‘Cantik itu subjektif, tak perlu bergaya hingga tabarruj.’ Cukup sekadar besederhana, patuh syarak dan kita sendiri selesa. Tak perlu mengikut piawaian orang lain untuk kelihatan cantik.

Jadilah diri sendiri dan bergayalah mengikut keselesaan serta paling penting tidak berlebihan hingga mendedahkan aurat.

Ikuti perkongsian Muhammad Hassan ini dan hadam baik-baik apa yang disampaikan.

Artikel Berkaitan:

Setiap Hari Lepas Subuh Amalkan Surah Al-Waqiah Ayat 35-38, Rahsianya Nak Kekal Cantik Macam Bidadari

Cantik Itu Subjektif

Wanita wajib cantik?

Cantik itu subjektif. Subjektif bermakna setiap penilaian dari pandangan mata kita adalah berbeza.

Ada orang dia suka melihat dirinya makeup dua tiga lapis,bibir gincu merah menyala, pakai baju bling-bling. Atas meja penuh dengan alat solek, dari jenama oversea sampailah produk local.

Tak Perlu Bergaya

Ada orang tepek bedak sikit-sikit, letak lipstick sauk tudung pasang siap, lilit sikit sudah siap, cantik sudah bagi dia.

IKLAN

Jadi cantik dari persepsi diri kita adalah berbeza. Apa yang kita pakai, kita rasa selesa dan seronok untuk kita lihat. Selepas itu barulah datang untuk rasa selesa pada orang lain terutama suami dan suasana yang sesuai untuk kita hadiri.

Hingga Tabarruj

Secara peribadi. Saya lebih suka isteri make up ke arah natural. Jika tak make up pun tak apa. Sebab jenis kulit dia dari anak dara sampailah sekarang tak ada jerawat atau jeragat.

Saya pula jenis tak minat langsung jika wife bermake up dua tiga lapis macam trend sekarang.

Yang penting jaga kesihatan kulit dari pemakanan yang sihat dan aktiviti. Hormones, genetic dan tahap emosi mempengaruhi kesihatan kulit kita. Invest duit untuk jaga kesihatan lebih penting dari alatan make up.

Cukup sekadar besederhana, patuh syarak dan selesa untuk dia. Ramai ber-make up sehingga bertabarruj. Pakaian menjolok mata walaupun berjubah, pakai tudung macam bonggol unta.

Cukup Sekadar Besederhana

Jelas menarik perhatian lelaki lain adalah HARAM. Pakai perfume bau ‘tinggal belakang’ sehingga memberi kesan kepada lelaki lain juga haram.

IKLAN

Nanti adalah yang kata. Habis tu nak bagi badan bau busuk? Apa ingat dengan perfume sahaja badan bau wangi? Ada beberapa pati minyak yang hanya kita sahaja bau wangi.

Contohnya sebelum mengenakan pakaian, calitkan pati minyak yang natural pada badan. Boleh sahaja pakai diadoran atau lotion pada badan sekadar elak bau badan.

Buanglah mentaliti ‘Beauty is pain’. Sanggup buat apa sahaja demi nak cantik. Tak kira haram halal semua langgar. Lebih-lebih lagi cantik untuk pandangan mata orang lain. Bila tidak dipuji kecewa, bila dikecewakan rasa diri tak berguna.

Baca Di Sini:

Sentiasa Berwuduk & Beristighfar, Antara Rahsia Kecantikan Sebenar Wanita Solehah Yang Dipandang Mulia

IKLAN

Patuh Syarak & Selesa

Dan buanglah mentaliti membanding kecantikan artis dengan orang biasa. Apa ingat artis tak pernah selekeh ke dalam rumah?. Yang kita nampak dia sudah siap make up posting di IG, time dia nak ’shooting’. Cuba tengok time dia live dekat TikTok tanpa make up. Penuh jerawat juga aih…

Setiap kita berbeza taraf hidup, kewangan, pekerjaan dan tahap kesihatan. Level stres kita pun sudah tentu berbeza. Itu belum kira anak sakit 24 jam kena jaga.

Jangan paksa atau bandingkan hidup kita dengan orang lain. Jangan paksa orang lain untuk terima cara kita nak cantik.

-EncikMatt-
#LelakiBurQa #CantikItuSubjektif

Kashoorga: Cantiklah mengikut standart sendiri, tidak perlu ikut orang lain.

Sumber: Muhamad Hassan

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI