tahu kad inilah yang boleh menjadi bantuan terunggul kepada Ace sekiranya saya atau wife tiba-tiba tiada di dunia ini.

Hendak kata saya sedih anak saya OKU juga tak, sebab OKU doesnt mean dia tak boleh enjoy the world like other kids do. Saya serius tak tahu kenapa saya sayu tapi it took me quite some time to accept that my son is now “OFFICIALLY” different.

‘Tak Perlu Malu, Merekalah Akan Tarik Ibu & Bapa Ke Syurga.’ Dr Say Sayu Ambil Kad OKU Anak
Dr Say Sayu

Saya tahu mesti ramai persoalkan, “Kenapa buat kad OKU untuk Ace, kesian dia.’

Well kalau kalian tak tahu, kad OKU ni ada banyak keistimewaannya antaranya pengecualian bayaran MyKad, pengecualian bayaran rawatan perubatan.

Butterfly effect bila travel tapi ULTIMATUMnya adalah sekiranya penjaga anak OKU meninggal, kad OKU lah yang akan menjadi hak yang sepatutnya anak istimewa kita dapat.

IKLAN

Ambil Kad OKU Anak

Kalau anda atau anak anda OKU, jangan malu, jangan segan sebab kerajaan betul-betul hendak tolong kita dengan pelbagai kelebihan dan keistimewaan sebagai pemegang kad OKU. My son has an OKU card and I am content.

‘Tak Perlu Malu, Merekalah Akan Tarik Ibu & Bapa Ke Syurga.’ Dr Say Sayu Ambil Kad OKU AnakBaca Di Sini:

Tak Pernah Rasa Terbeban & Anggap Seperti Anak Sendiri. ‘Kami Akan Jaga Amanah Yang Ditinggalkan.’

Kashoorga: Anak OKU adalah anak syurga, malah suatu masa nanti merekalah yang akan membawa ibu dan bapa mereka ke syurga.

Sumber: Instagram Dr Say Shazril

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI