Mengaji al-Quran adalah sesuatu yang elok diamalkan untuk memberi ‘suasana sejuk’ di kediaman anda. Sekurang-kurangnya satu ayat dibaca sehari sudah memadai jika anda benar-benar sibuk. Janganlah jadikan al-Quran perhiasan di rumah tanpa diselak muka suratnya.

Selain solat berjemaah dengan pasangan, kita juga dituntut supaya sama-sama mengaji al-Quran. Jadikan aktiviti ini sebagai rutin, insya-Allah lama-lama anda akan terbiasa mengaji al-Quran setiap hari. Jangan beratkan hal ini sehinga ianya menjadi payah. Rutin ini membawa kepada hubungan harmoni dalam rumahtangga. Betapa indahnya jika anda berdua dapat mengalunkan kalam ALLAH ini dengan baik.

Pada hari ini, jika anda pergi ke mana-mana pun, anda tidak perlu membawa senaskhah al-Quran. Sudah ada al-QUran yang diterbitkan per juzuk demi memudahkan anda membaca dan membawanya ke mana-mana. Ada juga al-Quran bersaiz poket yang turut memudahkan pemergian anda.

IKLAN

Di samping itu, ajarkanlah al-Quran kepada anak-anak. Semaikan semangat cintakan al-Quran dalam diri anak-anak sejak mereka kecil lagi. Jika boleh, biarlah al-Quran sentiasa ada dalam diri mereka. Mudah-mudahan mereka mampu menghafaz al-Quran.

IKLAN

Mengaji Bersama Pasangan, Rahsia Rumah Tangga Jadi Harmoni

IKLAN

Jangan jadikan alasan sibuk untuk tidak mengaji al-Quran. Jika tidak mampu mengaji satu juzuk, mengajilah separuh juzuk. Jika tidak mampu, 10 muka surat cukuplah. Jika tidak mampu juga, mengajilah satu muka surat. Jika tidak juga berkemampuan, mengajilah sekurang-kurangnya satu ayat al-Quran sehari. Begitulah pentingnya al-Quran dalam hidup kita.

Carilah masa. Masa paling sesuai ialah selepas mendirikan solat fardu maghrib. Selepas solat, duduk sebentar di atas sejadah dan bukalah al-Quran. Mengajilah bersama pasangan anda. Anda pasti terasa harmoni dalam hati. Malah suasana kediaman anda juga pasti lebih tenang apabila penghuninya selalu mengaji al-Quran.

TIP MUDAH MENGAJI AL-QURAN:

  • Jadikan mengaji sebagai amalan setiap hari. Jadi jika tidak mengaji anda akan rasa kekurangan.
  • Beli al-Quran kecil supaya mudah dibawa ke mana-mana sahaja. Misalnya ke destinasi percutian. Jadi tiada alasan untuk tidak mengaji jika berada di luar rumah.
  • Beli al-Quran yang ada terjemahan supaya anda faham maksud ayat yang dibaca.
  • Beli al-Quran yang ada panduan tajwid supaya anda membaca mengikut tajwid yang betul.
  • Dapatkan audio mengaji supaya anda boleh merujuk bacaannya.
  • Perlu dapatkan guru mengaji supaya anda dapat belajar dan bertanya soalan yang kurang anda fahami.
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI