Setiap anak yang dikurniakan kepada kita oleh Allah mempunyai sikap, kelebihan dan ragam berbeza-beza. Kelebihan ini ada yang boleh dilihat sejak mereka kecil lagi.

Apabila sudah tahu minat mereka ke arah itu, sebagai ibu bapa perlu terus memupuk agar anugerah Allah ini digunakan di atas jalan yang betul.

Misalnya chef cilik yang viral di media sosial, Danish Harraz, 12 tahun, yang mula pandai memasak sejak usianya masih kecil lagi.


Minat memasak sejak kecil ini terus disokong oleh kedua ibu bapanya hingga menjadikan dia antara chef cilik yang dikagumi bakatnya di media sosial.

Biarpun sudah dianggap mewah kerana mampu memiliki duit poket sendiri hasil jualan makanan dihasilkan, Danish tidak pernah meninggi diri atau sombong.

Malah dia turut membahagikan hasil pendapatan diperoleh kepada keluarga asnaf, budak-budak sakit, murid miskin luar bandar.

IKLAN

Inilah hasil didikan dari kedua ibu bapanya yang telah mengajar ilmu baik kepada anaknya iaitu tidak bermegah dengan kemewahan diberi Allah.


Ternyata sejak kecil seawal usia 7 tahun sudah pandai mencari duit dan Danish Harraz kini semakin yakin dengan bidang diceburinya.

Dalam posting di laman sosial kapsyen mewakili Mamanya memberitahu bagaimana perjalanan karier Danish bermula iaitu sejak usianya mencecah 6 tahun hinggalah sekarang.

IKLAN

Semoga kisah Danish ini menjadi insprasi buat kanak-kanak di luar sana yang perlu bijak gunakan kelebihan dan anugerah diberi Allah di jalan yang betul.

Mula minat masak sejak usianya 3, 4 tahun lagi

Mama: 2013, 6 tahun.. Macam baru smalam dia mula masakยฒ kecahkan satu dapur, mintak record dia masak sambil gigih panjat bangku… Ini 1st meal menu yg dia masak semua sendiri, Spaghetti Bolognese. Minat dgn masakยฒ sejak dia 3-4 tahun dan mula mintak nak masuk dapur jadi kami bagi dia join tiap kali kami masakยฒ tapi more to bagi dia belajar cuci beras masak nasi, potong sayur dan aktivitiยฒ yg bantu motor skill dia..1st time dia masak nasi, cuci 2 cawan beras. 20min tak siapยฒ. Bila dah siap, dia tunjuk beras tinggal segenggam dlm periuk yg lain kelongkang. Tahan gelak tengok muka nak nanges dia. 5 tahun, dia kata dia serious nak belajar masak baking sendiri jadi kami masukkan aktiviti ni dlm aktiviti pembelajaran harian, seminggu 2-3 kali bagi dia masuk dapur dan ikut apa resepi dia nak cuba. Sepah? Kami pejam mata, yg penting dia happy

IKLAN

Kini dalam usianya 12 tahun sudah mampu masak macam-macam makanan & cipta resipi sendiri

Now with his age, dia mampu masak macamยฒ makanan, bake macamยฒ desserts, buat macamยฒ resepi sendiri utk kongsikan dlm social media dia supaya semua bole cuba, resepi yg dia pastikan jadi asal ikut apa guide yg dia dah bagi. Berseriยฒ muka tiap kali sesiapa bagi feedback yg resepi dia sedap, senang jadi atau bila orang beritau dorang guna resepi dia utk bisnes

Tak lupa salurkan duit hasil titik peluh pada golongan memerlukan

7 tahun, dia mulakan bisnes sendiri yg mana profit dia salurkan ke #DanishsLoveAndSupportCrew yg berjalan dgn usaha titik peluhnya, yg difokuskan utk bantu keluargaยฒ asnaf, budakยฒ sakit, muridยฒ miskin diluar bandar. Kami as a parents merangkap crew dan helpernya akan membantu dari belakang tabir supaya semua usaha gigihnya tersusun dan beroleh kejayaan

Jalin kerjasama dengan pelbagai jenama dalam dan luar negara

Dengan usaha kebolehan dan rezeki, dia berpeluang bekerja dgn macamยฒ brands dlm dan luar negara, diminta buat recipes utk mereka. Buat LIVE demo since he was 8, merata tempat dia pergi. Seronok katanya walaupun tiap kali nak mula demo tu dia beratib “Mom, help! I am nervous, I can’t feel my legs” tapi bila dia dah ambik tempat dia, nampak penonton, dia terus bertukar! Siap buat lawak lagi entertain penonton sampai kami pun tergelak sama. Happy dapat jamu penonton dgn apa dia masak katanya. Paling jauh, live demo atas Star Cruise (4D3N) Portklang-Penang-Phuket. Alhamdulillah!
.
Fly high and stay humble, Baby