Ramai yang memberi respon apabila selebriti dan usahawan popular, Neelofa yang berhijrah dengan menukar penampilan ke arah lebih baik iaitu memilih untuk berniqab.

Pelbagai pujian diberikan dan ada juga yang turut menerangkan apa perbezaan antara purdah, niqab dan burqa.

Artikel Berkaitan: 8 Tahun Jiwa Rasa Kosong, Azuan Mazlan Syukur Diberi Hidayah Oleh Allah Sebelum Terlambat

Terbaru pelakon yang kini sudan kembali pada jalan berlandaskan agama, Azuan Mazlan turut memberitahu perbezaan antara pemakaian ketiga-tiga hijab ini.

Azuan Mazlan pilih hidup berlandaskan agama.

Dalam entri terbarunya di laman sosial Facebook, dia mengakui isterinya juga sudah lama berniqab apabila mereka memilih jalan ke arah yang lebih diredai Allah.

Azuan Mazlan juga turut memohon doa agar dirinya dan isteri Ahlia istiqamah dengen jalan yang dipilih. Malah turut mendoakan lebih ramai yang memilih untuk mengamalkan sunnah yang sempurna dalam kehidupan ini.

Ayuh ikuti perkongsiannya agar kita tidak tersalah faham maksud perbezaannya.

IKLAN
Ada beza ketiga-tiga pemakaian hijab ini.

“Ramai pm saya Niqab & Purdah ni sama ke? Burqa tu apa pula? Btw, gambar2 ni nak tunjuk perbezaan antara PURDAH, NIQAB & BURQA’. Kalau tengok kat gambar ni pun dah boleh nampak perbezaannya kan? Bezanya dari segi design & cara pakai jer. Konsep tetap sama. Tutup muka.

“Persoalannya, wajib ke tutup muka? Tak! Sunnah & Sunat jer. Rasa nak pakai, silakan. Taknak pun takpe. Asalkan tutup aurat yg WAJIB ditutup oleh wanita iaitu seluruh anggota badan kecuali muka & tapak tangan.

“Kalau hal dunia kita berlumba-lumba nak jadi yg terbaik & nak paling rare kan? Hal akhirat mestilah lebih lagi kena buat yang paling rare untuk buktikan pada Allah yg kita betul2 nakkan syurga yang paling tinggi berjiran bersama Rasulullah saw.

Bersama bidadari, Ahlia.

Artikel Berkaitan: Berniqab Tidak Wajib, Digalakkan Pakai Sebagai Benteng Ancaman Fitnah

IKLAN

“Dalam Sunnah pasti ada banyak Kejayaan.. Banyak bantuan Allah swt bersama kami semenjak ahlia pakai Niqab.. WaAllahi, Seri pada wajah ahlia sy pun berlipat kali ganda, makin bertambah sayang bila lihat wajahnya hati sy sentiasa rasa sejuk jer… Allahuakbar..

“PURDAH : Tutup separuh muka dari hidung sampai ke bawah. Mata & dahi terdedah. Biasanya di pakai macam ni bila nak cepat sebab senang. Ada jenis guna getah (sarung je) atau tali halus (ikat simpul je) dah boleh keluar rumah. Tak leceh sangat. Agak kecik & ringan. Biasanya dipakai belah dalam tudung.

“NIQAB : Jenis tutup dahi sekali, hanya mata sahaja yg kelihatan. Ahlia (isteri) sy suka pakai jenis macam ni sebab lagi kemas & senang diselak bila nak makan. Sebab ikat dekat belah luar tudung.

IKLAN

“BURQA’ : Semua bahagian tertutup termasuk mata. Ahlia (isteri) sy pakai macam ni bila Khuruj Masturat dengan suami dia iaitu saya la.. siapa lagi? Hehe.. Waktu Khuruj Masturat (Keluar di jalan Allah swt) 3 hari, 10 hari, 40 hari & 2 bulan kena pakai macam ni. Selalunya memang dipimpin tangan oleh suami.

“Boleh nampak ke? Ya! Boleh… Tapi tak berapa jelas lah sebab lapisan yang tutup mata tu agak jarang sikit dari lapisan bahagian lain so boleh je nak berjalan cuma tak clear sangat. Saya nak jelaskan kenapa waktu Khuruj Masturat kena pakai full-set burqa’ hitam macam ni sampai mata pun perlu ditutup? Nak cerita kat sini, tak muat caption. Huhuu…

Moga kekal istiqamah.

“Apa-apa pun, tak kesah lah pakai macam mana asalkan tutup aurat dgn sempurna. Semoga istiqomah, doakan saya & ahlia saya juga

“kedua ibubapa saya, adik beradik sy serta seluruh ummat Nabi Muhammad saw dapat mengamalkan Sunnah yang sempurna dalam kehidupan ini.

Artikel Berkaitan: “Ya Allah Syukur Atas HidayahMu. Love U Bidadariku, ” – Ibu Sebak Neelofa Kini Tampil Berniqab, Doakan Kekal Istiqamah