Kashoorga kini berada di dalam aplikasi   
Kashoorga kini berada di dalam aplikasi   
Home Kerohanian ‘Gula-Gula Bergelatin Babi Berlogo Halal, Dijual Secara Terbuka.’ Ini Penjelasan JAKIM

‘Gula-Gula Bergelatin Babi Berlogo Halal, Dijual Secara Terbuka.’ Ini Penjelasan JAKIM

Mak, ayah terutamanya perlu pantau gula-gula yang anak makan, takut terbeli gula-gula bergelatin babi.

‘Gula-gula bergelatin babi berlogo halal, dijual secara terbuka.’ Ini penjelasan JAKIM berkaitan isu ini. Bab halal, haram ini jangan dibuat main, apatah lagi gula-gula secara terbuka di atas talian.

Kecoh di kalangan pengguna media sosial apabila dikhabarkan ada satu jenama gula-gula yang mengandungi unsur babi tetapi mempunyai tanda halal pada pembungkus.

Artikel Berkaitan: Kalau Dah Makan, Kenyang, Istighfar Saja & Jawapan Ustaz Untuk Yang Dari Dulu Makan Gula-Gula White Rabbit Tak Halal

Gula-Gula Bergelatin Babi

Menerusi ciapan yang dihantar oleh sebuah akaun di sebuah Twitter itu, kelihatan ‘gelatin babi’ tercetak dalam senarai bahan-bahan selain bahan-bahan lain yang biasa digunakan bagi pembuatan gula-gula.

Hal ini bukan sahaja mengejutkan, malah membuatkan netizen tertanya-tanya, bagaimanakah gula-gula tersebut boleh dijual di pasaran.

Lebih membimbangkan, gula-gula berkenaan juga dijual dengan terbuka di sebuah platform beli-belah online.

Berlogo Halal

Menerusi ruangan balas, kelihatan netizen berbincang mengenai perkara berkenaan dan mencadangkan supaya laporan kepada pihak berwajib dibuat.

“Kena check logo tu. Logo halal itu bukan logo yang diiktiraf oleh Jakim. Nampak sangat mereka letak sahaja logo di situ. Buat laporan,” katanya.

IKLAN

Dalam pada itu, menerusi tinjauan di laman Facebook Bahagian Hab Halal, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), satu kenyataan tentang gula-gula tersebut telah dikeluarkan.

Dijual Secara Terbuka

Menerusi kenyataan berkenaan, produk tersebut telah menggunakan logo halal yang tidak diiktiraf oleh Jakim. Justeru, penggunaan logo halal tersebut adalah menyalahi Akta Perihal Dagangan 2011 dan boleh dikenakan tindakan melalui peruntukan perundangan yang berkaitan di negara ini.

Baca Di Sini: 

No Way, Cuci Duit Haram Untuk Jadikannya Halal, Lelaki Ini Beri Penjelasan Padu

Sotong Ring Disangka Rectum Babi, Shandong Halal Certificate Service Adalah Badan Pensijilan Halal Diiktiraf JAKIM

IKLAN

Ini Penjelasan JAKIM

Bagi menjelaskan kedudukan sebenar, JAKIM tampil memberikan penjelasan:

Penjelasan Isu Tular Status Halal Produk Soft Candy With Jam

Minggu ini pihak kami dihujani dengan pertanyaan oleh para pengguna di media sosial berkaitan status halal produk manisan Soft Candy With Jam yang tidak dinyatakan alamat pengeluar sebenar rentetan terdapat maklumat kandungan bahan mentah produk tersebut yang mengandungi ramuan tidak halal iaitu pork gelatine (gelatin babi) pada label pembungkusan produk.

Pada produk tersebut juga tertera logo Halal Food Council International Malaysia & Asia Region dan ia telah mengundang keresahan dan salah faham masyarakat terhadap pensijilan halal Malaysia.

IKLAN

Untuk makluman semua, produk tersebut telah menggunakan logo halal yang TIDAK DIIKTIRAF oleh JAKIM. Justeru, penggunaan logo halal tersebut adalah menyalahi Akta Perihal Dagangan 2011 dan boleh dikenakan tindakan melalui peruntukan perundangan yang berkaitan di negara ini.

Pengguna Muslim dinasihatkan untuk tidak memilih produk berkenaan dan meneliti terlebih dahulu label bungkusan produk sebelum melakukan sebarang belian dan transaksi.

Pengguna yang menjumpai produk tersebut di pasaran dinasihatkan mengemukakan aduan lengkap dan menyalurkannya kepada pihak berkuasa iaitu Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) melalui e-mel pr_halal@islam.gov.my atau kepada pihak Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) melalui e-mel e-aduan@kpdnhep.gov.my / http://e-aduan.kpdnhep.gov.my/

Untuk mengetahui senarai badan-badan pensijilan halal luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM, layari Portal Rasmi Halal Malaysia di www.halal.gov.my atau muat turunnya di https://drive.google.com/…/1hvYRXjsfP9mpPifB_4tG2k17qi1…

Kashoorga : Mak, ayah terutamanya perlu pantau gula-gula yang anak makan, takut terbeli gula-gula bergelatin babi.

Sumber : Astro Gempak, JAKIM

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI