Normal lah semua wanita mahu kelihatan cantik sepanjang masa. Tapi biar betul, sampai nak potong usus untuk cantik?

Tapi tak mustahil kerana wanita memang mahu sentiasa cantik. Sebiji jerawat tumbuh di dahi pun sudah tak tentu arah, inikan pula kalau badan membesar bagai dipam-pam. Ada wanita yang taksub dengan bentuk badan, hingga tak boleh terima ada kenaikan pada alat penimbang.

Justeru itu ada yang ingin ambil jalan pantas dengan melakukan rawatan sedut lemak malah memotong usus untuk kekalkan kecantikan.

Jika ada yang berhasrat, baca dulu penjelasan daripada ustaz Azhar Idrus. Takut-takut, bila dah buat pembedahan, baharu tahu rupanya ia satu dosa.

Nak Potong Usus Supaya Badan Cantik, Apakah Hukumnya?
Wanita selalu mahu kelihatan cantik.

SOALAN:

Apakah hukumnya di sisi syarak orang yang berbadan berisi membuat pembedahan membuang atau potong usus supaya badannya jadi kurus agar cantik dilihat?
Ramai kaum wanita di negara barat telah melakukan pembedahan seperti ini.

JAWAPAN:

Hukum membuang atau memotong mana-mana bahagian tubuh samada bahagian luar atau dalam tubuh adalah diharamkan melainkan dua sebab :

Pertama: Ia disuruh oleh syarak seperti memotong kuku atau rambut atau tempat khitan atau seumpamanya. Maka memotong atau membuang barang yang disuruh syarak tiadalah termasuk dalam perbuatan yang dilarang.

Kedua: Kerana berubat iaitu bertujuan mengelak mudarat yang ada pada seseorang seperti penyakit, sebagai contoh memotong jari akibat penyakit kencing manis atau membuang buah pinggang yang rosak atau seumpamanya. Maka membuang anggota badan seperti ini tidaklah dilarang kerana masuk dalam kategori berubat.

Dan yang timbul nas melarang membuangnya adakalanya haram seperti mencukur buku kening atau mengikir gigi dan adakalanya makruh seperti mencukur janggut atau mencukur bulu betis bagi lelaki.

IKLAN

Telah diriwayatkan daripada Ibnu Mas’ud r.a. Rasulullah saw bersabda:

“Allah telah melaknat akan sekalian orang yang membuat tatu dan yang meminta ditatukan dan yang mencukur bulu kening dan yang meminta dicukurkan bulu kening dan yang menjarangkan giginya kerana mencantikkan diri yang mengubah mereka itu akan kejadian Allah.” (Hadith Imam Muslim)

Berkata Imam Nawawi:

“Dan ada pun sabdanya ‘yang menjarangkan gigi kerana mencantikkan’ itu maka maknanya mereka melakukannya akan yang demikian itu kerana hendak jadi cantik.’ (Kitab Syarah Muslim)

Maka dapat difahami bahawa melakukan pembedahan samada pada anggota zahir seperti muka atau tangan atau kaki atau lainnya atau anggota batin seperti jantung atau buah pinggang atau perut atau seumpamanya sebab merawat penyakit maka hukumnya adalah harus dan jika sebab kecantikan maka hukumnya adalah haram.

IKLAN

Jelas disini bahawa mengubah kejadian dengan membuat pembedahan membuang atau memotong usus supaya badan jadi kurus untuk kelihatan cantik adalah haram dan dosa besar.

Nak Potong Usus Supaya Badan Cantik, Apakah Hukumnya?

Artikel berkaitan:Cantiknya Wanita Bukan Hanya Pada Fizikal, Tapi Ketaatan Pada Allah. Rahsia Jadi isteri Solehah!

Artikel berkaitan:Setiap Hari Lepas Subuh Amalkan Surah Al-Waqiah Ayat 35-38, Rahsianya Nak Kekal Cantik Macam Bidadari

Yang diharuskan menjalani pembedahan membuang usus itu ialah kerana berubat seperti merawat penyakit kencing manis atau darah tinggi misalnya maka hukum membuang usus ketika ini adalah harus kerana berubat itu ialah sebab hendak menolak mudarat dan menolak mudarat itu disuruh oleh syarak.

IKLAN

Berkata Imam Nawawi:

Ertinya: “Ada pun jikalau berhajat kepadanya kerana berubat atau sebab aib pada gigi atau seumpamanya maka tidak mengapa.” (Kitab Syarah Muslim)

Kebanyakkan orang-orang yang melakukan perbuatan yang haram ini ialah kerana jahil dengan hukum agama dan terikut-ikut dengan orang lagi menurut akan hawa nafsu.

Majlis Fiqah Islam dalam satu muktamar yang diadakan pada tahun 2007 telah memutuskan:

“Tiada harus melakukan pembedahan mencantikkan yang bukan termasuk dalam rawatan perubatan yang bertujuan mengubah kejadian asal manusia kerana mengikut keinginan dan ingin mengikut orang lain. Ia seumpama mengubah bentuk wajah supaya tampil dengan wajah tertentu atau bertujuan melakukan penyamaran sehingga hilang yang benar dan mengubah bentuk hidung dan membesarkan atau mengecilkan bibir dan mengubah bentuk mata dan mengubah bentuk pipi.”

KESIMPULAN

Hukum menjalani pembedahan membuang atau memotong usus itu harus jika kerana merawat penyakit seperti kencing manis atau darah tinggi atau kegemukkan yang boleh memudaratkan nyawa atau kesihatan atau lainnya.

Pembedahan membuang usus atas dasar kecantikan diri samada oleh lelaki atau perempuan adalah haram dan dilaknat kerana mengubah ciptaan Allah.

wallahua’lam
Ustaz Azhar Idrus

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI