Ibu adalah insan mulia yang perlu kita hormat, sanjung dan sayanginya hingga ke akhir hayat. Janganlah sesekali melukai hatinya, kerana jika berniat melakukannya balasan ‘cash’ diberikan oleh Allah tidak terjangkau fikiran kerana jika memang Dia berkehendaki begitu.

Perkongsian daripada kisah seorang anak yang melukakan hati ibunya, insan yang sepatutnya dimuliakan. Semoga menjadi pengajaran kepada kita untuk menghormati insan ini yang selama 9 bulan mengandungkan kita dalam rahim sucinya.

Kematian tak mengenal usia

Melihat kepada kematian yang tidak mengenal usia, bagaikan terpanggil untuk Latifah (bukan nama sebenar) berkongsi sebuah cerita yang boleh dijadikan teladan buat kita semua.

Latifah merupakan seorang guru di Selatan Tanah Air, dia mempunyai seorang kawan yang juga merupakan seorang warga pendidik sepertinya juga.

Kawan yang dipanggil Alisya (bukan nama sebenar) itu sangat alim dan taat kepada suami. Lebih hebat lagi dia juga seorang hafizah.

Hebat orangnya kerana hafaz Al-Quran

Hebat orangnya sehinggakan boleh membetulkan bacaan Al-Quran orang lain tanpa melihatnya. Hanya dengan mendengar sahaja, Alisya boleh mengesan kesalahan bacaan Al-Quran orang lain.

Kita semua pasti sedia maklum orang yang hafaz Al-Quran tinggi kedudukannya dan dijanjikan ganjaran yang hebat oleh Allah. Namun itu tidak berlaku kepadanya dek kerana salah faham antara suami dan ibu Alisya.

IKLAN

Dia dalam dilema, berada di tengah-tengah antara suami dan juga ibunya. Ditelan mati emak, diluah mati anak.

Akibat Lukakan Hati Ibu, Jenazah Wanita Ini Berbau & Dihurung Serangga Walaupun Hayatnya Seorang Hafizah
Gambar sekadar hiasan. Sumber: Google

Tanpa sedar telah melukakan hati ibunya

Bagi seorang isteri, syurga di bawah tapak kaki suami dan kerana itu Alisya banyak memihak kepada suaminya tanpa sedar bahawa dirinya telah melukakan hati ibu tersayang.

Ajal maut itu semua urusan Allah, umur Alisya tidak panjang. Apa yang menyedihkan urusan pengebumian Alisya tidak berjalan dengan lancar.

Sebagai seorang Muslim, diharuskan kita untuk menyegerakan urusan pengebumian jenazah, tapi itu tidak berlaku kepada arwah Alisya.

IKLAN

Bermula di hospital, jenazahnya dibiarkan lama hanya semata-mata untuk mendapat pengesahan kematian daripada doktor.

Mayat mengeluarkan bau busuk

Lebih menakutkan lagi, apabila di bawa pulang ke rumah, mayat arwah tidak semena-mena mengeluarkan bau yang busuk.

Menurut Latifah bau tersebut melekat di pakaian tetamu yang datang menziarah, malah ia masih lagi kekal pada bajunya walaupun sudah dibasuh berkali-kali.

Jenazah arwah juga dihurung serangga berterbangan yang sering hinggap pada makanan yang hampir busuk. Lebih menyedihkan lagi ketika di rumah terjadinya pergaduhan antara suami dan adik arwah Alisya.

IKLAN

Pengakhiran sangat menyedihkan

Keadaan itu melambatkan lagi pengurusan jenazah si mati. Memang ralat melihat apa yang berlaku kepada jenazah orang yang hebat seperti arwah Alisya.

Seorang yang alim dan hafizah pun diberikan hukuman sedemikian lupa apatah lagi kita manusia biasa yang sentiasa khilaf.

Akhirnya urusan pengebumian Alisya selesai, tapi pengakhirannya itu sangat menyedihkan dan dapat memberikan pengajaran kepada kita semua. Setelah diselidiki, rupa-rupanya ibu arwah berkecil hati dengan sikapnya yang sering memihak kepada sang suami.

Betapa hebat kuasa seorang ibu, jangan sesekali menderhaka atau menyakiti hatinya

Betapa hebat kuasa seorang ibu, kecil hatinya sahaja memberikan azab yang dahsyat untuk kita semua. Oleh itu, jangan sesekali menderhaka atau melakukan sesuatu yang boleh melukakan hati ibu bapa kita.

Walaupun syurga itu di bawah kaki suami, tapi itu tidak bermakna kita boleh melukakan hati mereka. Jagalah hati mereka kerana sesungguhnya semakin berusia seorang manusia, semakin rapuh hati mereka.

Akibat Lukakan Hati Ibu, Jenazah Wanita Ini Berbau & Dihurung Serangga Walaupun Hayatnya Seorang Hafizah
Gambar sekadar hiasan. Sumber: Google

SUMBER: MINGGUAN WANITA

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI