Sekitar pagi tadi, grup RIAK APA HARI Ini yang sudah berjaya mengumpul 137k ahli selepas ianyanya tular di media sosial menerima teguran dari penceramah terkenal, Ustazah Asma Harun.

Dalam satu kenyataan pendek di fbnya, Ustazah Asma’ Harun meminta agar grup berkenaan di bubarkan.

Mohon Admin Group "Riyak Apa Hari Ni" boleh tukar tajuk atau tutup terus. PELBAGAI KEMUNGKARAN DAN DOSA SEDANG DIHALALKAN ATAS NAMA GURAUAN, perbualan bebas gurau senda lelaki perempuan, dedah aurat sebab nak tunjuk putih melepak dan emas sampai lengan, tunjuk harta dengan caption riyak tapi kata GURAU, share pakaian dalam, dll yang aib sangat. JANGAN INDAHKAN PERKATAAN KEJI "RIYAK" ATAS NAMA GURAUAN.

Bagaimana pun teguran berkenaan dipandang dari sudut berbeza. Seorang dari admin grup berkenaan menulis bahawa sesiapa yang tidak suka atau nanti kena jilat api neraka boleh left.

“Tq pd yg update psl ceramah. Tarbiah dr ustazah. Slps berbincang dgn creator.. kami akan kekalkn nama group. Cuma pd yg rasa berdosa nk ddk dlm group ni bolh la left. Kami x paksa ye. Sbb kalau lihat kat luar sana byk lg group2 yg terlbh dr dasat. Cthnya..group janda dan duda gersang. Haa…situ dgn posting dan aksi yg lg dasat dipertontonkan tanpa ditapis oleh admin. Bagaimana tu?? Jd sekali lg kami ulang..pd yg x bolh nk ddk dlm ni nnt kena jilat api neraka bolh left ya”.

IKLAN

Apa yang menakutkan, selepas kenyataan di atas ditukarkan, ribuan komen dari ahli grup berkenaan menghujani ruangan komen.

“Ada yang menulis, neraka masih luas, lepak sini dulu aahh”

“Neraka kirim salam kak”

IKLAN

“Tak ada beza kita berdua, dua-dua ahli neraka”

Serta banyak lagi komen seolah neraka itu mainan bagi ahli kumpulan ini.

Neraka dan syurga itu sememangnya wujud namun ia termasuk dalam perkara ghaib.

IKLAN

Al-Quran yang diturunkan sebagai panduan umat Islam sejak 1400 tahun dahulu ada menyebut nama-nama neraka dan ia mempunyai tujuh tingkat.

Tingkat pertama dan yang paling panas ialah Neraka Jahanam. Diikuti Luza, Hathamah, Sair, Saqru, Jahim dan Hawiyah. Walau neraka paling rendah iaitu Neraka Hawiyah dalam surah Al-Qariah tapi apinya sangat panas.

“Siapa yang ringan timbangan kebaikannya, dia dilemparkan ke Neraka Hawiyah. Tahukah kamu apakah Neraka Hawiyah itu? Ia adalah api yang sangat panas. “ (surah Al-Qariah: 8-11).

Hari ini, di dunia kita mungkin masih boleh menaip, melawak dan sebagainya tapi di akhirat nanti anggota mulut akan terkunci sementara anggota lain menjawab apa dosa kita disenaraikan. Moga kita semua sempat bertaubat sebelum nyawa di kerongkongan.