Surah Al Kahfi (سورة الكهف) adalah surat ke-18 dalam Al Qur’an. Surah ini mempunyai 110 ayat dan termasuk dalam golongan surah-surah Makkiyyah. Dinamakan Al-Kahfi (bahasa Arab:Gua) dan Ashhabul Kahfi yang membawa maksud Penghuni-Penghuni Gua.

Selain itu, nama ini diambil daripada cerita yang terdapat dalam surah ini pada ayat 9 hingga 26 mengenai beberapa orang pemuda yang tidur dalam gua bertahun-tahun lamanya. Selain daripada cerita tersebut, terdapat pula beberapa buah cerita dalam surah ini mengandungi pengajaran yang amat berguna bagi kehidupan manusia.

Surah al-Kahfi ini sangat digalakkan oleh Islam untuk dibaca sebagai amalan pada setiap hari Jumaat. Tujuan amalan itu ialah memberi nilai tambah kepada umat Islam selain dijadikan bimbingan dan panduan dalam kehidupan seharian.

Surah ini bukan sahaja menceritakan realiti kehidupan sebenar tetapi membuktikan bahawa setiap yang dicatat dalam al-Quran itu bukanlah suatu kebetulan sebaliknya menjelaskan lagi setiap kebenaran.

https://www.youtube.com/watch?v=6GC3p9t8Fqo

Nur Dari Gua menerangkan mengenai intipati surah al-Kahfi yang menceritakan tentang fitnah atau ujian yang sangat besar serta dahsyat di sebalik empat buah kisah utama.

IKLAN

Cerita utama yang dikisahkan dalam surah tersebut ialah kisah penghuni gua, si pemilik kebun, Nabi Musa dan Khidir serta kisah Zulqarnain, Yakjuj dan Makjuj. Empat kisah itu mempunyai banyak pengajaran yang boleh dijadikan iktibar.

MESEJ UTAMA SURAH INI

Kesemuanya mempunyai satu tema yang sama iaitu pertembungan antara iman dengan keduniaan.

Kisah pertama iaitu penghuni gua mengisahkan tentang sekumpulan pemuda atau Ashab al-Kahfi yang diuji keimanan sehingga berlindung dalam gua. Kisah itu menuntut kita agar bersahabat dengan orang soleh dan saling membimbing antara satu dengan lain dalam memelihara akidah serta iman kepada Allah.

IKLAN

Di Sebalik Empat Kisah Tersirat, Ini Rahsia Surah Al-Kahfi

Kisah si pemilik-pemilik kebun pula mengenai ujian dan fitnah harta benda yang menimpa mereka. Ia mengingatkan kita kepada kehidupan dunia yang akan musnah dan hari akhirat yang kekal selamanya.

Kisah ketiga iaitu nabi Musa dan Khidir berkisar tentang ujian serta fitnah ilmu. Ia mengingatkan kita agar sentiasa mengamalkan sikap tawaduk dan rendah diri walaupun dikurniakan ilmu yang tidak terhingga.

Kisah terakhir ialah tentang Zulqarnain yang berhadapan ujian dan fitnah berkaitan kuasa. Zulqarnain yang terkenal dengan kepimpinan itu mengingatkan kita bahawa kepentingan sikap tawaduk dan mengakui kekuasaan hanyalah daripada Allah.

IKLAN

HUBUNGAN SURAH AL-KAHFI DENGAN FITNAH AKHIR ZAMAN

Menariknya, kesemua yang dinyatakan itu merupakan fitnah serta ujian yang dihadapi oleh manusia sepanjang zaman. Disebabkan itu, umat Islam dituntut mengamalkan bacaan surah ini pada setiap hari Jumaat. Selain itu, tadabbur dan ambil iktibar daripada kisah itu sebagai langkah memelihara diri, mengukuhkan iman dan berjaga-jaga dalam menghadapi ujian serta fitnah dunia.

Sumber kredit: Petikan Buku Tafsir Dan Tadabbur Surah Al-Kahfi tulisan Datuk Dr. Haji Zahazan Mohamed

VIDEO KASHOORGA:

 

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI