Dalam tradisi masyarakat Melayu sudah menjadi kelaziman adanya hantaran perkahwinan. Seakan tidak lengkap majlis perkahwinan jika tidak disertakan dengan barang-barang hantaran. Walaupun bukan suatu yang wajib namun sudah menjadi adat dalam perkahwinan masyarakat Melayu adanya pertukaran barang hantara daripada pihak pengantin lelaki dengan pengantin perempuan.

Walau bagaimanapun, mungkinkah ada fatwa tertentu berkenaan barang hantaran perkahwinan. Berikut penjelasannya.

SOALAN: Mohon penjelasan mengenai perkara iaitu “Fatwa Berkenaan Barang Hantaran Perkahwinan” daripada pihak yang berkaitan.

JAWAPAN:

IKLAN

1) Merujuk kepada Majlis Fatwa Selangor, tiada fatwa yang telah diwartakan berkenaan dengan hantaran perkahwinan.

2) Jika dilihat dari sudut garis panduan majlis perkahwinan, barang iringan atau hantaran adalah hadiah daripada kedua-dua belah pihak yang diharuskan oleh syarak. Ia mestilah dengan niat yang ikhlas, tidak riak, berbangga-bangga, bermegah-megah dan berlebih-lebihan.

IKLAN

3) Tepak sirih/sirih junjung adalah adat semata-mata. Hukumnya adalah harus dengan syarat tidak bercanggah dengan aqidah dan syariat, dan tidak ada apa-apa kepercayaan disampingnya.

IKLAN

4) Jumlah hantaran adalah mengikut kemampuan dan tidak terikat kepada jumlah bilangan yang ganjil. (rujukan: garis panduan majlis perkahwinan, Jabatan Mufti Selangor)

Sumber: Jabatan Mufti Selangor

https://www.youtube.com/watch?v=c4vYVmyEWQo&t=17s

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI