Senjata orang mukmin ialah doa.

وَقَالَ رَبُّكُمُ ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ

al-Ghafir:60

Maksudnya: “Dan Tuhan kamu berfirman: “Berdoalah kamu kepada-Ku, nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu.”

Jangan pernah berasa jemu berdoa kepada Allah walau ia belum diperkenankan kerana Allah sahaja yang tahu bila masa sesuai mengabulkan permintaan kita. Namun kuasa doa dengan izin perkenan Allah SWT juga mampu menolak “mulut-mulut” yang tidak mempercayainya kecuali orang beriman.

Buktinya penghujung tahun lalu, Turki diuji dengan kemarau panjang hingga menjelaskan keadaan negara tersebut.

Presiden Turki Diperlekeh Ilmuan Lakukan Solat Istisqa’, Bukti Kekuasaan Allah Tidak Sampai Seminggu Hujan Turun Lebat
Dr Akgun Ilhan menjelaskan masalah cuaca kering yang melanda Turki sudah biasa terjadi tapi hujung tahun lalu adalah paling teruk dan tidak mempercayai solat istisqa’ mampu menyelesaikan masalah ini

Perubahan kemarau berpanjangan ini berlaku disebabkan perubahan iklim dan kebakaran hutan di negara tersebut. Hal ini menjejaskan keperluan rakyat Turki untuk mendapatkan keperluan air bersih untuk kegunaan harian.

Seorang ilmuan Turki, Dr Akgun Ilhan menjelaskan masalah cuaca kering yang melanda Turki sudah biasa terjadi tapi hujung tahun lalu adalah paling teruk.

IKLAN

Ini adalah tahun kedua Turki menghadapi masalah kemarau,’ kata Dr Ilhan.

Presiden Turki arahkan buat solat istisqa’ atau solat minta turun hujan

Dalam negaranya menghadapi ujian ini, Presiden Turki, Recep Erdogan meminta imam masjid serta rakyat jelata teruskan membuat solat istisqa’ atau solat minta hujan dan ia biasa dilakukan di tanah terbuka yang menghadapi kemarau.

Namun, Dr. Ilhan agak skeptikal malah mentertawakan idea pemerintah dan rakyat dalam melaksanakan solat meminta hujan ini.

IKLAN

Menurut Dr. Ilhan, melaksanakan solat istisqa’ adalah hal yang sia-sia dan tidak berguna.

“Tapi itu (solat istisqa’) adalah percuma. Tuhan tidak bertanggungjawab atas perubahan iklim, tapi manusialah yang bertanggung jawab,” ujar Dr Ilhan seperti yang diberitakan Euronews.

Presiden Turki Diperlekeh Ilmuan Lakukan Solat Istisqa’, Bukti Kekuasaan Allah Tidak Sampai Seminggu Hujan Turun Lebat
Presiden Turki meminta imam dan seluruh rakyat melakukan solat istisqa’ dan buktinya hujan turun melebat di bumi Turki sekaligus menutup mulut golongan athiest
Presiden Turki Diperlekeh Ilmuan Lakukan Solat Istisqa’, Bukti Kekuasaan Allah Tidak Sampai Seminggu Hujan Turun Lebat
Hujan turun lebat tidak sampai seminggu solat ini dilakukan

Walaupun banyak ditentang dan diragukan berbagai kalangan mereka yang tidak percaya, rakyat Turki tetap melaksanakan solat Istisqa’ secara berjemaah.

Solat istisqa’ itu dilakukan besar-besaran di berbagai wilayah di Turki selama beberapa hari berturut-turut.

IKLAN

Orang Turki yang Atheist dan tidak mempercayai keajaiban solat Istisqa’ mengejek mereka yang melaksanakan solat ini.

Tetapi pada 8 Ogos 2021, keajaiban terjadi di mana tidak sampai seminggu solat hajat ini dilakukan, turun lebat turun di pelbagai wilayah di Turki.

Rakyat Turki yang gembira dengan hal ini keluar dari rumah masing-masing dan mengucapkan syukur Alhamdulillah kepada Allah atas rahmat diberinya.

Bukti kekuasaan Allah ini, para ilmuan yang mengkritik dan mereka yang skeptikal tidak lagi memprotes solat istisqa’ kerana ia terbukti menurunkan hujan.

Nabi SAW pernah memohon hujan seperti ditulis dalam kitab Hisn al-Muslim dan doa ini dibaca oleh Rasulullah SAW di dalam doa Istisqa’ (iaitu solat memohon hujan).

Daripada Anas bin Malik RA, bahawa Nabi SAW bersabda:

اللهُمَّ أَغِثْنَا، اللهُمَّ أَغِثْنَا، اللهُمَّ أَغِثْنَا
Maksudnya: “Ya Allah turunkanlah hujan kepada kami, Ya Allah turunkanlah hujan kepada kami, Ya Allah turunkanlah hujan kepada kami.” [Riwayat al-Bukhari (1014)]

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI