Soal rezeki, jodoh dan ajal maut itu tiada siapa yang tahu dan ia menjadi urusan Allah. Hanya Dia yang tahu bila nyawa akan diambil atau jodoh kita dengan siapa.

Semalam tular di laman sosial menceritakan bagaimana seorang pendakwah yang meninggal dunia ketika dalam keadaan beribadat di sebuah masjid.

Kematian pendakwah yang baru berusia 44 tahun ini dan berasal dari Kota Tinggi
Johor disedari oleh salah seorang sahabatnya yang cuba mengejutkan dia dari tidur.

Sembahyang Jenazah Sampai 5 Kali, Kematian Pendakwah Ini Dalam Husnul Khatimah & Ketika Tidur Mengejutkan Jemaah
Abang mad zaidi bin loso Moga Allah RahmatiMu

Perkongsian dari seorang pengguna laman sosial Facebook menggunakan akaun nama Afwan Azwan ini jadi tular hingga mendapat lebih 2 ribu butang share dari warga net.

-KEMATIAN YANG DICEMBURUI-

Innalillahi wainna ilaihi rajiunn.

Allah maha kuasa Makhluk tiada Kuasa.

Seorang sahabat yang pastiku rindui pemergiannya.. Beliau ialah abang mad zaidi bin loso 44tahun, seorang ahbab, amla’, karkun dakwah..berasal dari kota tinggi johor, pernah menetap buat usaha agama dimentakab pahang dan berpindah ke klang, selangor untuk berkhidmat dimadrasah, beliau banyak memberi serta mengorbankan diri harta dan masa untuk kerja agama..senang cerita Dakwah dijadikan kerja rutin hariannya.
Sunnah Nabi saw sentiasa kelihatan dibadannya.Sesiapa yang melihat beliau, akan ingat akhirat,,, berbual-bual dan sembang dengan beliau in sha Allah iman naik.
Kita jadi ingat mati selalu,, mantapkan

IKLAN

Kronologi kematian yang dicemburui oleh orang awam dan karkun tempatan.

Pada hari sabtu 14 sept, satu jemaah dari halqah rantau panjang klang telah dibentuk untuk khuruj 3hari dibukit kapar. Dan arwah abang zaidi diputus menjadi amir sab/ketua jemaah untuk membawa jemaah keluar 3hari belajar mengislah diri. Antara amalan kegemaran arwah ialah khidmat untuk jemaah(khidmat taam/masak).Pada hari pertama beliau mengambil bahagian khidmat dan juga pada hari ketiga. Arwah orang yang paling senang bergaul dengan semua orang, muamalat sesama manusia pun cantik, tak suka cakap benda merapu.

Beriktikaf di masjid

Ringkas cerita, pada hari ketiga 16 sept malam selepas waktu isyak. jemaah di berikan bayan tangguh/wapsi dan selepas itu ahli jemaah ada yang tangguh untuk pulang ke rumah masing-masing. Akan tetapi beliau dengan beberapa orang lagi rakan tidak pulang ke rumah kerana pada kebiasaannya, beliau akan mencukupkan 72jam untuk 3hari. Ada yang bergurau, esok tak kerja ke? Jawab beliau inilah kerja saya(dakwah) Maka beliau pun sambung beriktikaf dimasjid..

Sembahyang Jenazah Sampai 5 Kali, Kematian Pendakwah Ini Dalam Husnul Khatimah & Ketika Tidur Mengejutkan Jemaah
Gambar yang diambil ahli jemaah secara spontan. Malam terakhir. Masih duduk bermuzakarah

Mengejutkan untuk solat, tapi tak bangun

Selalunya beliau akan balik keesokan hari lepas solat sunnat dhuha.. Tetapi Pada keesokan harinya pada 17 sept sebelum subuh apabila salah seorang dari rakan beliau yang beriktikaf bersama iaitu cikgu hanif mengejutkan arwah dari tidur, cikgu hanif dah mula hairan beliau masih tidak bangun.sedangkan beliau biasanya antara orang terawal bangun untuk menghidupkan 2/3malam dengan bertahjud, mmbaca quran, dan berzikir.

Rupanya sudah meninggal dunia

selepas solat subuh,cikgu hanif dan jemaah surau menelifon ambulan dan apabila pegawai perubatan sampai dan cek mereka telah mengesahkan bahawa beliau telah meninggal dunia. Allahu..

IKLAN

Cemburukan arwah kerana meninggal dunia dalam masjid, sedang beriktikaf..

Innalillahi wainna ilaihi rajiunn..
Antara sebab kami kagum dan cemburu kerana,meninggal dunia baru balik dari khuruj, dalam masjid, sedang beriktikaf, tidur dengan cara sunnah, disisinya ada kayu sugi yang diletakkan didalam lota(sejenis teko untuk ambil wuduk) sebekas dadih buah kurma. Kain yang dipakai untuk tidur diikat tengahnya.. Alhamdulillah polis pun Allah lembutkan hatinya( asbab abang muaz) untuk keluarkan permit kubur.

Sembahyang Jenazah Sampai 5 Kali, Kematian Pendakwah Ini Dalam Husnul Khatimah & Ketika Tidur Mengejutkan Jemaah
Munajat cinta bersama Rabb. 2/3malam Tangkap gambar senyap senyap.

Ketika urus jenazah hujan turun dengan lebatnya

Kalau tak posmoterm.. Kita yakin, ini ada amalan beliau yang Allah suka, Ketika menguruskan jenazahnya pula Allah bagi mudah,lepas itu hujan turun dengan lebatnya. Sementara menunggu anak kedua beliau tiba,seorang hafidz quran yang melanjutkan pelajaran ‘alim di yala, thailand. Iaitu uqashah.

Ramai datang solat jenazah hingga lakukan sebanyak 5 kali

Ramai Dari kalangan sahabat, kenalan, rakan, anak tahfidz dari muqwa yang turut hadir untuk menyembahyangkannya sehingga 5kali saya kira, Mula-mula lepas selesai dikafankan, kemudian lepas solat fardhu zohor dua kali, selepas asar dua kali.. Ma sha Allah ramai solatkan arwah.. Bila anak arwah tiba, barulah dikebumikan..

IKLAN
Sembahyang Jenazah Sampai 5 Kali, Kematian Pendakwah Ini Dalam Husnul Khatimah & Ketika Tidur Mengejutkan Jemaah
Jemaah Solat kali ketiga, lepas asr satu surau sembahygkannya. Dari mana-mana orang. Foreigner pun ramai

Bacaan talkin tanpa teks cukup menyentuh hati

Suasana dikubur begitu sebak, ustaz yang memberikan peringatan talqin tanpa teks menyentuh hati setiap pendengar dengan menceritakan amalan kebaikan arwah antaranya menjaga solat fardhu secara berjemaah,rajin berpuasa dan melibatkan diri dengan kerja-kerja dakwah dan banyak lagi tak mampu ku tulis, jika diingat, memang abang zaidi seorang yang sangat cool.. 

Orangnya tenang & pendakwah tegar

Orang tenang mengharungi ujian sebagai seorang pencinta Sunnah Nabi saw dan pendakwah tegar.tiap bulan 3hari,40hari/4bulan setiap tahun sama ada dalam negeri, atau luar negeri.. Ma sha Allah,rumahnya memang sentiasa terbuka untuk jemaah masturat walaupun pada 1syawal.

Sembahyang Jenazah Sampai 5 Kali, Kematian Pendakwah Ini Dalam Husnul Khatimah & Ketika Tidur Mengejutkan Jemaah
Bersama dengan sahabat yang bernama muhammad Rasul

Arwah abang zaidi meninggalkan dunia yang fana’ ini seorang ahlia/isteri,
3orang anak perempuan dan seorang anak lelaki.
19tahun hafidzah quran.
17tahun Alhafidz kearah ‘alim.
12tahun taksilap sedang belajar dimadrasah.
2tahun sikecil zainab. 

Moga Allah sayangkan kita sentiasa, dan pilih kita, seluruh zuriat keluarga kita dan ummat Nabi saw dalam kerja-kerja agama islam yang mulia ini.

Kutitipkan doa kepadamu wahai abang mad zaidi bin loso.
Ya Allah, ampuni untuknya, rahmatinya, maafkannya.. Tempatkan beliau ditaman-taman syurga. 

محمد أزوان أمبوق ڤيروق

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI