Kasih seorang suami yang tulus dan ikhlas, walau bagaimana keadaan si isteri, tetap sayang tanpa syarat. Isteri adalah amanah dan tanggungjawab yang cukup besar kepada para suami. Ketika akad dilafazkan maka bermulalah peranan suami sebagai imam bagi memimpin sang isteri.
Sebut sahaja Umarul Iklim tentunya ramai yang mengenalinya sebagai pemain gitar kumpulan Iklim yang tersohor. Malah Umarul atau nama sebenarnya Umarul Mahdzar bukan sahaja bermain gitar tetapi dialah juga yang banyak mencipta lagu dan penerbit album iklim.
Kalau diikutkan banyak lagu Iklim yang ‘meletup’ adalah hasil sentuhan ideanya, namun tidak ramai yang mengetahui sisi cerita beliau yang lain. Umarul ini sebenarnya boleh dikategori sebagai suami mithali.
Mungkin jika ada orang yang perasaan, ke mana jua Umarul pergi, beliau akan membawa bersama isterinya. Sering kali orang akan melihat Umarul memimpin tangan isterinya itu.
PENYAKIT KENCING MANIS
Ads
Sebenarnya isteri Umarul, Roziah Rani, 55 tahun, telah menderita penyakit kencing manis yang serius sehingga menyebabkan matanya tidak lagi mampu melihat. Derita itu telah ditanggung Roziah sejak 2016 lagi.
“Akak ni kena kencing manis dah lama juga.. tapi akak jadi buta ni pada bulan Julai 2016 yang lalu. Masa tu akak ingat lagi, bulan puasa. Akak anggap ini adalah hadiah istimewa daripada Allah pada akak,” katanya.
Bagi Umarul pula, apa yang menimpa isterinya itu adalah satu rahmat dan bukannya bebanan.
“Abang sebenarnya tak kisah pun kekurangan yang dialami oleh akak. Malah kalau anda nak tahu hubungan kami bertambah erat dan mesra sejak akak buta.
Ads
“Kalau ikutkan, ke mana sahaja abang pergi abang takkan berenggang dengannya. Kalau dia pergi rumah ipar duai, abang rasa tak senang hati dan kosong… lagilah kalau dia tidur rumah adik beradik dia, lagilah abang tak boleh tidur. Dia nyawa abang,” katanya.
BERI KEPUASAN
Ads
Jelas Umarul, segala makan minum dan pakaian memang diuruskan olehnya, malah bagi Umarul itulah saat yang sentiasa dinantikannya kerana ia seolah-olah memberikannya kepuasan.
Ketiika ditanya adakah beliau ingin berkahwin lagi, Umarul dengan ringkas menjawab hidupnya sudah sempurna hanya bersama isterinya Roziah.
“Kenapa nak kahwin lain? Saat inilah nikmat bahagia bagi abang. Abang tak pernah fikir untuk kutip apa-apa hasil kerana uruskan isteri abang. Abang cuma dapat bersama dia dalam kehidupan di sini dan juga di sana.
“Soal pahala ke apa ke, kalau ada, syukur seribu rahmat dan abang kutip sahaja di sana (akhirat) nanti mudah-mudahan. Kalau bab nak harapkan balasan di dunia, abang tak pernah fikir,” katanya.
Sumber kredit: Astro Awani dan Utusan
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download
sekarang ya?
“Bila nak kawin ni? Kerja dah bagus, pendek kata semua dah lengkap.” Tak dapat dinafikan soalan begini seakan satu soalan ‘puaka’ buat mereka yang masih bujang. Yang si tukang tanya pun lontar soalam macam tak ada perasaan.
Ya! memang semua orang ingin hidup berpasangan namun andai belum sampai jodoh, apa lagi yang mampu dilakukan selain terus berdoa agar dikurniakan jodoh yang sesuai. Namun buat mereka yang masih berseorangan dan masih belum ketemu dengan jodoh anda, usahlah bermuram durja. Hidup single bukan bermakna kehidupan anda akan suram.
Ikuti perkongsian lelaki ini, Syafiq Ridhwan tentang perihal jodoh.
Jangan risau kalau masih ‘single’.
Jangan risau.
Awak bebas untuk buat apa sahaja. Tidur di hari ahad macam ini, dan ketika awak bangun, awak masih tidak perlu memikirkan untuk terus mencuci muka, atau merapikan rambut seperti orang lain. Awak boleh pakai apa pun pakaian yang awak mahu, bebas tanpa perlu dikritik oleh orang lain.
Awak boleh berikan reward kepada diri awak, atas apa jua pencapaian kecil yang telah awak tetapkan. Awak boleh lepak di kedai kopi sambil menghabiskan berapa lama untuk membaca novel. Atau mungkin menonton drama di laptop. Ia lebih kepada kebebasan yang telah awak rancang sendiri.
Single ini membolehkan awak menyimpan duit. Menyimpan seberapa banyak duit awak mahu dan berjalan mengelilingi dunia, membeli cenderamata kenang-kenangan untuk diri sendiri dan menyimpannnya sebagai memori di masa hadapan kelak.
Awak boleh bila-bila masa ketawa, menangis bila menonton drama sedih, atau menjerit sekuat hati ketika menonton filem seram. Setidaknya awak menjalani setiap satu saat dalam hidup awak dengan gembira, menghargai setiap satu nafas yang ditarik dan dihembus.
Tiada siapa cakap menjadi single, atau masih belum bertemu jodoh itu adalah satu perkara yang teruk. Atau awak menjadi orang yang paling malang. Tidak sama sekali.
Sebenarnya, awak tengah memupuk diri sendiri untuk menjadi yakin. Yakin bahawa awak mampu untuk berdiri atas kaki sendiri. Dan sebenarnya, awak sedang bercakap dengan diri awak sendiri.
“Satu hari kelak, aku pasti akan berdua, tapi biarlah untuk masa sekarang, aku menjalani setiap satu pengalaman dan peluang hidup ini dengan penuh makna”
Jangan risau.
Jodoh hatta pertemuan itu semua, tuhan dah tentukan. Seberapa lama pun, seberapa lambat pun, pasti suatu hari kelak, tuhan akan ketemukan juga.
Untuk ketika ini, kekal tenang, tersenyum, dan berdoalah.
Tuhan Maha Mendengar.
P/S : Sampai-sampaikan pada kawan-kawan yang masih single dan masih kecewa dengan jodoh yang tak kunjung tiba. Moga Allah permudahkan urusan kita.
Syafiq Ridhwan Dalam satu ada dua. Dalam dua. Ada kita.
Sumber kredit: FB: Syafiq Ridhwan
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download
sekarang ya?
Menjadi tetamu Allah ke Tanah Suci bukan seperti pergi melancong yang boleh dibuat sambil lewa saja. Setiap jemaah perlu mempunyai kombinasi fizikal, mental, spiritual dan material yang baik. Keempat-empat aspek itu seharusnya dipelihara kerana seandainya satu diketepikan, ia akan menggugat kelancaran ibadat yang dilakukan.
Amat penting untuk memiliki ketahanan jiwa yang mantap dan tidak mudah terbawa-bawa sikap mementingkan diri sendiri. Di situlah letaknya unsur toleransi sesama jemaah. Kepelbagaian bangsa, warna kulit, bahasa dan budaya tidak memisahkan mereka kerana semuanya disatukan melalui ibadat yang satu.
Ikuti perkongsian berikut.
Mabrurnya Haji kita atau tidak, mungkin juga hanya kerana ini.
Sedikit perkongsian atas pengalaman sendiri ketika berpeluang menunaikan kerja Ibadat Haji.
Salah satu tempat yang agak ‘padat’ selain tawaf,saie, Arafah,Mudzalifah serta Mina.Pastinya lokasi jemuran (khusunya bagi jemaah Muhasasah).
Samada di atas bangunan maktab,mohon berhati-hati jika ingin naik ke atas.Samada berteman juga dengan keizinan pihak maktab.Ataupun juga di ruangan dobi yang disediakan.
Di sini juga antara salah tempat yang ujiannya agak tinggi.Ujian sabar dan sifat amarah.
Alhamdulillah.Kebanyakan maktab kini dilengkapi dengan ‘bilik dobi’ yang dilengkapi dengan mesin basuh semi auto’.Maka lebih mudah urusan jemaah untuk mencuci pakaian.Ada juga yang lebih selesa memberus sendiri & hanya ke ruang dobi untuk tujuan ‘spin’ sahaja.
Bagi yang ada peruntukan yang lebih. Tiada masalah untuk menggunakan khidmat dobi.Tapi bayangkanlah jika hampir sebulan di Tanah Suci Kota Mekah. Nak tak nak mesti akan ada kativiti membasuh secara ‘self service’.
Ada sesetengah jemaah yang tidak membawa peralatan jemuran atau terlupa.Hanya berdoa mengharapkan ihsan dari ruang yang ada atau yang di tinggalkan kosong oleh jemaah yang telah selesai aktiviti jemurannya.
Ada juga jemaah yang dari awal telah berniat,sahaja aku ikat tali ampaian ini dan aku wakafkan kepada siapa saja yang mengunakannya kerana Allah ta’ala. Lebih mulia lagi ada yang pakejkan sekali dengan sepit baju di situ.
Ada juga jemaah yang telah pasakkan niat. Tali ampaian ini khusus hanya untuk kegunaannya dan pasangannya sahaja.Mungkin pada mereka itulah satu2nya tali yang mereka bawa dari tanah air & risau kalau hilang tak jumpa nak beli di sana.
Di sini kita boleh lihat pelbagai ragam. Ada yang sangat elok sikapnya sanggup berkongsi,malah melipatkan pakaian yang telah kering dan ketepikan serapinya. Kerana ingin menggunakan pula ruang yang ada.
Sedikit pesananan, jika ada terjadi hal sebegini. Istighfar & ingat cepat-cepat. Kita sekarang berada di mana?!
Sebaik mungkin kita cubalah beralah ataupun melakukan hal yang terbaik samada di tinggalkan sekeping nota ‘budi bahasa’ atau pun ucapan terima kasih kepada empunya tali ampaian kerana memberikan izin kepada kita untuk sudi memberikan sedikit ruang yang ada.
Jangan risau…jemuran di sana semuanya sangat cepat kering dengan cuaca yang kita sedia maklum di sana.Silap haribulan pakaian kita jadi sangat kering & garing.
Jika kita seorang yang prihatin. Selepas mengangkat jemuran kita.Bagilah laluan kepada pengguna lain agar mereka sama-sama rasa apa yang kita rasa.Iaitu jemuran kering sempurna.
Ada juga hamba Allah yang baik budi sepitkan note Riyal pada ampaian yang ditumpangnya beserta nota ucapan tanda terima kasih.Y ang ini saya tak sempat nak rakam gambarnya sebab tak bawa phone ketika itu.
PESANAN TERAKHIR
Jangan lupa tandakan setiap pasang pakaian dari pakaian besar sehingga sekecil-kecil pakaian termasuk stokin kaki dan tangan tandakan atau jahitlah apa2 kiri dan kanan pasangannya.Supaya bertanda & mudah di cari.
Tandakan nama atau ‘kod’ supaya kita sendiri cam mana satu pakaian kita.Jangan terkejut jika di sana akan jumpa hampir sama atau sememangnya sama!
Jangan tak percaya ada yang bergaduh hanya kerana tertukar telekung yang jenamanya sangat terkenal. (Kisah benar depan mata.)
Samalah kita beringat dan pasakkan niat di hati kita.Aku sampai di sini memang untuk di uji.Aku mohon agar Allah tinggikan sifat sabar serta iman kami.
Semoga sedikit perkongsian dari secebis pengalaman ini dapat membantu anda sebagai bakal jemaah haji tahun ini ataupun kaum keluarga anda yang akan menunaikan Ibadat Haji kali ini.
Saya mohon agar perkongsian saya ini hanya di ambil yang jernih dan dibuangkan yang keruh.Demi Mabrurnya Haji kita. Aamiin.
Semoga dipermudahkan segala urusan jemaah Haji 1440H.
PEMBURU HAJI MABRUR
————————————
Barang-barang keperluan mendobi yang perlu ada:
-Tali ampaian -Sepit baju besi (kayu atau plastik mudah rosak dek angin yg kuat) -Selendang/kain nipis (bagi melindungi pakaian dalam ketika menjemur,dari menjadi tatapan yang tidak sepatutnya) -Hanger -Baldi (saya hanya rendam baju dalam plastik,setelah di cuci & di spin saya masukkan dalam beg pasar sahaja) lebih jimat ruang dalam tandas dan bilik perkongsian bersama jemaah lain. -Sabun serbuk -Berus plastik -Besi penyangkut S -Cabel tight -Safety pin (pin lampin bayi)
Kebanyakan peralatan ini boleh didapati di sana cuma harganya mungkin sedikit lebih tinggi.Setelah ingin pulang.Wakafkan sahaja pada pekerja atau jemaah di maktab tersebut.
*Gambar adalah sebagai kenangan yang sempat saya sendiri rakamkan di bilik ruangan dobi.
Permudahkan urusan orang lain,
Allah permudahkan urusan kita.
Hidup kita berpesan pesanan.
Bahagianya tengok Datuk Siti Nurhaliza melayan kerenah anak perempuannya, Siti Aafiyah. Anak merupakan anugerah dari Allah dan mampu memberikan kebahagiaan, lebih mendekatkan dan meningkatkan kasih sayang antara suami isteri, juga akan mendapat jaminan rezeki dari Allah.
Anak lelaki lelaki mahupun anak perempuan, masing-masing punya keistimewaan yang berbeza. Berikut dikongsikan kelebihan memiliki anak perempuan dalam Islam.
PELINDUNG DARI API NERAKA
“Siapa yang diuji dengan kehadiran anak perempuan, maka anak itu akan menjadi pelindung baginya di neraka”. (HR Ahmad). Jika seorang pasangan suami diberi anugErah oleh Allah dengan titipan seorang anak perempuan dan mampu melewati ujian Allah dalam hal mendidik anak perempuan tersebut pada jalan Allah, maka akan menjadi pelindung kedua orang tuanya dari api neraka.
Anak perempuan yang dididik dengan kasih sayang hingga mampu menjadi anak yang solehah seperti memiliki hati yang lembut, menutup aurat, dan berbakti kepada orang tuanya menunjukkan kejayaan ibu bapanya dalam mendidik anak tersebut.
DEKAT DENGAN RASULULLAH
“Siapa yang menanggung nafkah dua anak perempuan sampai baligh, maka pada hari kiamat antara saya dan dia seperti ini. beliau menggabungkan jari jarinya”. (HR Muslim). Rasulullah juga memiliki anak perempuan yang amat disayangi dan solehah, iaitu Fatimah Az Zahra. Pada hari kiamat nanti, ibu bapa yang memiliki dua anak perempuan dan mendidiknya ke jalan Allah, akan mendapat syafaat pada hari kiamat. Kenikmatan tersebut merupakan salah satu wujud kasih sayang Allah kepada wanita.
JALAN MASUK SYURGA
“Siapa yang memiliki anak perempuan, dia tidak membunuhnya dengan dikubur hidup-hidup, tidak menghinanya, dan tidak lebih mengutamakan anak lelaki, maka Allah akan memasukkannya ke dalam syurga”. (HR Abu Daud). Allah memberi jaminan syurga bagi ibu bapa yang memiliki anak perempuan dan memperlakukan anak tersebut dengan baik serta tidak membeza-bezakan kasih sayangnya dengan anak lelaki. Ciri ciri wanita penghuni syurga ialah yang menerima anugerah Allah berupa anak perempuan dengan bahagia dan mendidiknya semata-mata kerana Allah.
LEBIH DEKAT SECARA HATI NURANI
Anak perempuan memiliki hati yang lebih lembut, lebih dekat dengan ibu bapanya terutama ibu kerana karektor perempuan yang hampir sama. Ibu bapa wajib menjaga dan melindungi anak perempuannya dari jalan atau pergaulan yang salah. Harus dibiasakan dengan ilmu agama sejak kecil, sehingga ketika dewasa ia akan faham tentang ilmu agama dan memiliki kedekatan yang lebih dengan kedua ibu bapanya kerana dididik nuraninya untuk menjadi anak yang berbakti.
PELINDUNG DI HARI KIAMAT
“Siapa yang memiliki 3 anak perempuan, lalu dia bersabar, memberinya makan dan minum, dan pakaian dari hasil usahanya, maka semuanya akan menjadi pelindungnya pada hari kiamat”. (HR Ibnu Majah). Jelas dari hadis tersebut bahAwa seseorang yang dianugerahi Allah 3 anak perempuan dan bersabar dalam mengurusnya serta bekerja keras untuk mendidiknya menjadi anak solehah, kelak akan dilindungi ketika hari kiamat sebab kebaikannya pada ketiga anaknya. Itulah salah satu perlindungan ketika hari kiamat menurut Islam.
CERMIN KELEMBUTAN HATI
Anak perempuan memiliki hati yang lembut, umumya anak perempuan terbiasa bermain segala sesuatu yang berhubungan dengan keindahan, seperti boneka yang cantik atau bermain masak-masak. Hal tersebut merupakan cermin kelembutan hati yang telah Allah tanamkan sejak kecil sebagai ciri khas anak perempuan.
MUDAH DALAM MEMBANTU KEDUA IBU BAPANYA
Anak perempuan seringkali lebih senang bermain di rumah. Hal tersebut dapat menjadi sisi positif jika kedua ibu bapa dapat mendidiknya. Ibu bapa dapat mengarahkan untuk mulai melatih kebiasaan tentang kewajiban perempuan sejak mereka masih kecil seperti membersihkan rumah dan memasak. Dengan demikian ibu bapa akan merasa sangat dibantu ketika anak perempuan tersebut sudah mampu membantu ibu bapanya.
KHABAR GEMBIRA DARI ALLAH
Anak perempuan sesungguhnya adalah sebuah khabar gembira dari Allah, bagi orang yang menolaknya hal tersebut dipandang buruk oleh Allah sebab Allah amat memuliakan perempuan dengan berbagai syariatNya seperti wajib menutup aurat agar tidak digoda oleh lelaki.
CERMINAN IBU
Anak perempuan merupakan cerminan daripada ibunya. Jika seorang ibu mampu mendidiknya dengan cara yang Islamik dan menghindarkannya dari pengaruh buruk persekitaran, maka anak tersebut juga akan menjadi wanita yang solehah seperti ibunya. Sebab itu sebagai ibu bapa harus memberi contoh yang baik terlebih dahulu, barulah mengajarkan pada anaknya.
MEMBERI KEBANGGAAN
Pada masa sekarang, ramai anak perempuan yang memiliki kesempatan sama dengan lelaki dalam banyak perkara, baik dalam soal pendidikan mahupun pekerjaan. Ibu bapa yang memiliki anak perempuan dan mampu membesarkannya hingga tumbuh dewasa dan memiliki sifat yang solehah, tentu akan merasa bangga sebab mampu menjadian anaknya tersebut sukses dan memiliki kemampuan yang sama dengan anak lelaki.
JALAN UNTUK BERBUAT BAIK
“Tidaklah seorang muslim yang memiliki dua anak perempuan yang telah dewasa lalu dia berbuat baik pada keduanya kecuali akan dimasukkan ke syurga”. (Shahih Al Adabil Mufrad). Keutamaan memiliki anak perempuan merupakan kesempatan atau ladang pahala yang besar dalam Islam. Ibu bapanya berjaya mendidik sebaik mungkin sesuai kemampuannya, akan menjadikan jalan baginya untuk selalu berbuat baik dan menjadi jalan pahala pula.
MENINGKATKAN KASIH SAYANG
“Aku pun melihat Abu Bakar mencium pipi puterinya sambil berkata, bagaimana keadaanmu puteriku?”. (HR Bukhari). Anak perempuan yang memiliki sifat lebih lembut dan cenderung lebih manja, umumnya lebih disayangi oleh ibu bapanya. Anak perempuan juga lebih dipantau kedua ibu bapanya apabila bergaul Ia merupakan satu bentuk kasih sayang. Memiliki anak perempuan dapat menjadi saranan untuk meningkatkan kasih sayang, sehingga akan meningkatkan kasih sayang dan rahmat Allah pula bagi kedua ibu bapanya.
DIMULIAKAN OLEH ALLAH
Jelas dari berbagai ayat Al-Quran dan hadis bahawa wanita selalu dimuliakan dan dilindungi. Hal tersebut berlaku sejak kecil, ketika dewasa, juga setelah anak perempuan tersebut berkeluarga. Sungguh keutamaan memiliki anak perempuan dalam Islam ialah ibu bapanya akan menjadi hamba yang beruntung sebab pintu amalan kebaikan terbuka dengan lebar.
MEMILIKI DARJAT YANG SAMA
Anak perempuan memiliki darjat yang sama dengan anak lelaki. Anak perempuan tidak berbeza dalam soal kepandaian dalam pendidikan mahupun dalam pekerjaan. Keutamaan memiliki anak perempuan dalam Islam ialah anak perempuan tersebut tidak memiliki perbezaan di mata Allah. Semuanya memiliki kesempatan yang sama untuk beribadah.
LEBIH CERDAS DALAM ILMU DAN MENERIMA NASIHAT
Anak perempuan lebih mudah menerima tunjuk ajar daripada ibu bapa. Ia memudahkan ibu bapanya dalam memberi ilmu dan memberi nasihat. Memang tidak semua anak perempuan baik dan mengikut kata namun ia bergantung cara ibu bapanya mendidik sejak kecil dan bagaimana cara ibu bapanya menanamkan kesedaran nurani Islami di hati anaknya.
Kesimpulannya, kelebihan ibu bapa yang memiliki anak perempuan dalam Islam ialah tentang soal tanggungjawab mendidik anak perempuannya hingga anak perempuan tersebut berkahwin dan telah memiliki suami sebagai pemimpinnya. Ujian tersebut akan menjadikan ibu bapa lebih sabar ketika memberi ilmu dan memberi nasihat sehingga kelak anaknya menjadi wanita yang solehah.
Sumber kredit: Dalam Islam dan @ctdk dan @sitiaafiyahctdk_
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download
sekarang ya?