Setiap orang memiki sifat yang berbeza-beza. Memiliki hati yang bersih pastinya keinginan setiap orang agar terhindar dari sifat cela. Namun sayang, hati tidak selamanya bersih dan suci murni.
Banyak penyakit hati yang kerap berlaku dalam kehidupan manusia seperti iri hati, dengki, sombong, mudah berdendam, cemburu dan banyak lagi. Hati yang sudah “kurang bersih” ini biasanya akan menimbulkan banyak nista dan celaka kepada orang sekelilingnya malah bahaya yang keterlaluan kerana individu yang memiliki penyakit hati ini biasanya akan tidak senang jika melihat kebahagiaan orang lain dan sekelilingnya.
Tahukah anggota tubuh yang paling mulia diciptakan dalam diri manusia ialah hati (kalbu). Allah SWT berfirman yang bermaksud, "Dan Allah mengeluarkan kamu daripada perut ibumu dalam keadaan tidak mengetahui sesuatu pun dan Dia memberi kamu pendengaran, penglihatan dan hati, agar kamu bersyukur." (Surah AnNahl, ayat 78). Malahan Allah SWT menyebut tiga perkataan ini dalam Al-Quran sebanyak 132 kali yang menggambarkan kepentingan hati kepada manusia.
Ads
Lalu kalau semasa lahir hati kita anggota paling bersih, bila masa ianya tumbuh menjadi kotor? Hal ini boleh kita tanyakan kepada diri kita sendiri kenapa kita tidak memiliki hati bersih kerana hati itu sifatnya misteri. Mulut mungkin menafikan tapi hanya individu itu tahu hatinya bagaimana. Dan bagaimana mahu menjadikan hati kita kembali bersih sama saat ketika kita dilahirkan?
Rasulullah SAW telah mengajarkan kita semua satu doa untuk membersihkan hati yang kotor. Doa ini tercantum dalam hadis riwayat Muslim dari Zaid bin Arqam Radliyallahu 'Anha. Berikut doanya.
Ads
Allahumma ati takwaha wa zakkiha anta khoiru man zakkaha anta waliyyuha wa maulaha. Allahumma inni a'uzubika min 'ilmin la yanfa'u wa min qolbin la yakhsya'u wa min nafsin la tasyba'u wa min da'watin la yustabu laha.
Ads
Ertinya: "Ya Allah, kurniakan ketakwaan pada jiwaku. Sucikanlah ia, sesungguhnya Engkaulah sebaik-baik yang mensucikannya, Engkau-lah yang menjaga serta melindunginya. Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu dari ilmu yang tidak manfaat, hati yang tidak khusyuk, dan doa yang tidak dikabulkan."
Ini 30 tanda-tanda hati kita kotor
1. Gelisah walaupun tiada masalah. 2. Selalu berbangga dengan diri sendiri. 3. Angkuh serta sombong dengan pandang hina terhadap orang lain. 4. Tidak amanah dan mungkir janji. 5. Selalu mengintai keaiban orang dan sebarkannya. 6. Suka mengumpat dan membuka aib orang lain. 7. Gembira melihat orang lain susah dan rendah daripada dirinya. 8. Lidah yang tajam atau tidak menjaga hati orang. 9. Suka menyakiti hati orang dengan sindiran. 10. Berlagak alim semata – mata untuk dipuji orang 11. Menyampaikan ilmu dengan riak. 12. Menganggap diri lebih hebat daripada orang lain. 13. Berpakaian elok untuk dipuji serta menunjuk-nunjuk. 14. Derhaka kepada kedua-dua ibu bapa. 15. Talam dua muka (manis di depan tapi jahat di belakang) 16. Suka menjatuhkan dan memijak orang dengan kuasa yang ada. 17. Solat yang tidak boleh khusyuk. 18. Kagum terhadap diri sendiri. Merasa diri bagus serta cerdik. 19. Selalu mengeluh serta tidak redha dengan suratan takdir. 20. Cinta kepada duniawi dan materialistik. 21. Mudah bersangka buruk terhadap orang. 22. Membesar besarkan hal yang remeh temeh. 23. Suka bergosip dan menabur fitnah. 24. Menggunakan agama dan berdengki atas perkara duniawi. 25. Cinta dunia melebihi cintanya pada akhirat. Membesarkan dunia serta berangan-angan untuk dunia. 26. Pendendam. 27. Penting diri dalam semua hal. 28. Berpura-pura dan suka membodek. 29. Tamak haloba serta bakhil serta sangat berkira dengan orang lain. 30 Nafsu serta kehendak yang tidak terbendung.
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download
sekarang ya?
Putus tunang tanpa sebab, ini hukum pihak lelaki menuntut semula hadiah hantaran. Sebenarnya dibenarkan atau tidak pihak lelaki meminta pihak perempuan pulangkan kembali hadiah hantaran kerana pihak sana yang mumutuskan tali pertunangan.
Apatah lagi terputusnya ikatan tanpa sebab yang diketahui. Islam menggariskan panduan yang jelas berkaitan isu ini.
Ikuti penjelasan panjang lebar Pejabat Mufti Wilayah Persetujuan sama ada haram atau tidak bersikap “buruk siku”.
Soalan:
Saya telah bertunang dengan seorang wanita. Selepas sebulan majlis pertunangan, pihak perempuan ingin memutuskan pertunangan atas sebab yang saya sendiri tidak tahu. Bolehkah saya mengambil kembali hadiah hantaran pertunangan yang telah saya berikan?
Jawapan:
Pertunangan merupakan perkara yang dianjurkan oleh Islam sebagaimana sabda Nabi SAW:
انظرْ إليها فإنَّه أحْرى أنْ يؤدمَ بينكُما
Maksudnya:
“Lihatlah perempuan itu dahulu kerana ia akan lebih mengekalkan kasih sayang antara kamu berdua.’- Riwayat al-Tirmizi.
Telah menjadi adat di kalangan masyarakat Melayu untuk bertukar cincin, membawa dulang ke rumah si perempuan dan lain-lain dalam majlis pertunangan yang dipanggil ‘hantaran’ dan ini adalah merupakan adat yang harus dan tidak bercanggah dengan Islam.
Ia hanya sebagai simbolik dan tanda keseriusan untuk menjadikan perempuan tersebut sebagai isteri. Selagi mana adat tersebut tidak berlanggar dengan syarak maka ianya adalah perkara yang harus.
Mengenai hukum mengambil semula hantaran yang telah diberikan, secara asasnya hukum meminta semula hadiah atau pemberian yang telah diberikan kepada seseorang adalah haram melainkan pemberian dari seorang bapa kepada anaknya.
Sabda Nabi SAW: العائدُ في هِبَتِهِ كالعائدِ في قَيْئِهِ
Maksudnya:
“Orang yang meminta semula hibahnya sama seperti orang yang memakan semula muntahnya.”- (Riwayat al-Bukhari)
Dalam riwayat yang lain Nabi SAW bersabda:
لا يَحِلُّ لرجُلٍ أن يُعطِيَ عَطيَّةً، أو يهَبَ هِبَةً، فيرجِعَ فيها، إلَّا الوالدَ فيما يُعطِي وَلَدَهُ، ومثَلُ الَّذي يُعطِي العَطيَّةَ ثمَّ يرجِعُ فيها كمثَلِ الكَلْبِ يأكُلُ، فإذا شبِع قاء ثمَّ عاد في قَيْئِهِ
Maksudnya:
“Tidak halal bagi seorang laki-laki yang memberi suatu pemberian kemudian mengambilnya kembali, kecuali orang tua mengambil apa yang ia berikan kepada anaknya. Bandingan orang yang memberi suatu pemberian kemudian mengambilnya seperti anjing yang makan, maka setelah kenyang ia muntah kemudian menelan muntahannya kembali.”
(Riwayat al-Tirmizi)
Walau bagaimanapun ulama mazhab Syafi’i berpendapat bahawa hadiah yang diberikan semasa pertunangan boleh untuk diminta kembali sekiranya mereka tidak jadi untuk berkahwin kerana tujuan dari pemberian tersebut ialah untuk perkahwinan.
Oleh itu, apabila perkahwinan tidak berlaku maka pemberian tersebut berhak untuk diambil kembali.
Namun disyaratkan pemberian tersebut mestilah dengan tujuan untuk pernikahan. Manakala jika pemberian tersebut bukan dengan niat untuk pernikahan tetapi semata-mata sebagai hadiah maka tidak dibenarkan untuk mengambilnya kembali kerana ia termasuk dalam larangan hadis Nabi SAW di atas.
Dalam pada itu sebahagian ulama mazhab Syafi’i memperincikan bahawa jika pembatalan perkahwinan tersebut berpunca dari keluarga perempuan dibenarkan pihak lelaki untuk menuntut kembali pemberiannya namun jika pembatalan disebabkan oleh pihak lelaki maka pihak lelaki tidak berhak untuk menuntut semula hadiah yang telah diberikan.
Seksyen 15 Akta Undang-Undang Keluarga Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1984 menyatakan bahawa:
“Jika seseorang telah mengikat suatu pertunangan mengikut Hukum Syarak, sama ada secara lisan atau secara bertulis, dan sama ada secara bersendirian atau melalui seorang perantaraan, dan kemudiannya enggan berkahwin dengan pihak yang satu lagi itu tanpa apa-apa sebab yang sah manakala pihak yang satu lagi bersetuju berkahwin dengannya, maka pihak yang mungkir adalah bertanggungan memulangkan pemberian pertunangan, jika ada, atau nilainya dan membayar apa-apa wang yang telah dibelanjakan dengan suci hati oleh atau untuk pihak yang satu lagi untuk membuat persediaan bagi perkahwinan itu, dan yang demikian boleh dituntut melalui tindakan dalam Mahkamah.”
Kesimpulannya, hadiah yang diberikan sebagai hantaran untuk pertunangan boleh untuk diambil kembali sekiranya mereka tidak jadi untuk berkahwin.
Pemberian tersebut boleh dipulangkan sama ada dengan memberikan kembali pemberian tersebut atau jika tidak ada maka boleh digantikan dengan nilainya. Selain itu, tuntutan semula hadiah tersebut boleh dibuat di mahkamah.
Hampir 30 tahun wanita ini terpaksa ‘hidup’ dalam dunia rabun dan bergantung sepenuhnya dengan kanta mata atau kaca mata untuk melihat pemandangan di depan dengan lebih jelas.
Sepanjang tempoh itu jugalah, Nordiana Din berdepan dengan masalah ‘renyah’ kerana perlu buka tutup lens (kanta lekap) setiap masa dan penjagaannya juga cukup teliti kalau mahu mata selamat dan dipakai lama.
Bukan setahun dua menggunakan kanta lekap ini tetapi hampir 15 tahun kerana menurutnya sebagai perunding kewangan dia memerlukan penglihatan yang tajam terutama ketika memandu untuk bertemu pihak klien.
Jika tidak hanya selesa menggunakan kaca mata, itupun hanya di rumah kerana sudah biasa dengan masalah kerabunan yang dialami sejak kecil.
Akhirnya terdetik pintu hati untuk membuat pembedahan lasik mata dengan Datuk Prof Dr Muhaya dan niat terlaksana disebabkan mahu mengerjakan ibadah umrah dan keinginan utnuk mengambil lesen menyelam laut satu hari nanti.
Dan bermulah sesi temujanji dengan Dr Muhaya hinggalah akhirnya setelah melalui proses berkenaan yang tidak sakit berjaya dilakukan.
Ayuh, ikuti perkongsian wanita ini yang tidak habis-habis mengucapkan Istighfar sepanjang sampai ke pusat berkenaan hinggalah proses penyembuhan mata dilakukan.
Niatnya melakukan pembedahan lasik ini hanya satu, mahu melihat Kaabah yang terbentang di depan mata dengan penglihatan baru sepanjang proses melakukan ibadah umrah di rumah Allah nanti.
Alhamdulillah banyak yang nak dikongsikan dengan sahabat FB pengalaman mendapat rawatan Relex Smile 3 hari lalu.
Ramai sahabat yang pm bertanyakan pengalaman dan kosnya.
Akak nak kongsikan pengalaman dari awal sehinggalah hari ini. Mata dah mula boleh menulis jadi kita teruskan untuk kebaikan dan manfaat ilmu semua.
Datang kekuatan nak buat sebab masa tu terfikir akan datang nak mengerjakan umrah dan haji selain hajat hati tahun depan nak dapatkan lesen menyelam laut.
Setiap hari buka tutup lens di mata adalah satu pengalaman yang renyah sebenarnya. Terfikir banyak juga masa terbuang setiap kali bersiap mengenakan lens. Sebab penjagaan lens ini perlu teliti agar tiada mudarat pada mata.
Akak dah menggunakan lens lebih 15 tahun terutama sejak berkerjaya perunding kewangan ini. Mata yang cerah amat diperlukan ketika memandu. Jadi nak tak nak perlu sentiasa menggunakan spek mata atau lens.
Sebelum ini memang jenis pakai buka spek mata. Spek hanya guna bila perlu sahaja di rumah. Kalau tidak biarkan saja rabun. Dah selesa dengan kerabunan Ada juga kebaikan rabun ini antaranya tak nampak benda yang tak elok dengan cepat. Contoh kalau ada hantu depan mata orang lain dah lari kita masih rileks lagi.
Bila zaman remaja dulu ada orang nak usha ke kita rileks je takde perasaan. Orang tu boleh senyum lebar…kawan sebelah yang cakap eh orang tu pandang kau lah. Hahahaha sabar jelah ya dengar kisah orang rabun ni.
Bermula dengan impian tadi nak cerah biji mata akak terus call klinik Datuk Prof Dr Muhaya. Staf beliau sarankan tidak memakai lens selama 10 hari supaya proses rawatan dapat dilakukan dengan tepat. Mata dapat direhatkan jika memakai spek berbanding lens.
Bayangkan 15 tahun selalu bersama lens tiba2 kena pakai spek yang buat 5 tahun lalu. Dah lah dah lama pastunya power dah berubah. Woww satu cabaran sebenarnya terutama perlu memandu terpaksalah guna dua spek iaitu spek rabun dan spek mata hitam sekaligus.
Kepala sedikit pening setiap kali terpaksa guna spek. Lagi satu yang kurang gemar cabaran pakai spek kantanya selalu kabur bila kena alis mata. Ada rasa nak langgar pantang tapi fikirkan bertahan sekejap je kalau nak result yang terbaik.
Alhamdulillah cabaran pakai spek selama 10 hari dapat akak capai tanpa ngelat. Dan pagi rabu 27 November berangkat pagi-pagi ke Kajang ditemani suami.
Sampai sahaja di sana dapat nombor 1101. Urusan pendaftaran dan seterusnya sangat sistematik. Memang terbaik. Rujuk atur letak yang akak kongsikan. Bermula dengan membuat bayaran untuk pemeriksaan terperinci mata sebanyak RM660 akak terus masuk ke bilik Vision 1.
Di dalam itu ada banyak mesin untuk ujikaji mata. Mesin pertama akak lalui ialah mesin saraf mata nak tengok saraf mata kita sihat atau tidak. Alhamdulillah sihat. Mesin kedua sama seperti mesin di kedai spek iaitu mesin nak tengok power mata kita. Memang dah naik rabun power dua belah mata kanan 575 kiri 475. Lima tahun lalu 550 vs 450.
Seterusnya mesin ke tiga ialah mesin nak tengok saiz bola mata kita. Kemudian akak dibawa ke mesin ujian kekeringan mata. Berpinar juga biji mata yang jarang kena ujian. Alhamdulillah tak kering.
Seterusnya yang paling penting ujian dengan mesin nak tahu ketebalan kornea kita sama ada sesuai atau tidak buat rawatan seterusnya. Keperluan ketebalan kena lebih 470 micron ke atas. Alhamdulillah mata akak lebih daripada 500 micron ketebalan kornea.
Setelah 5 mesin dibuat. Akak dititikkan dengan ubat untuk mengembangkan biji mata. Dalam 10 minit disuruh masuk semula ke bilik vision 1 untuk periksa di mesin saraf mata sampai belakang mata. Alhamdulillah lulus juga.
Yang terakhir selepas itu mesin power mata sekali lagi nak dapatkan ketepatan kerabunan mata bila kornea sudah kembang. Masa ni memang tak selesa sikit rasa kabur sikit mata. Setelah report lengkap akak dipanggil berjumpa dengan Optimetrist di bilik yang sama vision 1. Di sini kita di uji sama seperti di kedai spek. Test dan error kanta yang sesuai. Masa ni baru tahu dah ada rabun dekat sikit dengan usia sekarang.
Optometrist memberi cadangan 2 rawatan sama ada nak buat lasik atau relex smile. Beza keduanya ialah proses pembedahan dan kos. Akak fokus pada relex smile iaitu sekali sahaja pembedahan kornea dan kosmya sebanyak RM11,988. Relex smile teknologi terkini.
Disebabkan akak dah buat analisis sebelum ini jadi terus fokus relex smile dan terus buat bayaran. Tak sampai 5 minit terus disuruh masuk berjumpa Datuk Prof Dr Muhaya. Ini paling best dapat terus bersemuka secara berdepan dengan beliau tokoh motivasi terkenal di Malaysia selain pakar mata.
Auranya memang menenangkan. Setiap butir kata semuanya berbentuk nasihat dan hikmah. Selain dapat betulkan mata dapat juga motivasi. Katanya akak bertuah sebab dapat personal ilmu dia nak kongsikan. Sebab bukan semua dapat macam ini. Siap dibenarkan ambil video untuk kenangan butiran hikmah motivasinya. Alhamdulillah. Akak ada kongsikan video tersebut.
Masa ini hati dah redha dan tawakal walaupun debar ada juga. Fikir dalam hati ala ni sekejap sahaja 28 saat je proses setiap satu mata. Yang penting dengar arahan Dr. Tengok cahaya hijau, jangan bergerak mata sampai proses selesai. Bernafas dengan tenang. Bayangkan sebelum ni belah perut 4 kali bersalin lagi besar. Yang ini sikit je jadi tenang2 jelah. Lagipun ada ubat titik macam bius yang kita tak rasa sakit langsung.
Pengalaman seterusnya dalam video yang akak kongsikan. Sepanjang rawatan Prof Dr sentiasa mengucapkan ayat positif. Katanya pembawakan akak aura lovely Tq Dr. Beliau banyak kali berpesan bagi tau sahabat lain yang ada kemampuan buatlah rawaran mata. Rugi tak gunakan peluang untuk melihat tanpa kanta mata atau kanta lekap. Benarlah apa yang dikata kalau tahu dari dulu buat. Benda mudah dan tak menyakitkan langsung bagi akak.
Setelah proses selesai dalam 12.45 tengahari terus tunggu sebentar di klinik Datuk Prof Dr. Kerusi di ruang menunggu disusun untuk ruang solat. Wowww memang terbaik. Lagi 30 minit nak solat zuhur, pelanggan lelaki disuruh ambil wuduk sebelum diikuti perempuan.
Selesai solat bersama Datuk Prof Dr sempat beliau bagi tau solat awal waktu. Banyak hikmah bila kita jaga solat awal waktu ini. Antaranya rezeki mudah datang dan melimpah ruah. Amalkan di ofis nanti ya. Alhamdulillah syukur atas keputusan ini. Rasa macam sentiasa pakai lens pula sekarang. Tahap penyembuhan yang cepat. Ubat ada 4 jenis perlu mengikut jadual. Ikut sahaja insya Allah dipermudahkan. Jumlah keseluruhan rawatan relex smile akak ialah RM12,963.
Baru nampak wajah sendiri dengan tepat. Satu pengalaman manis dan syukur diberikan peluang kali ke dua untuk melihat dengan bebas. Alhamdulillah. Bagi yang masih rasa ragu-ragu dapatkan dulu proses pemeriksaan mata secara menyeluruh. Bila dah ada keputusan nekad teruskan tanpa ragu dengan niat kerana Allah swt. Bukan semata tak nak pakai spek jadi itu sajalah yang kita akan dapat.
Semoga yang baik-baik sahaja dimanfaatkan mata baru ini. Doakan mata akak cepat sihat. Amin…
Terima kasih yang membaca pengalaman ini. Semoga sedikit sebanyak ada manfaat untuk yang rabun di luar sana tapi tiada info penuh tentang rawatan cerah biji mata ini. #relexsmile #profdrmuhaya
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download
sekarang ya?
Kalau dulu segala urusan transaksi akaun Tabung Haji menggunakan buku tapi kini tidak lagi.
Bermula 23 Jun 2019, Tabung Haji telah memansuhkan penggunaan buku akaun bagi transaksi di kaunter.
Jadi, ketahui beberapa perkara yang kita perlu alert bila nak berurusan di kaunter TH nanti.
1. PENGGUNAAN BUKU DIGANTIKAN DENGAN KAD PENGENALAN
TH melaksanakan inisiatif ini bagi memudahkan pendeposit untuk membuat transaksi TH dengan hanya mengemukakan kad pengenalan sahaja.
Dengan cara ini, pendeposit tak perlu risau akan penjagaan/kehilangan/kerosakan/ terlupa membawa buku akaun bagi urusan di kaunter.
2. HABIS TU MACAM MANA NAK URUSAN SIMPAN DUIT ATAU BUAT PENGELUARAN KALAU TAK GUNA BUKU AKAUN SIMPANAN?
Prosedur semasa bagi transaksi simpanan dan pengeluaran tidak perlu mengemukakan Buku Akaun Simpanan.
Oleh itu, dengan pemansuhan Buku Akaun Simpanan ini, pendeposit hanya perlu mengemukakan kad pengenalan sahaja semasa melakukan
transaksi.
3. BAGAIMANA DENGAN URUSAN SIMPANAN DAN PENGELUARAN BAGI ANAK-ANAK PULA?
Prosedur semasa hanya membenarkan penjaga kepada akaun TH anak untuk melaksanakan transaksi tanpa perlu mengemukakan Buku Akaun Simpanan.
Oleh itu, dengan pemansuhan Buku Akaun Simpanan ini, penjaga hanya perlu mengemukakan kad pengenalan penjaga sahaja semasa melaksanakan transaksi.
4. CARA SEMAKAN BAKI
Kalau nak tahu baki semasa dan transaksi terdahulu di kaunter TH, kita boleh check melalui 2 pilihan ini:
▪– Pilihan 1: Penyata Mini yang memaparkan 5 transaksi terakhir.
▪– Pilihan 2: Penyata Akaun yang memaparkan maklumat transaksi
secara terperinci.
Pendeposit boleh memohon:
▪i) Penyata Mini di:
Mana-mana cawangan TH.
Cawangan Bank Islam.
Cawangan Bank Rakyat (pelaksanaan pada bulan Ogos 2019).
▪ii) Penyata Akaun di mana-mana cawangan TH.
Bagi pendeposit yang dah link kad ATM (Bank Islam, Bank Rakyat, Maybank dan CIMB), baki akaun TH boleh disemak melalui:
a) ATM/CDM Bank Islam, Bank Rakyat, Maybank atau CIMB.
b) Perbankan Internet Bank Islam, Bank Rakyat atau Maybank
5. APA YANG PERLU DILAKUKAN DENGAN BUKU AKAUN SIMPANAN SEDIA ADA ?
Pendeposit boleh menyimpan Buku Akaun Simpanan tersebut tetapi
buku berkenaan tidak perlu dibawa untuk melaksanakan sebarang
transaksi.
INGAT, HANYA GUNA IC LEPAS NI!
TH dah jadi lebih kurang macam ASB lah juga kan, cuma perlu guna IC bila nak berurusan di kaunter nanti.