Selalulah menghargai usaha dan penat-lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama membantu meringankan tanggungjawab suami.
Apabila setiap pengorbanan yang dilakukan isteri dihargai oleh suami, pastinya hubungan itu akan menjadi lebih membahagiakan. Bertuahnya Norzie Pak Wan Chik. Begitu dihargai oleh suaminya, Aidid Marcello.
Berikut catatan ucapan hari ulang tahun perkahwinan Aidid Marcello di laman Instagramnya buat isteri tercinta.
Sedangkan lidah lagi tergigit…. itulah lumrah dalam bercinta dan hidup sekali kan? Tapi kalau dah 14 tahun dapat hidup sekali walaupun pelbagai pancaroba… maksudnya bukan setakat lidah dah tergigit… segala benda yang tergigit pun insyaAllah dah boleh handle… .
Ads
Bertuah saya dapat teman hidup yang sangat memahami, cemburu, caring dan sangat fikirkan masa depan anak-anak. Sebab apa yang penting dalam hidup kita ni… kita kena fikir lagi 20 tahun, di mana kita, siapa bersama kita dan siapa yang akan membela nasib kita.
Saya doa & minta yang baca ni terus doa untuk kebahagiaan keluarga saya semoga perjalanan hidup kami terus berada pada landasan yang betul dan diredhai, InsyaAllah. . Kepada anak-anak daddy @nailinamarcello @imanmarcello @yusufmarcello @ibrahimmarcello semoga terus sayang dan hargai pengorbanan mummy daddy
Dalam institusi rumah tangga, faktor agama adalah elemen yang penting. Pegangan agama yang kukuh dalam perkahwinan adalah tonggak kebahagiaan rumah tangga seperti mengamalkan solat berjemaah dapat mengeratkan hubungan suami isteri dengan restu Allah SWT.
Pasangan suami isteri yang gagal mempertahankan keharmonian rumah tangga sehingga berlaku penceraian didapati berpunca daripada sikap keengganan menunaikan solat lima waktu.
Melalui perkongsian Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri di laman Instagramnya, kata beliau kegagalan menjaga rukun Islam kedua itu menyebabkan wujudnya habluminassyaitan iaitu hubungan yang terbina antara manusia dengan syaitan.
Kalau solat ini merupakan hablumminannas (hubungan sesama manusia), bila mana wujudnya habluminnallah (hubungan manusia dengan Allah), hablumminannas akan terwujud.
Bila wujudnya hablumimallah, maknanya tak wujud lagi hablumminasyaitan kerana sifat syaitan akan pisahkan suami isteri, tetapi apabila ini berlaku, dia akan jadi kukuh dan ampuh.
KETUA KELUARGA AJAK SOLAT BERSAMA
Menurut Zulkifli, antara tanggungjawab Nabi Muhammad SAW apabila berada di rumah adalah mengajak keluarganya menunaikan solat.
“Mintalah keluarga kamu untuk solat dan sabar dalam mengerjakannya. Itu tiang agama.
Tuan-tuan minta maaf cakap secara ekstrem sikit, kenapa rumah tangga keluarga bercerai-berai? Minta maaf kita minta berlindung daripada Allah SWT biarlah keluarga kita baik-baik semua.
“Salah satu puncanya tak pernah solat jemaah dan bersama-sama. Sebab itu bila cerita ayat cerai dalam al-Quran seperti surah Al-Baqarah.
Jelasnya, di celah-celah ayat cerai, Allah sengaja menyebut sepotong ayat yang menyuruh umat manusia menjaga solat yang lima waktu dan juga solat pertengahan penuh taat serta patuh.
“Kemudian bincang balik ayat cerai, ulama fikir apa puncanya. Fikir punya fikir, mereka kata apa, siapa yang jaga solat, rumah tangga dia kukuh,” ulasnya.
Kebanyakan pasangan yang bakal mendirikan rumah tangga biasanya lebih sibuk membincangkan persiapan majlis, daripada tema pakaian sehinggalah senarai tetamu.
Namun hakikatnya, perkahwinan bukan sekadar penyatuan antara lelaki dan wanita semata-mata.
Ia adalah penyatuan dua hati yang datang daripada latar belakang, cara hidup, pemikiran dan didikan yang mungkin berbeza.
Sebab itulah, sebelum melangkah ke alam rumah tangga, bakal pasangan perlu benar-benar saling mengenali.
Salah satu cara terbaik ialah melalui sesi taaruf dan deep talk.
Menerusi perbualan yang jujur dan terbuka ini, pasangan dapat mengenal hati budi masing-masing sebelum melangkah ke fasa seterusnya.
Ia juga penting bagi mengelakkan kejutan budaya apabila sudah tinggal bersama selepas berkahwin nanti.
Antara perkara utama yang wajar dibincangkan ialah soal kewangan.
Pengurusan kewangan adalah aspek penting dalam rumah tangga. Bakal pasangan boleh berbincang sama ada mahu mengasingkan atau menyatukan akaun, bagaimana komitmen bulanan akan dibayar dan siapa yang akan mengurus perbelanjaan tertentu.
Jika salah seorang mempunyai hutang sedia ada, perkara itu juga sebaiknya dibincangkan dengan jujur agar pasangan dapat memahami dan sama-sama mencari jalan penyelesaian.
Selain itu, pembahagian tugas di rumah juga tidak boleh dipandang ringan.
Memang benar, isteri mempunyai tanggungjawab dalam mengurus rumah tangga. Namun, tidak salah untuk suami membantu meringankan urusan isteri. Sikap saling membantu inilah yang akan mewujudkan suasana rumah tangga yang lebih harmoni dan penuh kasih sayang.
Dalam pada masa yang sama, pasangan juga perlu memahami tentang nafkah, kerana ia merupakan kewajiban suami selepas berkahwin. Kewajiban ini telah dipersetujui oleh para ulama berdasarkan firman Allah SWT:
Maksudnya: “Kaum lelaki itu adalah pemimpin dan pengawal yang bertanggungjawab terhadap kaum perempuan, oleh kerana Allah telah melebihkan orang-orang lelaki (dengan beberapa keistimewaan) atas orang-orang perempuan, dan juga kerana orang-orang lelaki telah membelanjakan (memberi nafkah) sebahagian dari harta mereka.”
(Surah al-Nisa’: 34)
Selain soal kewangan dan nafkah, campur tangan keluarga juga antara perkara yang perlu dibincangkan lebih awal.
Misalnya tentang giliran pulang ke kampung ketika hari raya, tempat tinggal selepas bernikah dan cara berdepan dengan ibu bapa mentua.
Perkara sebegini nampak kecil, tetapi jika tidak dibincangkan dari awal, ia boleh menjadi punca salah faham selepas berkahwin.
Tidak kurang pentingnya ialah soal perancangan zuriat. Pasangan perlu berbincang sama ada ingin terus memiliki anak selepas berkahwin atau mahu menangguhkannya untuk tempoh tertentu.
Perbincangan seperti ini penting supaya kedua-duanya mempunyai hala tuju yang sama dalam membina keluarga.
Dalam fasa deep talk juga, pasangan digalakkan mengenali bahasa cinta masing-masing.
Apabila suami dan isteri memahami cara pasangan mereka menzahirkan kasih sayang, hubungan akan menjadi lebih mudah difahami dan dihargai.
Apa yang penting, deep talk perlu dilakukan pada waktu yang sesuai, ketika kedua-dua pihak berada dalam keadaan tenang dan lapang. Elakkan berbincang ketika sedang marah, tertekan atau penat kerana ia boleh mengganggu emosi dan menjejaskan fokus perbualan.
Tujuan deep talk bukan untuk membuka ruang perdebatan atau mencari kelemahan pasangan.
Sebaliknya, ia bertujuan membina kesefahaman, kejujuran dan rasa hormat antara satu sama lain. Mungkin pada awalnya ia terasa janggal, namun hakikatnya, deep talk adalah antara asas penting bagi menjamin keharmonian rumah tangga.
Sesungguhnya, muafakat itu membawa berkat. Apabila pasangan saling memahami sebelum bernikah, insya-Allah perjalanan rumah tangga akan lebih tenang, matang dan diberkati.
++Untuk berita dan artikel terkini. Jangan lupa ikuti kami di media sosial rasmi kashoorga, Instagram, Facebook & TikTok
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download
sekarang ya?
Suatu ketika dulu, waktu zaman tiada telefon pintar atau gajet lain, diari menjadi teman paling setia. Pada diari inilah kita menulis apa sahaja aktiviti atau curahan hati yang terlintas ketika itu. Diari seolah-olah menjadi peneman tidur yang paling nyaman sekali.
Siapa sangka, impian sejak kecil yang ditulis dalam diari telah berjaya direalisasikan dan menjadi kenyataan.
Seperti perkongsian lelaki ini Amir Faisal M Khairi terbaca diari isterinya Munazieraa Ab Aziz sehari lepas nikah yang memasang impian untuk tinggal di sebuah rumah banglo di atas bukit yang menghadap tasik.
Impian yang ditulis ketika ketika zaman kanak-kanak isterinya itu disempurnakan oleh suami tersayang dengan menghadiahkan sebuah rumah banglo seperti yang digambarkan dalam diarinya.
Rata-rata netizen yang membaca turut gembira dengan perkongsian ini di laman sosial facebooknya. Masing-masing mendoakan pasangan ini akan kekal bahagia till jannah.
Tidak kurang juga yang turut tag nama pasangan masing-masing dan mahukan impian mereka juga terlaksana seperti pasangan ini.
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download
sekarang ya?
Hukum ubat kuat menurut Ustaz Azhar Idrus adalah harus jika digunakan untuk tujuan kesihatan dan nafkah batin, dengan syarat produk halal, selamat serta tidak memudaratkan pengguna.