Tidak dinafikan setiap pasangan yang mahu berkahwin, perlukan belanja besar untuk menjayakan sebuah majlis perkahwinan.

Walaupun ramai sudah berjimat tetapi tidak bejaya melakukannya dek kerana beberapa perkara mendesak.

Namun baru-baru ini seorang pengguna Twitter telah barkongsi tip dan cara bagaimana dia mengampul duit kahwin sebanyak RM18 ribu hanya dalam masa setahun.

Lelaki ini sebenarnya hanya menerima gaji kasar atau pendapatan hanya sekitar RM1,400 sahaja sebulan.

Artikel Berkaitan: Wanita Ini Kongsi Cara Menabung Simpe Tapi Kena Konsisten, Untungnya Hujung Tahun Kumpul Ribuan Ringgit

Berkongsi di laman sosial Twitter thread ditulis Luqman Afifi ini berjaya mendapat lebih 16 ribu retweet dan butang likes. Boleh dijadikan panduan kepada bakal mempelai yang mahu mendirikan rumahtangga tahun depan.

IKLAN

*KERJA* First thing first benda yang hampa kena tau aku adalah seorg freelancer editor…Dan aku bukan jenis freelancer yg bertimbun gila job melimpah…

1.4K tu secara kasar yg aku dpt tiap bulan tapi kdg ada ja hnya dpt 1k, 800 and so on….yalah dah tak dak job sapa nak bagi hg duit?

Tapi bila nak kawen hg kena jugk push diri hg utk cari duit hantaran dan sebagainya, dan aku cuba kaut sebnyak mungkin job editing yg aku boleh buat pada satu masa bila time ada job..

Aku tak memilih, job editing rm200 pn aku buat…paling murah aku buat rm50…job student mana tah aku tak ingat…siap kena pakai AE (After Effect) lagi…

*SIMPANAN* Untuk duit simpanan aku buat 2 akaun bank, satu utk belanja dan satu lagi utk simpanan, utk bank simpanan aku tinggal kad ATM kt kmpg

Bila setiap kali aku dpt payment aku akan ambik 20% sahaja utk duit belanja…dan selebih nya aku masukan dlm bank yg aku tak pegang kad ATM tu

Waktu aku kumpul duit aku memng mcm tak berdunia dgn org..Aku tolok jauh jauh hiburan atau melapak yg boleh menghabis kan duit seprti air paip bocor…

*RUMAH SEWA* Aku duduk rumah sewa satu rumah 8-9 org yg mana membuatkn kos duit sewa bulanan hg akan kurg…Tolak tepi sat keselesan gila bab*… tapi xdak lah sampai hg tak selesa lansung…

*DUIT MAKAN & BELANJA* Duit makan, aku duduk 8-9 org semua dgn mbe aku, so kami berpakat utk kosngsi duit dapur sorg rm10 ringgit dan masak

Sumpah aku ckp tiap hari lauk sama ja…nasi putih ayam potong masak sambal…kalau hg boring sikit masak la telor…Tu ja kmi makan asalkan kenyang…tu pn belajar kt utube….better laa dari nasi bujang kan?

Gambar sekadar hiasan.

Kalau hg buat cara ni duit makan hg akan safe bnyk gila bulanan…gentle aku ckap duit makan bulanan aku kdg rm100 ja termasuk duit minyak moto, pakai moto la jimat bnyak benda…Dan aku tak merokok, so aku tak payah nk pk mcm mna nk kelur bajet utk rokok…

*TEMPOH MASA KUMPUL DUIT* Yg ni depends on berapa hampa nak kumpul..utk aku nk dekat setahun….kalau hampa nak lagi bnyak mula lah kumpul dari saat ini.

Itu sahaja yg aku buat untuk kumpul duit kawen, kalau nak lebih lagi roger nnt aku tambah…aku doakan pada yg tengah struggle kumpul duit utk kawen agar urusan hg di permudahkan Aminn…

*TIPS TAMBAHAN* *HANTARAN & KENDURI* Benda yg paling penting sekli ialah BERBINCANG DGN PARTNER & FAMILY DIA BERBINCANG boleh menyenagkan bnyak urusan hg…aku bagi cth, kalau Family partner hg mntak hntaran 20k tapi hg tak mampu…

Langkah yg pertama bukan luah rasa tak puas hati kt wasap atau insta story hg…itu tidak akan membantu…Bincang dgn depa berapa hg mampu nego elok elok…jaga bahasa, jaga hati org tua…kalau hg boleh hormat depa isnyaalah depa akan faham…. -The End-

Ini hasilnya yang diperolehi