
Ramai selebriti mengerjakan umrah pada tahun ini termasuklah Saharul Ridzwan. Menunaikan ibadah umrah bersama isterinya, Deena Emir dan anak mereka, Muhammad Luth Ali. Melalui laman Instagram Saharul mahupun Deena, masing-masing berkongsi potret ketika menunaikan ibadah umrah di Tanah Suci Makkah.
Namun apa yang menarik perhatian ialah gelagat anak mereka dengan pakaian ihram. Sesiapa yang melihat pasti akan geram dengan dengan wajah comel Ali. Bertuahnya Ali, dalam usia yang masih ‘hijau’ telah berpeluang menjejakkan kasi ke bumi Makkah.
Berikut beberapa gambar yang dikongsikan oleh Saharul dan juga Deena di laman Instagram mereka.
https://www.instagram.com/p/BrUqqEJBK6m/?utm_source=ig_web_copy_link
https://www.instagram.com/p/BrdN4rThplK/?utm_source=ig_web_copy_link
https://www.instagram.com/p/BrebCLpBTIF/?utm_source=ig_web_copy_link
https://www.instagram.com/p/BrXXjEYgFRl/?utm_source=ig_web_copy_link
https://www.instagram.com/p/BrfLbpPgddq/?utm_source=ig_web_copy_link
Bagus sebenarnya mendidik anak-anak mengenal ajaran agama Islam sejak mereka masih kecil lagi. Kata pepatah, melentur buluh, biarlah daripada rebungnya. Semoga Ali membesar menjadi seorang anak yang soleh dan berbakti kepada kedua ibu bapanya.
Sumber kredit: @Saharul Ridzwan dan Deena Emir
Guna Akaun Facebook Anak, Ini Cara Si Ibu Lepas Rindu Pada Arwah Anak

Hidup dan mati seseorang sudah diatur oleh Allah, tiada sesiapa pun yang mampu menghalangnya. Tidak semua orang berpeluang mendampingi dan terus didampingi oleh orang-orang yang mereka sayangi. Setiap ibu pasti tidak pernah menginginkan ‘ditinggalkan’ oleh anaknya. Namun jika takdir sudah tertulis sedemikian, tiada apa yang mampu menghentikannya.
Betapa berat beban perasaan saat seorang ibu itu menghadapi pemergiaan anaknya. Kesedihan itu mungkin akan hilang seiring berjalannya waktu, tapi ia akan terasa sangat pedih jika ada yang mengingatkannya kembali.
Kasih seorang ibu kepada anaknya tiada yang mampu ditandingi. Sakit ibu yang kehilangan anak lebih berganda sakitnya berbanding seorang anak kehilangan ibunya,
Melalui perkongsian pengguna Twitter, Azim Kamaruzzaman, dia berkongsi kisah tentang kenalan Facebooknya, arwah Aliff Zahid yang telah meninggal dunia. Yang meruntun jiwa ialah apabila ibu arwah rakannya itu telah menggunakan akaun Facebook arwah sebagai cara untuk melepaskan rindu kepada arwah anaknya itu.
This is so heart breaking.. Kenalan di FB meninggal baru2 ni & mak dia gunakan akaun FB tu utk melepas rindu pada anak tersayang.Moga arwah Zahid ditempatkan dikalangan org beriman & ibunya diberi semangat yg kuat. Aku menangis tiap kali tgok mak dia post gambar dgn kata2 rindu..
https://twitter.com/azim_kzaman/status/1045636066294648832
RINDU ZAHID
Zahid…mak dtg ni nak…mak rindu sentuhan Zahid…senyum tawamu anak…Al Fatihah
Betapa tulusnya kasih seorang ibu terhadap seorang anak. Arwah Aliff Zahid merupakan seorang guru di salah sebuah sekolah di Ipoh. Posting dilaman Facebook yang dikemaskini oleh ibu arwah cukup menyentuh perasaan rakan-rakan Facebook arwah.
Marilah kita sedekahkan Al-Fatihah kepada arwah…Moga rohnya dicucuri rahmat…aamiin…
Sumber kredit: Tweeter@azim_kzaman)
Tak Minta Kemewahan Tapi Cukuplah Bawa Pulang Rezeki Yang Barakah – Deep ‘Permintaan’ Isteri Imam Muda Asyraf

Semua pasangan inginkan rumahtangga bahagia seperti yang dipaparkan di filem-filem cinta. Namun setiap perkahwinan yang dibina tentunya pernah melalui cabaran dan dugaan. Sebenarnya pengalaman itulah yang menjadikan rumah tangga pernuh barakah.
Seperti perkongsian bermakna IMAM MUDA Asyraf
Teringat sewaktu saya mula berkahwin dulu. Masih belajar di UM. Tiada pekerjaan tetap. Apa pun terima kasih kepada mertua yang sudi menerima insan yang serba dhaif ini menjadi menantu. Walaupun ketika itu merek tahu saya tak mempunyai sumber kewangan yang utuh.
Saya buat partime sebagai imam ratib di masjid sebab nak sara anak orang sbg isteri. Dgn gaji RM350 sebulan di Kuala Lumpur apalah sangat yg mampu dinikmati. Sedangkan sewa rumah ketika itu RM450 sebulan. Terpaksa berniaga cari duit tambahan jual kitab. Buat home tuition. Basah kuyup bersama isteri menaiki motorsikal EX5. Menunggu bas di Pudu bersama utk pulang ke kampung.
Apa yang saya kagum dan saya akan ingat selamanya ialah pesanan dari seorang isteri: “Abang.. Ayang tak minta abang bawa balik kemewahan. Tapi cukuplah dengan bawa pulang kepada keluarga rezeki yg barakah”…
RUMAH SEMPIT TAPI LAPANG
Beliau langsung tak pernah minta wang untuk beli pakaian melainkan apa yang saya belikan. Beg tangan dan kasut seadanya. Kadang terusik di dalam hati seorang suami untuk membeli sesuatu untuk menggembirakan isteri. Tapi si suami tak mampu.
Rumah flat yang tiada katilnya beralas toto. Lantai simen tanpa tikar getah. Tiada meja makan, kotak sebagai alas pinggan. Almari zip yang terkoyak di sisinya. Tapi saat itulah saat yang paling bahagia. Detik itulah yang paling sakinah. Payah namun indah. Rumah sempit namun hati lapang.
SYUKURI NIKMAT SEBELUM IA TIADA
Perit dahulu menekan keangkuhan. Sakit dahulu mengingatkan kesombongan. Semua yang kita dapat sekarang adalah pemberian Tuhan. Dia beri pinjam hari ini, maka tak sukar untuk Dia ambil semula esok hari. Beringat wahai si tuan badan.
Saya kongsi kisah ini bukan untuk khabarkan sejarah diri semata. Kerana saya tahu rasa saya ini pernah juga dirasai kebanyakan pasangan. Saya tidak berseorangan dalam merasai pengalaman ini. Ramai yang turut melalui. Bersyukurlah apa yang ada. Sebelum menangis bila dah tiada.
Mereka menerima kita saat kita bukan siapa-siapa. Mereka terima kita saat kita tiada apa-apa. Mereka di sisi saat tiada siapa mengenali. Mereka bangga dengan kita walau kita tiada nama. Mereka sudi di sisi kita walau kita tidak berharta.
Semoga Allah mengabadikan bahagia ini hingga ke syurga.
Kredit: IMAM MUDA Asyraf
Berkat Beri Duit Pada Emak, Esoknya Allah Gandakan Rezeki. Usahawan Berjaya Datuk Alha Alfa Kongsi Tip Murah Rezeki!

Siapa tidak kenal dengan Pengasas Kosmetik terkenal, Datuk Abdul Halim Mohd Al Fazil atau lebih dikenali dengan nama Alha Alfa. Usahawan berjaya ini begitu rapat dengan ibunya, insan paling dimuliakan. Oleh sebab itu rezeki tidak pernah menjauh dari hidupnya.
Dalam satu perkongsian di laman sosial Instagramnya, beliau ada memberitahu betapa rezeki itu jika dikongsi berama orang lain akan berganda jadinya. Dan insan itu adalah ibunya sendiri, Norsham Ahmad.
Beliau yang berpengalaman sebagai jurusolek selebriti popular seperti Jihan Muse, Amy Mastura, Nelydia Senrose, Zara Zya dan Fasha Sandha berkongsi amalan sedekah yang dilakukannya, namun bukan bertujuan untuk riak tetapi sekadar berkongsi manfaat sedekah kepada netizen.
Menurutnya setiap amalam baik tidak kira kecik akan Allah gandakan. Beliau memberitahu dulu sebaik habis pengajian di UITM, tidak bekerja dan duit simpanan juga cepat habis. Malah keluarganya juga tidak pernah membeli kereta baru sebaliknya ayah hanya mampu memakai kereta second hand.
Namun selepas memberi rezeki pada ibunya walaupun ketika itu tidak mempunyai wang mencukupi, tetapi keesokan harinya tanpa disangka dia mendapat rezeki berlipat ganda.
Bermula dari situ Alha percaya jika mampu berkongsi rezeki yang sedikitpun pasti akan digandakan oleh Allah SWT.
Share magic bersedekah
alha nak share smthg..hrp korg sudi baca..alhamdulillah segala nikmat yg allah dh bg pd kite harini.posting ni bkn nk menunjuk2/ riak or ape sekali pun..sepatutnya tgn kanan menderma tgn kiri di sorokkan..tp alha nak share skit je dgn followers n sahabat2.MAGIC bersedekah..n amalan2 kecik yg kite blh buat n ALLAH ganda kan..alha nak share dgn korg..pengalaman yg alha xleh lupa..
Lepas habis UiTM memang tak kerja, tapi cabar diri beli kereta baru
lps habis UITM,alha mmg xkeje..keje pun m.up yg xnmpak simpanannya..duit mmg dpt habis dpt habis..family alha xpnh dpt beli keta baru..ayh beli keta mesti 2nd hand..so lps hbis uitm alha cabar diri amik keta baru.. ALZA tau! bangga nya allah yg tau.. zero deposit n pakcik alha bantu dptkn keta tu guna mcm2 cara..bg alha nak byr sbln rm700 tu dgn baru lps blajar n xkeje sgt ssh..
Satu hari bawak kereta minyak abis & tak ada duit isi minyak. Teringin pula makan cendol & korek duit dalam kereta untuk beli
tapi xnk tnjuk kat ibu ayah..ada satu tahap ni, alha igt lagi..alha bwk keta minyak nak hbis nk isi minyak xde dah duit..lalu plk kat BUKIT DAMANSARA..ada cendol mamak..teringin mcm org mengidam tu kot,.alha stop tepi..tgk lori cendol tu..duit xde tapi xtaw nape benti..korek2 celah2 keta dlm beg ada duit syiling sen2..alha kira2 adalah dlm rm1.80 xsilap..gi kat mmk tu tany dlu brpa satu? xsilap mmk tu ckp rm2 kot..msuk blik keta korek2 selagi ada lubang dlm keta tu dlm beg alhamdulillah jmpa 20sen.
Masuk kereta sedut cendol itu dengan rasa puas
tp nak g beli usha dlu org xde..baru cpt2 lari kat mmk td..acah2 “mmk i ada byk duit syiling..u mau duit kecik ke? padahal itu je yg ada ..alhamdulillah mmk tu amik! berlari ke keta sedutttt laju2..ya allah time tu rasa mcm nikmatnya..pas2 tersandar kat keta mula sedih..smpi mcmni nak beli cendol pn duit xde..
Rasa susah sendiri, depan family tak boleh tunjuk. Emak tanya ada duit tak, terus bagi walaupun hanya ada RM50 masa itu…
ALLAH bg alha rasa sendiri susah..nk mkn duit xde..tp dpn org dpn family xleh tunjuk..nmpk tak EGO tu camne! haha.1hari magic brlaku..alha ada rm50 je dlm wallet..blik umah ibu tnya ada ke wet ckit..hehe alha pun jwb ada..nah…rm50..lps bg tu berfikir lagi..esok camne nak g keje ni?
Untuk esok fikir lainlah & minta emak doakan balik murah rezeki. Esoknya ada orang call beritahu ada cheque kena ambik. Subhanallah, percayalah Allah gandakan terus rezeki
xpelh nantilah pikir..ibu doakn balim murah rzki tau.esk tu karangkraf call! rupanya ada 3 cheque xamik ag! dpt la rm600!! strt tu alha pcaya allah akan gnda n gandakn.cara plg snang,g mkn nmpk org susah,g counter byrkn.doa 1hari klu kite kt tmpt die,ada org bantu kite.alha bkn ustz tp ni je mmpu share.korg try ok! i.allah~