Ramai pasagan bercinta hari ini yang terpaksa tangguhkan sementara majlis dek kerana kekangan bajet.

Apatah lagi ketika ini harga barangan semua naik dan menyebabkan persiapan ke arah majlis perkahwinan perlu ditangguhkan sementara.

Namun begitu, pasangan yang mahu berkahwin masih boleh merealisasikan majlis perkahwinan dengan bajet sederhana.

Seperti perkongsian wanita ini Syazliah Fateha di laman sosial Facebook yang mengadakan majlis perkahwinan empat tahun lalu hanya dengan kos serendah RM4,000 sahaja.

Ayuh kita lihat apa yang dilakukannya hingga menjadikan majlis perkahwinan tetap meriah dan jadi sangat bermakna.

IKLAN

KAHWIN BAJET RM 4115.90

Hari ni Sya nak share beberapa tips kahwin bajet tapi meletopp khas untuk kawan-kawan yang nak mendirikan rumah tangga.

Sebab ramai yang nak tahu berapa kos keseluruhan majlis Sya baru-baru ni.

Mana la tau kan, kot-kot boleh membantu korang

PELAMIN

Sumpah aku excited gila bila tengok pelamin sendiri ni. Aku nak mini pelamin yang colour dia boleh match dengan semua colour baju.

Alhamdulillah. Akhirnya jumpa juga bridal yang mampu realisasikan impian aku ni.

Jangan terkejut kalau jumpa pemilik bridal ni, orangnya muda remaja lagi. Cantik pulak tu. Service tip top

Boleh jenguk FB : FarahAina Bridal

HARGA : RM 600

INAI

Aku pilih design simple, tak padat sangat. Cantik. Harga bergantung pada design jugak. Macam corak yang aku pilih ni harga dia murah je.

Nak berinai boleh jenguk Fb : Cahaya Hidayah

5 bintang

HARGA : RM70

*tak termasuk caj perjalanan

CINCIN LELAKI

Cincin suami aku beli dekat kedai silver terus. Serik sikit beli kat kedai emas.

Cincin tunang 2 tahun lepas aku beli Rm300 kat kedai emas, silver jugak. Lepas tu aku survey kat kedai silver, harga jauh lebih murah.

Plan nak ambil permata yang colour hijau gitu sebab masa tunang beli colour biru. Tapi jari si dia tu susah bebenor nak cari saiz. Saiz 8.

Terpaksa ambil yang colour biru juga. Sebab yang tu jer ready stock and saiz 8. Nak beli cincin kat dia senang je. Sebab saiz jari kitorang sama je

HARGA : RM 150

KATERING & CANOPY

Canopy aku ambil yang biasa jer, memang bajet RM200 je. Janji tak kena panas dan hujan.

IKLAN

Plan tak nak renda-renda tu awalnya. Rezeki, jiran sebelan rumah nak sponsor lagi RM 50 untuk tambah renda-renda tu. Alhamdulillah, rezeki jangan ditolak

HARGA : RM200 (khemah biasa)

Katering pula, aku ambil dengan orang sekampung yang memang semua orang tau makanan yang dia masak super sedappp.

Mula-aku bajet nak tempah untuk 150 orang makan je, sebab aku tak jemput ramai orang. Jemput jiran sebelah rumah dan kawan-kawan terdekat je.

Sebelum kita rasa sakit kepala sebab nak kena fikir kos bayar katering beribu-riban, set kat kepala dahulu. Berapa orang kita nak jemput.

Macam kes aku, family aku kecil. Lepas tu mak cik-mak cik, nenek semua tak larat nak masak, memang kena ambil katering.

Terus terang, dalam banyak perkara pasal majlis kahwin, katering paling aku risau, dok fikir mana nak cari duit wei. Ribu-ribu. Setakat makeup, pelamin semua tu aku tak risau, sebab aku pernah cakap kat suami.

Takpe takda pelamin, takpe tak mekap, takpe takda baju cantik-cantik. Fikir nak cari duit makan je sekarang ni. Ada duit lebih boleh la tempah yang lain-lain tu.

Alhamdulillah, rezeki. Akak katering bagi Rm10 jer untuk 1 pax, harga asal belas-belas ringgit. Dia tolong. Alhamdulillah, rezeki lagi.

Nenek cakap tempah untuk 200 orang makan, kalau 150 je, nanti kang tak cukup. Dia kata baik lebih dari kurang. Aku setuju, so aku tempah untuk 200 orang makan.

Duit aku, bajet aku ada banyak tu je. Aku tak mampu nak jemput orang ramai-ramai. Buat yang termampu.

HARGA : RM10 x 200 pax = RM2000

BARANG HANTARAN & GOODIES

(Gambar kat atas ni sekadar hiasan sebab tak jumpa cari mana gambar barang hantaran)

Untuk barang hantaran, aku cakap kat suami nak cari barang sendiri. Dia cari barang dia.

Aku beli barang masa tengah sale. Pasal barang hantaran ni sebenarnya bergantung pada individu. Kalau bajet besar, boleh la beli barang-barang branded.

Macam aku, adalah ‘seketul’ dua barang branded yang aku beli. Tapi aku akan cover balik benda-benda tu semua dengan barang yang lagi murah.

Set mandian aku beli Rm15 je. Dapat body lotion, scrub dan mandian. Boleh la cover harga handbag idaman

Macam buah-buahan, pulut kuning sepupu dan jiran sponsor. Jimat dah kan hehe. Alhamdulillah.

Untuk goodies. Aku just beli surah yaasin 100 pcs, dapat harga 30 sen je satu. Sepanjang aku dok survey, tu paling murah dan cantik yang aku jumpa.

Gula-gula makanan ringan sepupu aku sponsor. Tu pun tak sampai RM 100 pun.

TOTAL ANGGARAN KASAR : RM 500

BAJU

Dari awal-awal lagi memang aku dah set dalam kepala tak nak sewa baju. Bagi aku, baik beli sendiri, habis beratus pun baju tu tetap jadi milik kita.

Takpe la baju tak grand, janji raya haji nanti aku boleh recycle balik pakai baju ni. Jimat bukan

Bila orang tanya tema majlis aku semua colour apa. Serius aku takda jawapan.

Masa cari baju pun aku tak tau nak colour apa. Sampai kedai, mana yang aku nampak cantik, ada saiz aku ambil je. Suami aku pun jenis tak kisah jugak.

Nampak baju biru cair ni, tengok saiz 36. Ok cun! Aku try, suami pun cakap cantik. So aku terus beli. Jadi tema wedding aku biru cair.

Baju ni, aku pakai untuk akad nikah sekali dengan sanding. Sengaja tak nak colour putih, takut nanti tak terpakai pulak. Kang pakai pergi jalan-jalan orang kata pengantin sesat mana ni

Baju suami beli kat Gene Martino, Rm100 je. Nasib baik jumpa cari baju yang colour sebijik macam baju aku. Sebab kat situ ada 100 cod color baju.

Tudung yang aku pakai tu aku beli murah je, sandal pulak beli kat Vincci. Selesa la jugak even 3,4x aku jatuh

Baju : RM 229
Tudung : RM 7.90
Sandal : RM 109

MAKEUP

Part ni aku suka. Siapa tak suka wei bila tengok muka sendiri lepas make up. Cantik Sorry terperasan.

Makeup ni yang cantik sebenarnya hehe. Muka aku rasa tak pakai apa-apa, ringan dan tak melekit. Syok wei, rasa nak suruh akak MUA makeup kan lagi hehe.

Aku tak guna sebarang span atau tisu untuk lap peluh even akak MUA pesan suruh dap-dap kan muka dengan span basah bila peluh. Aku dah test dok tengah panas, make up langsung tak cair, terbaik sangat make up dengan akak comey lote ni.

Aku minta MUA makeup kan aku untuk sanding terus. Sebab aku nikah pukul 11.00 pagi, kira lepas tu terus sanding.

Jimat masa, jimat kos, jimat segala-galanya.

Boleh jenguk FB : Eyla D’touch

HARGA : RM250

*tak termasuk caj perjalanan

TOTAL : RM 345.90

MAJLIS SAMBUT MENANTU

Majlis sambut menantu lepas Asar. Boleh dikatakan semua benda settle dalam masa 1 hari. Untung kahwin dengan orang dekat ni

Baju majlis ni, aku pinjam baju sepupu. Tudung dan veil pun aku pakai tudung yang sama. Pukul 4.00 petang aku cuci makeup, solat zohor and makeup siap-siap sementara tunggu azan Asar.

Makeup kali ni, mohon jangan kecam. Sebab aku makeup sendiri Dah namanya penjual Bc Cream. Takkan tak nak promote kan? Meh laa beli dyxy dengan kita

Aku just calit-calit jer bc cream, guna brush ratakan. Lipstick yang aku pakai pon set dyxy cod Sexy Nude. Aku letak blusher Rm10 sikit kat pipi kasi pinkish-pinkish gitu.

Ok tak? So untuk majlis sambut menantu aku tak perlu keluarkan duit 1 sen pun huhuhu.

TERIMA KASIH

Ingat. Setiap perkara yang baik-baik, insya Allah, segalanya akan dipermudahkan.

Aku bertunang selama 2 tahun. Duit tak pernah cukup. Setiap kali orang tanya bila nak kahwin, jawapan aku ‘takda duit macam mana nak kahwin’.

Mac 2017, aku pakat dengan suami. Kahwin tahun ni. 22 Julai. Sama tarikh dengan hari lahir aku. Pasal duit tolak tepi. Kita dah pasang niat nak buat masa tu, hari tu, DIA akan tolong.

Syukur. Semuanya berjalan lancar. Tips last aku nak bagi.

1. Set dalam kepala jangan ikut atau dengar cakap orang. Even kau buat majlis grand kat hotel pun pasti orang mengata juga. Pilih ikut kemampuan!

2. Jangan berhutang. Lepas kahwin banyak lagi duit yang nak diguna. Duit banyak tu, takat tu je la majlis kita. Sekali lagi, ABAIKAN CAKAP ORANG.

3. 3-4 bulan sebelum tarikh kahwin dah boleh beli barang-barang kahwin. Beli awal tak rasa duit tu keluar laju macam air paip.

4. Bila kau down, tengok duit makan tinggal seringgit sebab beli barang-barang kahwin. Pejam mata. Tenangkan hati. Takpe, Allah SWT tolong. Aku selalu pujuk hati macam tu.

ABAIKAN MULUT ORANG.

3 kali aku ulang ‘abaikan mulut orang’. Kenapa? Sebab kalau kau jenis hati tisu memang lambat la majlis nak berlangsung. Kecuali duit memang dah kepok-kepok.

Last sekali. Terima kasih sudi baca post aku kali ni. Tersilap terkurang maafkan aku. Niat aku satu je. Nak tolong kawan-kawan kat luar sana yang nak kahwin, tapi bajet tak pernah cukup.

Doakan kebahagiaan aku dan suami. Terima kasih