Sebahagian ulamak melarang berpuasa sesudah memasuki pertengahan nisfu Syaban berdasarkan hadis Nabi Muhammad SAW, “Jika sudah masuk pertengahan Syaban, janganlah kalian berpuasa.” (HR Abu Daud, at-Tirmidzi, Ibn Majah).

Namun sebahagian ulamak lain menilai hadis di atas tidak sahih. Selain itu, ia bertentangan dengan hadis-hadis lain yang sahih. Di antaranya:

1. Hadis riwayat Bukhari Muslim bahwa Nabi Muhammad SAW bersabda, “Janganlah kalian mendahului Ramadan dengan berpuasa sehari atau dua hari sebelumnya. Kecuali kalau sudah terbiasa puasa, maka berpuasalah pada hari tersebut.”

2. Hadis riwayat Bukhari Muslim dari Aisyah ra yang berkata, “Aku tidak melihat Rasulullah SAW berpuasa satu bulan penuh kecuali di bulan Ramadhan. Dan aku tidak melihat beliau lebih banyak berpuasa (setelah itu) daripada bulan Syaban.”

Hadis yang pertama menunjukkan bolehnya berpuasa Syaban kecuali sehari atau dua hari sebelum Ramadan dengan mengecualikan bagi yang sudah terbiasa puasa. Ertinya orang yang sudah terbiasa berpuasa boleh berpuasa meski sudah mendekati Ramadan. Sementara hadis kedua menunjukkan bahawa beliau (Rasul SAW) sendiri sering berpuasa di bulan Syaban tanpa terhalang oleh nisfu Syaban.

IKLAN

Boleh Atau Tidak Ganti Puasa Ramadan Di Bulan Syaaban

Kalaupun hadis Rasul SAW yang melarang puasa setelah nisfu Syaban diterima dan dipadukan dengan hadis-hadis yang membolehkan, maka: Larangan puasa setelah nisfu Syaban adalah bagi mereka yang sengaja memulai puasa pada tanggal 16 Syaban. Sementara di luar itu, bila ada sebab atau alasan khusus, diperbolehkan.

IKLAN

Di antara alasan yang membolehkan puasa setelah nisfu Syaban adalah:

1.Bila sebelum itu sudah terbiasa berpuasa sunnah, Isnin-khamis, puasa Daud, atau yang lain.
2.Bila mulai berpuasa dari awal Syaaban; tidak dari pertengahan.
3.Bila puasa yang dilakukan adalah puasa untuk membayar hutang puasa, puasa nazar, atau kaffarah.

IKLAN

Kesimpulannya tidak ada larangan membayar hutang puasa (meng-qadha) puasa Ramadan tahun lalu di bulan Syaaban. Bahkan ia harus segera dibayarkan sebelum masuk Ramadan berikutnya.

Sumber kredit: Islamedia

VIDEO KASHOORGA:

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI