Kaum wanita sememangnya cukup istimewa.  Islam memandang wanita memiliki banyak keistimewaan. Di dalam Al-Quran telah banyak memberitahukan kepada kita semua tentang kedudukan wanita. Bahkan dalam satu Surah di dalam Al-Quran mengandungi nama wanita iaitu Surah An-Nisa.

Rasulullah SAW ketika ditanya siapa orang yang paling berhak untuk dihormati dan didahulukan, beliau menjawab “ibumu! ibumu! ibumu! kemudian ayahmu“. Subhanallah, begitu mulianya seorang wanita di dalam pandangan Islam.

Seperti catatan Firdaus Mokhtar tentang pesanan buat kamu hawa agar mereka tidak terlepas pandang.


Pagi ini ada pesan untuk kaum Hawa. Iya, buat semua yang bergelar perempuan.

1. Perempuan yang tidak bertudung bukanlah jahat. Ada juga yang bertudung tapi perangai ya ampun ngeri. Namun begitu Rasulullah dah pesan kalau tak bertudung akan di seksa di akhirat nanti.

IKLAN

LAPAN Pesanan Buat Kaum Hawa, Jangan Abaikan

2. Perempuan jika ada simpan perasaan ke lelaki tak solat, elok nasihatkan dia utamakan solat dulu. Kalau tidak mahu juga, kau carilah lain. Kahwinlah dengan lelaki soleh yang bimbing ke syurga. Kalau diri sendiri pun tak mampu nak bawa, apatah lagi diri orang lain ye dak?

3. Isteri yang terbaik adalah isteri yang meminta maaf segala dosa dari suaminya setiap hari sebelum tidur.

IKLAN

4. Seorang yang solehah itu punya sifat malu yang sangat tinggi. Maka dia tidak akan memalukan diri sendiri. Tik tok untuk challenge itu ini tanda sifat malu telah lebur.

5. Perempuan yang menutup aurat itu memang belum tentu dijamin syurga tapi sekurang-kurangnya dia berusaha untuk menjadi ahli syurga. Maka usaha itu kita hargailah.

6. Isteri yang solehah sentiasa berhias cantik untuk suaminya. Di rumah terutamanya dia sangat berhias. Dialah bidadari suaminya di dunia dan permaisuri di syurga nanti.

IKLAN

7. Isteri yang bersalaman dengan suaminya akan berguguranlah dosanya. Maka selalulah bersalaman dengan suami ya. Santunilah suami elok-elok.

8. Yang ini kena selalu hati-hati. Isteri yang menuntut cerai dari suaminya tanpa sebab yang munasabah, maka haramlah ia mencium bau syurga. Allahu. Maka usah minta yang bukan-bukan.

Begitulah. Moga baik-baik saja.

Sumber kredit: FB: Firdaus Mokhtar,

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI