Berkahwin dalam usia muda tidak membataskan setiap pasangan itu untuk belajar hidup berkeluarga.

Malah sama-sama perlu mengamalkan sikap bekerjasama serta tolong menolong bagi memastikan rumahtangga dibina kekal hingga ke jannah.

Cabarannya makin ketara lebih-lebih lagi apabila dikurniakan anak di awal perkahwinan. Biarpun belum banyak ilmu di dada tetapi berusaha untuk menjadi ibu bapa terbaik.

Seperti perkongsian pengacara Aidid Mercello di laman sosial Instagramnya mengucapkan kata-kata ucapan sempena ulang tahun kelahiran anak sulungnya yang ke 14 tahun.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aidid Marcello ๐Ÿ˜Ž (@aididmarcello) on

Aidid meluahkan betapa besar cabarannya dan isteri sepanjang membesarkan anak sulungnya itu.

Malah anak yang diberi nama Alyea Nai Lina ini banyak mengajarnya dan isteri erti kehidupan sebenar, maksud kesabaran serta limpahan rezeki yang meluas.

Walau bagaimanapun, dia begitu bersyukur kerana anaknya itu tanpa paksaan melaksanakan peranan dan tanggungjawab sebagai seorang gadis Muslim.

IKLAN

Di akhir ucapannya bekas pengacara popular ini mendoakan anak yang dipanggil Ana ini menjadi anak solehah yang selalu di jaga ke arah jalan yang benar.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aidid Marcello ๐Ÿ˜Ž (@aididmarcello) on

Aku dan @norziepwc kahwin 2005

Berkat nikah malam Jumaat rezeki Allah bagi kat kitorang seorang puteri 7.1.2006 lahir ke dunia bernama Alyea Nai Lina.

Budak ni lah yg banyak ajar aku dan isteri istilah kehidupan sebenar, maksud kesabaran & limpahan rezeki yang meluas, Alhamdulillah. .

IKLAN

2007, berkat rezeki, dia ikut aku dan isteri ke tanah haram, demam 14 hari kat Mekah, mmg spend masa jaga dia jer kat sana, masyaAllah. .
Kalau drive time baby, asyik muntah macam waterfall siap kena bawak bekas plastic . .
Tapi Alhamdulillah, aku syukur sangat dengan dia sebab awal2 tanpa paksaan, dia dah faham apa peranan & tanggungjawab dia sebagai seorang gadis muslim yang soon bergelar wanita.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aidid Marcello ๐Ÿ˜Ž (@aididmarcello) on

Tapi, biasalah depa ni… makin besaq makin banyak peโ€™el, yelah… dah makin bijak… sebab tu rasanya nak kena letak gambaq depa masa baby, pakai pampers kat bilik depa sebab nak bagi depa selalu ingat pengorbanan kita. .

Apapun, aku dah bgtau kat dia. Aku x pernah paksa dia utk dapat straight A dlm belajar, tapi cukuplah sekadar dia tau balancekan ilmu sekolah, manage herself & ilmu agama. .
Untuk Ana, daddy just nak bgtau yg daddy sayang sangat2 kat ana dan sentiasa doakan Ana menjadi anak yang solehah yang selalu dijaga kearah jalan yang benar. .
Susah ooo nak bela anak dara ni, pening kepala hahahaha .
Saya percaya hampa pun mesti ada cerita anak pompuan hampa, cuba share. Antara yang saya rasa sama.

Mandi berejam / adjust tudung sampai pecah cermin / iron baju lama gila / asyik singgah kedai skin care โ€ / takut matahari dan lain2 hahahaha

IKLAN

Bye Ana… jangan marah… tatatititutu .
Selamat hari lahir yang ke-14 .
#aididmarcellofamily #aididitmyway #happybirthday

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aidid Marcello ๐Ÿ˜Ž (@aididmarcello) on

Ternyata perkongsian ini mendapat respon yang baik dari warganet. Masing-masing turut mengucapkan selamat hari jadi kepada anak perempuannya ini dan mendoakan menjadi anak solehah.

affenda Happy birthday Ana. Moga terus dirahmati dan dilindungi Allah swt.

hamidah1483 Hepi besday Ana.semuga menjadi anak solehah..berjaya dunia n akhirat .

zeka3778 We’re sharing almost the same story, got married on 1 May and got 1st daughter in Jan 2006. Happy birthday Ana, semoga muslimah yg solehah dan berjaya dunia akhiratย 

arechu_mokhyi Sanah helwah Ana smoga mnjadi ank yg solehah.