Sejak berlakunya wabak pandemik Covid-19, kerajaan Arab Saudi memang menutup sementara kepada semua jemaah untuk menunaikan ibadah umrah kecuali musim haji lalu.

Dan kini setelah keadaan sedikit reda, Tanah Suci Makkah akhirnya dibuka semula untuk umat Islam bagi menunaikan umrah.

Artikel Berkaitan: Akhirnya Arab Saudi Buka Umrah Bertahap Mulai 4 Oktober

Situasi ini memberi kegembiraan kepada semua terutama buat mereka yang dijemput menjadi tetamu Allah untuk menunaikan ibadah berkenaan.

Perkongsian seorang pengguna twitter Ahmad Najhan Hassim menceritakan pengalamannya menunaikan umrah dalam keadaan norma baharu.

Dia meluahkan rasa syukur dan begitu teruja apabila terpilih menjadi insan terawal bagi melakukan umrah bersama jemaah lain.

umrah

Memetik laporan Alhijrah Online, dia tidak menyangka permohonannya menunaikan umrah secara suka-suka melayakkannya menjadi antara individu terawal menunaikan ibadah umrah norma baharu yang bermula semalam.

Najhan yang bekerja sebagai jururawat di salah sebuah hospital di Jeddah berkata Prosedur Operasi Standard (SOP) umrah yang dibuat Arab Saudi teratur dan tidak mengganggu pelaksanaan ibadah.

“Bila dah selesai semalam agak teruja apa yang dilakukan Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi.

“Sangat teratur sangat mengikut SOP penjarakan sosial ketika kita melakukan tawaf dan alhamdulillah jemaah sangat mematuhi SOP ditetapkan,” katanya ketika dihubungi Alhijrah Online.

EjfADUcXgAcSjrp

Sebelum ini dia berpeluang hampir setiap bulan menunaikan umrah sebelum berlakunya pandemik ini setelah hampir tiga tahun menetap di Jeddah.

Pun begitu Najhan memaklumkan, tempoh maksimum tiga jam yang ditetapkan Arab Saudi untuk jemaah menyelesaikan ibadah umrah menyebabkan tempoh masa di dalam Masjidil Haram singkat.

IKLAN

Ternyata perkongsiannya mengundang respon daripada warganet. Rata-rata teruja membaca pengalamannya ini dan turut agar dapat ke sana satu hari nanti.

Bukan senang nak pergi

Doakan dapat ke sana juga

Najhan juga turut berkongsi pengalamanya itu di laman sosial Facebooknya sepanjang mengerjakan umrah dengan norma baru ini.

UMRAH NORMA BAHARU | ALHAMDULILLAH

Syukur sgt setelah sekian lama umrah ‘direhatkan’..kalini berpeluang menjadi yg terawal since dimulakan semula harini bagi penduduk di dalam saudi..
Nama pn norma baharu..so ada pembaharuan dr segi kedatangan jemaah.

Kalini semua yg niat nk buat umrah perlu ‘online booking’ melalui apps Eatmarna ‘اعتمرنا’..pilih tarikh dan masa yg korang plan. Oh ya perlu daftar juga apps tawakkalna ‘توكلنا’ utk status kesihatan dan utk mendapatkan personal permit yg aktif.

 

IKLAN

Kali ni kita wajib utk menaiki bas kalo pilih Alshishah Centre.Tapi berbayar msa booking dlm apps Eatmarna tu nnti (SR37.23), harga utk pegi balik.rasanya bg yg drive sndri better pilih Alshishah ni sbb senang parking kereta korg.

Then sama2 naik bas ke masjidil haram. Utk abam punya pilihan (Alshishah Center), turun je bas nnti bjaln sket then akan ada 1 lg kaunter saringan (kawasan lapang berdekatan zamzam Sabe dan tandas bwh tanah).

Kat sini jemaah akan menunggu mutawwif utk bawa masuk ke dalam masjid (As-Salaam Gate), ikot kumpulan dan kita akan dilepaskan di dataran kaabah nanti utk mulakan tawaf..berlainan pulak kalo yg dari Kudai Centre, bkumpul di belakang clock tower then sama2 la bjalan masuk ke masjid menerusi pintu King Abdul Aziz, menurut kata Ustazah Salimah Hasim (SALAM HAJI Travel & Tours Sdn Bhd Makkah Kenangan Terindah)..senang kata, ikot je arahan dan panduan dr staff..

Jika kalian perasan, masa buat tempahan tu ada ruangan masa. Jangan risau, tu sekadar panduan ‘time frame’ utk kita berada dlm Masjidil Haram.xde la kata contoh pukul 9pg, sharp kna masuk waktu tu jgk..then kalo lmbt xdibenarkan masuk ke apa..tak seketat itu pun..jnji dalam lingkungan masa permit yg dikeluarkan selama 3jam tu..

So beribadah la sepuasnya dlm masa 3jam tu sebelum waktu keluar..untuk harini pintu masuk abam melalui jalan ground floor ke dataran Kaabah tu, pintu keluar lps dah selesai Saie, melalui pintu As-Salaam juga di bhgian bukit Marwah sana..ikot la mana laluan kalian masuk, situ jugak la keluar nya arah yg sama..then pegi la ke bus hub yg sama utk balik ke kereta masing2. Oh perkhidmatan skuter utk saie masih ada ya..semua bole didapati di aras yg sama, bukan lg di tingkat atas seperti sebelumnya..

EjfADXDXcAERq_o

TIPS yg bole dikongsi

– Abam buat swab test even xde arahan, sbb fikir logik dia link dgn tawakkalna tu utk status kesihatan. Better buat drpd xbuat, buang masa n duit je kalo tiba2 xdibenarkan masuk

– Tak perlu tergesa2 buat tawaf.ambil masa and peluang sebab anda ada 3jam sebelum keluar. Ambil masa utk solat sunat juga lps da selesai tawaf. Dorang akan ‘halau’ jemaah utk terus buat saie kalo kwsn solat nmpk sesak. Tp kalo lengang kwsn solat tu, jemaah nk duduk lama n santai pun boleh

IKLAN

– Begitu juga utk ibadah saie. Ambil masa. Mcm tadi abam siap tahallul semua, saje duduk skejap di kwsn bukit Marwah tu sblm rasa nak keluar dr kwsn masjid utk balik ke bus hub tadi. Yela da keluar xboleh masuk dah

– Bagi yg nak menginap di mekkah boleh je buat tempahan hotel di perkarangan Masjidil Haram, so nanti better pilih Kudai Center sbgai tmpt berkumpul..mudahkan korang
RALAT. Yela norma baharu, so ada bberapa bnda yg kta xdpt rasa mcm dlu..

– Kaabah dan hajar aswad xboleh disentuh atau dicium. Ada benteng keliling kaabah dan dijaga..utk elak bersentuhan..SOP kna jaga!

– Kalo dulu ibarat nya percuma utk dtg beribadah. Now dh kna sedikit bayaran utk bas. Xpe niat kn utk sedekah utk pekerja yg memastikan kebersihan segala perkhidmatan yg disediakan.

– Dulu xde had masa. Boleh keluar masuk bnyk kali nk buat umrah ke tawaf ke. Bole stay lama2 dlm Masjidil haram

– Air zamzam akan diberi dlm botol kecil oleh petugas2..dah xde kaunter layan diri tu

– Kesan dr teknologi. Kesian utk warga emas, org kurang kemampuan, atau yg kurang mahir dlm teknologi utk booking permit umrah

Buat yg berada di luar Saudi. Khabarnya mula dibuka buat kalian November nanti. Tu pn bergantung pada keadaan semasa dan status covid negara masing2..Sama2 la kta doa supaya dipermudahkan urusan kalian ke sini.Yang berada di saudi pulak, jarak untuk permohonan seterusnya hanya selepas tempoh 14hari bagi memberi laluan kepada jemaah yg belom berkesempatan untuk melakukan umrah.

Sekian, sedikit perkongsian buat semua. Harap dpt membantu serba sedikit

Artikel Berkaitan: Rupanya Kini Kerajaan Arab Saudi Benarkan Perempuan Tunai Umrah Tanpa Mahram, Wanita Ini Kongsi Pengalaman