Setelah sekian lama tertanya-tanya status sebenar pelakon dan pengacara cantik Mira Filzah, hari ini mengesahkan diinya sudahpun bertunang.
Mira mengakui sudah mengikat tali pertunangan dengan jejaka pilihan hati, Wan Ezmir Astar yang juga anak kepada Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-Tugas Khas), Datin Mastura Mohd Yazid.
Tuan empunya diri mengesahkan statusnya itu ketika ditemui di majlis pelancaran platform digital Nurflix di Bukit Jelutong Shah Alam.
Malah Mira turut mengakui sudah bersedia (untuk berkahwin) dan dalam proses persiapan majlis perkahwinannya yang akan diadakan Oktober nanti.
“Saya dah bersedia (untuk berkahwin) dan kini sedang dalam fasa ‘on-going’ (persediaan). Kalau berapa peratus persediaan yang sudah dilakukan, saya tak dapat jawab kerana masih di peringkat awal,” katanya.
Menurut pelakon filem Sangkar ini, dia akan maklumkan kepada media sekiranya semuanya berjalan dengan lancar.
“Insya-Allah, memandangkan kerajaan pun sudah membenarkan jumlah tetamu untuk majlis perkahwinan adalah 250 orang, tentunya saya akan sediakan tempat untuk rakan-rakan media. Apa-apa pun, saya akan maklumkan sekiranya semuanya sudah siap sedia,” katanya yang akan muncul dalam program terbaru Nurflix berjudul Mira Mira On The Wall di saluran Nurflix tidak lama lagi.
Ads
Sebaik artikel mengenainya di muat naik di laman sosial Harian Metro, ramai mendoakan kebahagiaan pasangan ini dan berharap segala perjalanan menuju hari bahagia dipermudahkan.
Selebriti yang memiliki nama penuh Nisdawati Nazaruddin, 42 tahun turut mendedahkan memohon maaf seterusnya meminta peminat tidak lagi menyiarkan gambar lamanya.
Dalam posting di laman sosial Instagram, Lisdawati berkata jika mahu simpan, ‘conteng’ sikit bahagian mana yang perlu. Jika tidak mampu dia menyuruh untuk delete semua gambar dan video dirinya yang jahil suatu ketika itu.
Malah menurutnya setiap hari berdoa supaya cerita lama dirinya tidak disiarkan. Dia juga turut memohon supaya Allah terima taubatnya.
“Byk dah gambar gambar lama yg sy dah buang dan bakar. Tiba2 terkeluar keratan ni.. Masih ada lagi yg terselit. . Teringat pada beberapa peminat yg paparkan trowback gambar lama sy.. Sy mohon maaf sgt2 dan minta tidak disiarkan gambar sy yg lama.
“Kalau nak simpan pun jom kita jaga sesama kita. Conteng sikit mana yg perlu . Kalau MAMPU nak jer sy delete semua gambar dan video sy yg jahil dulu. Hari2 berdoa supaya cerita lama sy tak disiarkan. Semoga Allah Swt terima Taubat sy
“Maaf sekali lagi atas kesalahan sy pada semua. #gambartrowback #doaygbaikbaiksaja
Bakar sarang tebuan ini memang bukan perkara asing terutama di kawasan perumahan. Banyak aduan diterima oleh Bomba atau JPAM untuk selesaikan masalah berikutan bimbang akan disengat.
Ikuti pencerahan tentang aktiviti membakar sarang makhluk Allah ini.
Berdekatan rumah saya ada sarang tebuan di atas pokok. Boleh atau tidak saya bakar sarangnya kerana takut membahayakan anak-anak yang selalunya lalu di bawah pokok itu?
JAWAPAN :
Jika sarangnya sudah kosong maka harus membakarnya supaya tidak datang lagi tebuan bersarang di dalamnya.
Ada pun jika sarangnya masih ada penghuni maka tidak harus membakarnya dengan api kerana akan terbakar sama segala tebuan yang ada di dalamnya dari kerana diharamkan membakar haiwan dengan api.
Telah diriwayatkan daripada Abdullah bin Abbas r.a. Rasulullah SAW telah bersabda :
لاَتُعَذِّبُوابِعَذَابِاللَّهِ Ertinya : “Jangan kamu sekalian mengazab dengan azab Allah.” (Hadith Imam Bukhari)
Dan telah diriwayatkan daripada Hamzah bin ‘Amr Al-Aslami r.a. Rasulullah bersabda
“Jangan kamu membakarnya dengan api maka SEsungguhnya hanya Allah yang mengazabkan dengan api.” (Hadis Imam Ahmad)
Jadi hendaklah dihalau tebuan tersebut dengan cara selain daripada membakar seperti diasapkannya atau disembur bahan yang dapat menghalaunya dan seumpamanya.
Tersebut pada Darul Fatwa Jordan :
،فدينناالإسلامينهىحتىعنحرقالحيواناتوالحشراتبالنار،وأمربالرفقفيالحيوانفضلاًعنالإنسان Ertinya : “Maka agama kita Islam melarang dari membakar segala haiwan dan serangga dengan api dan menyuruh dengan lemah lembut dengan haiwan istimewa pula dengan manusia.”
‘Poligami abang tesla, wanita perlu duduk diam dan tak perlu komen.’ Bimbang komen kita nanti akhirnya membawa kepada dosa saja.
Tidak dinafikan, wanita antara paling terkesan dengan video TikTok Abang Tesla yang seakan-akan mempermainkan perasaan wanita terutamanya isteri pertamanya.
Poligamimemang tak salah, namun penyampaian serta content video tersebut membuatkan ramai wanita terasa panas dengan pendedahan kisah poligami Abang Tesla.
Ini pandangan Amirul Hakimin ZH dan mengapa dia sarankan wanita berdiam diri daripada komen yang bukan-bukan di media sosial.
Ada perkara, golongan wanita ni lebih baik duduk diam-diam saja, tak perlu nak komen. Wanita lebih cenderung untuk komen berdasarkan emosi semata-mata. Takut-takut komen tu membawa kepada dosa saja.
Kita sebagai suami , suka atau tak, kita perlu awasi tindakan isteri dan anak-anak kita. Yang salah, kita tegur. Nak tegur, tegur baik-baik. Kalau suami tak mainkan peranan, lama-lama hak suami akan dinafikan dan kita akan hadapi dunia yang penuh dengan lelaki lembik dan tak function.
Terdahulu, tular di media sosial rakaman video di TikTok dimuat naik Abang Tesla yang mengumumkan dirinya sudah bernikah untuk kali kedua.
Menerusi kapsyen dalam video yang dimuat naik di platform berkenaan, Abang Tesla memberitahu yang perkahwinan keduanya itu mendapat restu isteri pertamanya.
“Tiga jam sebelum melangsungkan pernikahan kedua, solat Subuh sama-sama sambil diiringi air mata.
“Mungkin ramai yang berkahwin tanpa pengetahuan isteri, tapi saya tidak. Saya tidak akan membelakangi isteri saya,” katanya.
Menurut Abang Tesla, isterinya reda dan sangat menjaga aibnya sebagai seorang suami.
“Tipulah kalau dia tidak sedih, tapi saya ambil masa untuk pujuk hati dia mengenai hasrat saya itu.
“Isteri yang baik adalah isteri yang taat kepada suami dan menjaga maruah suami,” katanya lagi.
Tambah Abang Tesla lagi, dia terus berjumpa dengan isteri pertamanya sebaik sahaja selesai majlis akad nikah bersama isteri kedua.
“Selesai nikah saya terus cari isteri pertama untuk make sure (pastikan) dia tidak emosi.
“Poligami adalah sesuatu yang Allah beri untuk memperbetulkan apa yang silap. Jangan disebabkan orang lain, poligami dipandang hina di mata manusia,” katanya.
Dalam hantaran berasingan, Abang Tesla memuat naik video menunjukkannya dan isteri pertama menghabiskan masa bersama.
Bagaimanapun, perkongsian video berkenaan menerima banyak kecaman terutama daripada pengikut wanitanya yang rata-ratanya kecewa selain menuduh Abang Tesla sebagai penunggang agama.
Wanita sekalian,
1. Poligami adalah hak lelaki yang hanya boleh dinafikan sekiranya lelaki itu tidak mampu berlaku adil. Poligami ni sebahagian daripada syariat Islam.
Ketika mana wanita menafikan poligami, anda sebenarnya sudah menafikan syariat Islam.
2. Tidak ada satu seruan kepada lelaki untuk setia kepada isteri, walaupun kepada isteri susah senang bersama. Setia adalah sifat wanita bukan lelaki. Sebab itu wanita dituntut untuk setia berada di rumah, kalau tiada keperluan untuk keluar.
3. Syarat asas untuk berpoligami adalah mampu. Kalau lelaki itu hendak berpoligami dan dia yakin dia mampu, kita sepatutnya gembira dan menyokong.
Tidak perlu mempersoalkan “bila dah senang, dah kaya, mula nak cari lain”, memang sudah itu syaratnya.
4. Kalau lelaki itu hendak tunjuk dia appreciate isteri dia dengan belikan itu ini, biarkan sajalah, itu cara dia. Dia bukan guna duit kalian pun. Isteri dia takda cakap benda buruk pun pasal suami tu, yang korang nak melebih² tu kenapa.
5. Kalau tak setuju suami korang poligami pun, simpan lah dalam diri itu, dan terimalah poligami ini sebagai 1 syariat yang Allah halalkan.
Mana mungkin Allah halalkan sesuatu perkara yang memudaratkan manusia. Kalau bab babi, kita boleh pula faham bila Allah haramkan, tapi bab poligami, tiba² macam hilang pedoman.
Suami sekalian,
1. Buktikan yang kalian adalah pembela agama dan syariat dengan menegur perbuatan isteri yang bercanggah dengan Islam. Antaranya ialah seperti komen dalam gambar ni. Kalau anda yang berhak untuk tegur pun tak tegur, siapa lagi yang boleh diharapkan?
2. Sentiasalah upgrade diri untuk menjadi 10 langkah ke depan berbanding isteri, terutama dalam bab ilmu agama.
Kalau tak pandai, belajar. Cari orang yang boleh ajar kita. Kalau kita jahil, jangan pelik kalau isteri-isteri dan anak-anak kita jahil.