Ramai yang rindu untuk datang ke Makkah Al Mukaromah untuk bersolat di Masjidilharam dan melihat Kaabah yang menjadi kiblat umat Islam. Bahkan tidak kurang juga yang rindu solat di Masjid Nabawi yang di dalamnya terdapat makam Rasulullah SAW yang ditempatkan di dalam Raudhah.

Di saat ramai yang rindu mengerjakan umrah di bumi baroqah kerana pintu sempadan negara mula dibuka tapi nampaknya persoalan mula timbul apabila di media sosial bertebaran aksi-aksi orang Arab menari bercampur lelaki dan perempuan tanpa batas di Festival Seni dan Budaya atau disebut juga Riyadh Season yang bermula Rabu lalu sehingga lima bulan akan datang iaitu berakhir pada Mac 2022 akan datang.

“Riyadh Season”, Ramai Terkejut Saksikan Pergaulan Bebas Lelaki & Perempuan Di Bumi Baroqah. Seolah Berada Di Eropah
Pembukaan acara Riyadh Season menyaksikan puluhan ribu Bangsa Arab hadir dan menikmati muzik serta bebas bercampur lelaki perempuan

Apa yang membuatkan ramai tidak percaya, jika ianya diadakan di Eropah yang ramai penganut beragama Kristian dan sebagainya, itu tiada masalah kerana mereka sedari kecil sudah terdedah kepada pergaulan bebas hingga zina dianggap hal biasa bagi ibu bapa.

Tapi bila ia diadakan di Riyadh, Arab Saudi yang juga merupakan ibu negara bagi Kerajaan Arab Saudi, bumi yang disebut baroqah bahkan dikaitkan dengan Bangsa Arab, sudah pasti ia menimbulkan berbagai persoalan.

Namun sesuatu harus kita belajar, tidak semua bangsa Arab itu muslim sebalik faktanya, banyak sekali yang bukan Muslim, dalam pengertian tidak memeluk Islam sebagai “agama rasmi” mereka. Arab Kristian adalah kelompok non-Muslim Arab yang paling dominan sekali di negara-negara Arab itu sendiri.

Pendek kata, imam tidak dapat diwarisi dan bangsa juga bukan jaminan seorang itu ke syurga Allah. Ia terletak pada keimaman kita sendiri. Bahkan Nabi Muhammad SAW ada menyebut, tanda-tanda kecil hari kiamat itu apabila manusia terlalu leka dan bermaharajalela dengan alat muzik.

IKLAN

Pada akhir zaman akan terjadi tanah runtuh, rusuhan dan perubahan muka.”Ada yang bertanya kepada Rasulullah; “Wahai Rasulullah, bilakah hal ini terjadi?” Baginda menjawab; “Apabila telah bermaharajalela bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi-penyanyi wanita” – Ibnu Majah.

“Riyadh Season”, Ramai Terkejut Saksikan Pergaulan Bebas Lelaki & Perempuan Di Bumi Baroqah. Seolah Berada Di Eropah
Festival Seni dan Budaya Riyadh Season ini akan berlangsung 5 bulan hingga Mac 2022.

Info tentang Riyadh Season

1.Ia merupakan pesta Festival Seni dan Budaya dan akan berlangsung selama lima bulan di Riyadh.

IKLAN

2. Dianjurkan oleh General Entertainment Authority, Riyadh Season di mana sebanyak 7500 acara merangkumi muzik, seni, makanan hinggalah sukan di pesta ini.

3. Pesta ini telah bermula Rabu lalu dan akan berakhir Mac 2022. Dijangkakan hampir semua hiburan di bandar ini akan berlangsung di Musim Riyadh (Riyadh Season) dan akan disebar luaskan di media sosial.

4. Riyadh Season akan berlangsung di kawasan seluas 5.4 juta meter persegi dan diterbahagi kepada 14 zon. Ini termasuk Boulevard Riyadh City, pusat beli belah mewah di Via Riyadh, pusat budaya Khalooha, Riyadh Oasis dan banyak lagi.

IKLAN

5. Bagi acara muzik, sebanyak 70 konsert akan diadakan termasuk melibatkan enam artis antarabangsa. Bahkan untuk majlis pembukaan ia dimeriahkan oleh rapper Pitbull yang membuat persembahan di Boulevard Riyadh City. Bukan itu saja, Orkestra dari Mesir juga akan mengadakan persembahan di sini.

6. Bagi acara sukan, lagenda bola sepak, Lionel Messi akan tampil di acara Riyadh Season Cup yang akan berlangsung pada Januari 2022. Messi yang kini bermain untuk kelab Paris Saint Germain bakal tampil bersama Neymar dan lain-lain lagi.

7.Bagi mengekang penularan wabak Covid-19, hanya individu yang lengkap dua dos dibenarkan masuk ke acara-acara pesta ini.

https://www.tiktok.com/@fo_o100/video/7021260693504560385?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id6973624686812366338

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI