Kata orang kumpul duit sedikit demi sedikit lama-lama jadi bukit. Kdan-kadang kita tidak sedar nilai yang sikit itu bila dikumpul dalam tempoh tertentu akan menghasilkan jumlah yang banyak. Cukuplah untuk membeli barangan keperluan harian untuk beberapa ketika. Kata kuncinya di sini adalah kena disiplin dan komitmen dengan apa yang dilakukan.

Seperti perkongsian seorang pengguna di laman sosial melalui Instagram Zayan FM yang mana isterinya rajin mengumpul duit di tepi mesin basuh. Dan dalam masa setahun jumlah yang dikumpul melebihi seribu lebih (tidak termasuk duit syiling). Dia turut memberi tip mudah untuk jadi disiplin adalah dengan membeli tabung di kedai jimat yang tidak boleh dibuka dan diletakkan di tepi mesin basuh.

Tip lain yang diberi, sebelum basuh seluar atau baju suami, seluk dalam poket sambil baca Bismllah, insyallah akan ada baki duit tertinggal. Manakala tip lain pula jika terjumpa duit di dala kereta,ruang bilik atau tamu rumah masukkan sahaja ke dalam tabung yang disediakan.

IKLAN

Menurutnya lagi, setelah setahun tabung itu dikira dan bolehlah simpa di bank, cuma pesannnya 10 peraus daripada jumlah disedekahkan di masjid.

Hari ini genap setahun wife saya menabung hanya ditepi mesin Basuh sahaja. Tadi saya pecahkan tabung dengan arahan wife. Setelah dikira, jumlah duit terkumpul adalah sebanyak RM1424. (Tidak termasuk duit syiling). Tips nya mudah – Pergi kedai DIY beli tabung yang murah dan tidak boleh dibuka, letak tepi mesin basuh.

IKLAN

kedua: Sebelum basuh seluar dan baju suami, seluk dalam poket. Baca bismillah, insyaallah jumlah duit baki yang suami tinggal.. KeTiga: Maklumkan kepada suami yang kita letak satu tabung disebelah mesin basuh, jadi bila suami tiba tiba rajin, dia akan pergi masukkan duit baki beli barang atau baki bayar tol.

IKLAN

KeEmpat: Jika terjumpa duit baki dalam kereta suami, dalam bilik, ruang tamu atau mana mana sahaja dalam rumah kita, sila ambil dan masukkan ke dalam tabung.

KeLima: Asalkan ada duit lebih sila masukkan dalam tabung, jangan dok gatal gatal nak simpan dalam poket balik. Cukup setahun pecahkan tabung dan kira. Setelah kira pergilah simpan dalam bank atau pergi beli rantai emas . Tadi wife saya cakap 10% sedekahkan kepada masjid. *Moga bermanfaat untuk mak2 sekalian..

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI