Sejak diberitakan salah seorang mangsa virus koronavirus COVID-19 adalah beragama Islam, ramai yang tertanya-tanya siapakah diri mangsa sebenarnya.

Dalam masa sama bersimpati dengan keluarga Allahyarham yang menerima takdir Ilahi dengan cara sebegini. Namun siapalah kita mahu menolak takdir Tuhan yang sudah ditentukan olehNya.

Dalam satu posting di laman Instagram Pendakwah Bebas Ebit Lew, memberitahu rupanya arwah, Muhammad Yusof, 34 tahún memang ada masalah pernafasan sebelum ini.

Menurut Ebit Lew yang menghubungi isteri arwah, Noradilah Rani melalui video call sebak melihat wanita itu bersama lima anak yang ditinggalkan.

Mereka dikatakan semuanya sihat, tiada demam ataupun sesak nafas. Cuma salah seorang anak mereka negatif di kuarantin di tempat lain. Anak pasangan ini masih Kecil-kecil berusia dari 11 tahun hingga 7 bulan.

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN: Jenazah Mangsa COVID-19 Hanya Ditayammum Atas Beg

Tambah Ebit lew lagi, rupanya arwah memang amat dikenalinya apabila pernah sama-sama berjumpa di India-Pakistan. Arwah belajar hafiz Al-Quran dan berjaya habiskan 15 juzuk.

Ayahnya juga seorang pendakwah dan dari kalangan orang baik-baik. Menurut Ebit Lew juga dia pernah berjumpa beberapa kali di airport dan arwah mesti tengah membaca Al-Quran.

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ebit Lew (@ebitlew) on

Sebak menangis baru lepas video call Noradilah wife arwah Muhammad Yusof b Haron 34 thn mati meninggal asbab Corona Virus dan beliau memang ada masalah pernafasan dari sebelum ini. .

Sebak tengok wife dan 5 anaknya positif covid 19. Tapi semuanya dalam keadaan sihat dan tiada demam or sesak nafas. Seorang lagi anak negatif dan kuarantin ditempat lain. Ya Allah tuhanku. Anak yang besar dah tahu. Yang kecil semua belum faham sangat. Anak dari 7bulan sampai 11tahun. Kecil lagi. Tengok mereka berlari dalam bilik sendiri di hospital JB rasa sebak.

IKLAN

Terima kaseh semua Dr dan Nurse di KKM yang berkorban berjuang berjihad disebalik semua ini. Allah selamatkan keluarga pejuang kita semuanya. Selamat semuanya insyaAllah. Hanya syurga dan Redha Allah buat tuan puan semua bahagian depan dalam perjuangan kali ini.

Saudaraku semua terus kita berjuang jaga diri dan kuarantin diri dan ikut nasihat kkm dan negara kita. Jika ada simptom terus buat pemeriksaan. Kita hadapi sebagai sebuah keluarga. Ini waktu bersatu hati. Supaya ALLAH sayang kita. Rahmat Allah sahaja boleh selamatkan kita.

Dari semalam tak boleh tidur mendoakan semua. Sekali tengok arwah macam kenal sangat. Siapa yer. Cuba ingat rupanya tahun 2003 dan 2007 dulu kami pernah jumpa di India Pakistan. Dia dulu belajar hafiz Al-Quran. 15 juz juga. Allahuakbar. Ayahnya pendakwah baik dan pergi ke seluruh dunia di icu tapi kini dah bertambah baik dan pulih. Beberapa kali saya jumpa dia di airport mana dalam dunia mesti tengah baca Al-Quran. Terkesan dengan sifat baiknya.

Saya baru lepas beri sedikit sumbangan padanya. Jika sesiapa sumbang sedikit ini no akaun isterinya
Bank Islam
010 4102 7184 812
Nor Adilah bt Rani

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI