Umat Islam yang sudah baligh wajib dan sihat tubuh badan wajib mengerjakan solat lima waktu sehari semalam. Masuk saja waktu, seruan azan mengajak umat melakukan ibadah ini iaitu seruan azan pasti berkumandang. Jika difahami maksud di sebalik panggilan azan ini, ia membawa satu pengertian yang cukup mendalam.

“Allah yang maha besar, Allah yang maha besar
Aku mengaku bahawa tiada tuhan lain yang berhak disembah melainkan Allah
Aku naik saksi bahawa Muhammad itu pesuruh Allah
Marilah menunaikan solah.
Marilah menuju kemenangan.
Allah yang maha besar, Allah yang maha besar
Tiada tuhan melainkan Allah”

Dan kerana panggilan seruan azan itulah, aktor terkenal Hollywood mengakui panggilan azan adalah suara terindah di dunia.

IKLAN

Hal ini dinyatakannya menerusi satu dokumentari di National Geographic berjudul The Stori Of God yang ditayangkan dalam You Tube Islam Channel pada 24 Disember tahun lalu.

Aktor ini menghasilkan dokumentari bagi mencari perbezaan budaya bekerja bagi agama lain di seluruh dunia dan ternyata apabila dibawa bertemu dengan seorang ulama di Mesir dan saat mendengar azan dilaungkan, Morgan Freenman mengakui azan antara suara paling indah di dunia iaitu panggilan untuk mengerjakan solat.

IKLAN

Dan lebih menarik, Morgan mencuba sendiri panggilan azan itu dengan menyebut Allahuakbar di hadapan imam yang ditemuramahnya.
“Allahu akbar…bagaimana dengan itu?” tanyanya merujuk kepada suara yang dilontarkannya sendiri.

IKLAN

Ini adalah sebahagian dari sedutan dokumentari tersebut:-

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI