Anjing termasuk sebagai najis mughallazah iaitu najis berat. Tidak hairanlah setiap kali melihat umat islam memegangnya, secara automatik kita menjatuhkan hukumnya sebagai haram.

Bekas Mufti Wilayah dan juga bekas Menteri Agama pernah menjelaskan, menyentuh anjing secara sengaja hukumnya haram.

Menyentuh anjing secara sengaja kerana menajiskan diri tanpa tujuan atau hajat adalah haram di sisi Islam. Seperti mana yang dinyatakan oleh Imam al-Bujairimi dan Sheikh Ibnu Hajar al-Haithami:

التضمخ بالنجاسة إنما يحرم

Maksudnya: Menyentuh najis secara sengaja ia adalah Haram.

(Rujuk Hasyiah Bujairami ala Syarah Manhaj al-Tullab, m/s 105 dan Hawasyi Tuhfah al-Manhaj bi Syarah al-Manhaj, m/s 174).

Namun barangkali agak berbeza jika ia berkaitan dengan kerjaya doktor perubatan yang perlu memahami keadaan binatang yang dirawat serta sifat binatang itu sendiri.

Di aplikasi Tik Tok @drima_vet atau nama sebenarnya Salehatul Khuzaimah menjelaskan ada masyarakat terus menjatuhkan hukum haram pada pekerjaannya selepas melihatnya memegang anjing tanpa menggunakan glove tanpa memahami secara jelas kenapa ia dilakukan namun terus menjatuhkan hukum.

Kata Dr Ima, masih ada yang menjatuh hukum mendakwa pekerjaan doktor veterinar haram kerana menyentuh anjing.

“Disuruh cari kerja lain. Selagi hayat dikandung badan, selagi mampu, selagi larat, selagi itulah, ulang-ulang jawab soalan.

IKLAN

“Percaya tak? Masih ada yang ingat kami ini akan bermandi lumpur dan selut selepas bergelumang dengan anjing selepas rawatan.

“Tidak! Sebab tu selama ni orang anggap nak sertu tu susah. Leceh.

“Kalau faham dan ambil tahu, tak susah sertu ni. Methodnya sama seperti kita guna air sabun.

“Tapi tukar dengan air bancuhan tanah atau produk yang mengandungi tanah. Bilas dengan air 6 kali,” katanya.

Tambahnya, dia berharap orang ramai tidak mudah menjatuhkan hukum tanpa sebarang usul periksa.

“Janganlah senang sangat menjatuhkan hukum pada kami, sampai ada yang dah tahu kedudukan kami di neraka sebab buat kerja ni,” katanya memberikan penjelasan agar masyarakat lebih faham mengapa doktor haiwan sepertinya memegang anjing tanpa glove,”katanya yang akan menyertu pakaian dan tubuhnya selepas memegang binatang najis ini.

Dalam pada itu, ada yang memberinya cadangan agar tidak melayan “manusia tidak faham ini ”tetapi kata Dr Ima, kalau ikutkan, memang malas layan, tapi tak boleh.

IKLAN

“Rasa macam kena juga “layan”. Kalau dia masih berbalah, nak bergaduh pasal isu ni walaupun lepas diterangkan, kita diam,”katanya menerangkan, janganlah senang menjatuhkan hukum pada kami, sampai ada yang dah tahu kedudukan kami di neraka sebab buat kerja ni. Allahuuu,”tulisnya.

Dalam pada itu, berdasarkan fatwa dikeluarkan Mufti Perlis pada tahun 2021, ia fatwa berkaitan muslim yang berurusan dengan anjing.

1. Muslim boleh menggunakan anjing atas keperluan syar’ie iaitu untuk membantu urusan kehidupan seperti memburu, menjaga ternakan, mengesan jenayah atau barang dan seumpamanya. Keizinan ini bersumberkan al-Quran dan Sunnah.

2. Memelihara anjing tanpa keperluan syar‘ie dalam urusan kehidupan adalah dilarang. Ini disebabkan kesan najis, hospitaliti, gangguan ibadah, hubungan antara keluarga, kejiranan dan seumpamanya. Terdapat hadis sahih yang melarang perkara ini.

3. Menjadi doktor haiwan ( Veterinar ) yang merawat anjing bukan satu kesalahan bahkan ia satu perbuatan yang baik. Dalam hadis yang sahih menyebut seorang pelacur diampuni oleh Allah kerana memberi minum kepada anjing.

4. Menjadi jurulatih yang mengajar anjing seperti untuk memburu, mengesan barangan, penjenayah dan seumpamanya adalah merupakan pekerjaan yang syar’ie seperti yang terdapat dalam surah al-Maidah ayat 4.

5. Ulama fekah (fuqaha) berbeza pendapat tentang sentuhan anjing yang basah. Antara pandangan utama mazhab-mazhab tersebut ialah :

IKLAN

a)Sentuhan anjing yang basah atau lembab wajib dibasuh tujuh kali iaitu enam kali air mutlak dan satu kali air tanah.

b) Jilatan anjing sahaja yang wajib dibasuh sebanyak tujuh kali tersebut.

c) Basuhan sebanyak tujuh kali tersebut tidak diwajibkan tetapi berpahala jika melakukannya.

6. Oleh kerana nas hadis menyebut jilatan anjing hendaklah dibasuh sebanyak tujuh kali termasuk satu kali air tanah, maka menghadkan kewajipan tersebut kepada jilatan anjing sahaja adalah pendapat yang dipilih dalam fatwa ini. Pendapat ini telah disebutkan oleh al-Mutawalli dan al-Rafi’ie dalam mazhab Syafi‘ie dan dianggap kuat oleh al-Imam al-Nawawi di dalam al-Majmu’.

7. Justeru, jika diyakini jilatan anjing terkena pada bekas, diri, pakaian, tempat atau apa-apa barangan hendaklah dibasuh sebanyak tujuh kali termasuk salah satunya dengan air tanah. Bahan-bahan pencuci lain sebagai gantian bagi air tanah hanya boleh digunakan jika penggunaan air tanah boleh mendatangkan kerosakan, kerugian harta atau ketiadaan tanah.

8. Kewajiban membasuh barangan yang terkena najis anjing ini jika barangan terbabit hendak digunakan bagi tujuan ibadah atau untuk kegunaan makan dan minum.

9. Jika sentuhan itu berlaku dalam keadaan kering pada yang menyentuh dan yang disentuh maka hukum basuhan tersebut tidak diwajibkan berdasarkan kesepakatan ulama.

10. Adapun anjing yang memudaratkan manusia boleh dilupuskan. Ia termasuk dalam senarai haiwan yang boleh dibunuh yang disebut dalam hadis sahih.

https://www.tiktok.com/@drima_vet/video/7079055182822149402?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=6973624686812366338

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI