Nampaknya hari Jumaat ini insyaAllah kita akan menyambut Ramadan nan mulia. Dan kali ini kelainannya kita akan memyambut dalam keadaan negara masih berdepan wabak COVID-19.

Dan pastinya selagi masalah ini tidak selesai selagi itulah kita akan terus melakukan ujian saringan swab jika mempunyai tanda-tanda kepada masalah diserang virus ini.

Ramai bertanya bagaimana dengan situasi kita jika melakukan ujian berkenaan sewaktu berpuasa, adakah akan membatalkan puasa berkenaan.

Jawatankuasa Fatwa Perlis hari ini memutuskan ujian swab yang dilakukan bagi menyaring individu terbabit kes COVID-19 tidak membatalkan puasa bagi orang Islam yang sedang berpuasa.

Alhamdulillah, Ujian Swab Tak Batalkan Puasa – Ini Penjelasan Mufti Perlis
Gambar sekadar hiasan.

Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin, berkata dua kaedah yang ketika ini diguna petugas Kementerian Kesihatan untuk melakukan ujian berkenaan didapati tidak membawa gambaran sebagai makan dan minum.

IKLAN

Katanya, kaedah memasukkan peralatan khusus ke dalam rongga hidung dan belakang anak tekak pada kadar dalaman tertentu didapati bukan tindakan makan dan minum sehingga membatalkan puasa.

“Maka puasa individu sah secara yakin tidak boleh dianggap batal hanya kerana timbul sesuatu yang syak atau wujud sesuatu andaian.

“Malah alasan memasukkan sesuatu ke al-jauf (rongga dalam) sebagai sebab pembatalan puasa turut menimbulkan perbezaan pendapat yang luas dalam kalangan ulama mazhab.

IKLAN

“Pandangan yang menguatkan ujian swab tidak membatalkan puasa adalah bertepatan dengan pandangan sebahagian ulama Hanafi kerana syarat bagi sesuatu yang masuk ke rongga dalam mestilah bersifat kekal di dalamnya (rongga) serta tidak mempunyai sambungan dengan alatan lain di luar badan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Alhamdulillah, Ujian Swab Tak Batalkan Puasa – Ini Penjelasan Mufti Perlis

Mohd Asri berkata, di dalam al-Majma’ al-Fiqhi al-Islami sudah menyenaraikan beberapa isu dan mekanisma di dalam bidang perubatan yang diklasifikasikan sebagai tidak membatalkan puasa.

IKLAN

“Ini (perkara tidak membatalkan puasa) termasuk perbuatan memasukkan ‘gastroscope’ (teropong perut) ke dalam perut tanpa sebarang bendalir atau seumpamanya.

“Maka demikian, sepatutnya ujian swab yang hanya membabitkan proses memasukkan alat khusus ke dalam rongga hidung atau mulut bagi mendapatkan sampel yang diperlukan lalu dikeluarkan semula juga tidak membatalkan puasa,” katanya lagi.

SUMBER: FACEBOOK MUFTI PERLIS 

 

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI