Dua tiga hari ini viral di Tik Tok trend ‘jom dekat sikit, kita sembang’. Video yang dimulakan oleh seorang pempengaruh wanita yang banyak berkongsi content Islamik, dengan kata-kata tersebut dikuti aksi mendekatkan wajah ke skrin.

Meskipun apa yang yang disampaikan adalah perkara baik namun ia dikecam bila menggunakan suara manja, lunak yang tidak boleh dilakukan oleh seorang Muslimah kepada lelaki ajnabi.

Maklum dengan respon netizen dan para astizah video tersebut dipadamkan dan pempengaruh turut dengan rendah hati memohon maaf atas kekhilafannya.

Pun begitu ada pengajaran yang boleh kita ambil daripada situasi ini, bahawa suara lembut dan lunak seorang wanita itu sangatlah ‘berbahaya’. Apatah lagi bila ia dilontarkan dalam video di media sosial yang ditonton oleh semua termasuk lelaki.

IKLAN
Suara lunak dan manja wanita kepada lelaki ajnabi adalah haram

Dalam Islam suara lunak dan manja wanita kepada lelaki ajnabi adalah haram. Firman Allah SWT:
فَلَا تَخْضَعْنَ بِالْقَوْلِ فَيَطْمَعَ الَّذِي فِي قَلْبِهِ مَرَضٌ وَقُلْنَ قَوْلًا مَّعْرُوفًا
Maksudnya: Oleh itu janganlah kamu berkata-kata dengan lembut manja (semasa bercakap dengan lelaki asing) kerana yang demikian boleh menimbulkan keinginan orang yang ada penyakit dalam hatinya (menaruh tujuan buruk kepada kamu), dan sebaliknya berkatalah dengan kata-kata yang baik (sesuai dan sopan).

“Suara yang lembut manja pun dilarang, ini pula dengan gaya menggoda dan wajah didekatkan dengan skrin. Cara begini sudah termasuk dalam larangan jelas yang mendatangkan dosa dan hukumnya haram,” demikian teguran Ustazah Asma’ Harun berkenaan tindakan tersebut.

Beliau dalam pada itu turut menyertakan beberapa hadis sahih yang berkait dengan isu tersebut untuk kita semua terutama pada Muslimah mengambil perhatian dan pengajaran.

IKLAN

WANITA ADALAH FITNAH DUNIA
Daripada Usamah bin Zaid r.a., Rasulullah SAW bersabda:
مَا تَرَكْتُ بَعْدِي فِتْنَةً أَضَرَّ عَلَى الرِّجَالِ مِنْ النِّسَاءِ
Maksudnya: “Tidak aku tinggalkan selepas daripadaku yang lebih berbahaya ke atas kaum lelaki daripada wanita.” [HR Bukhari dan Muslim, hadis sahih]

Daripada Abu Sa’id al-Khudri r.a., bahawa Rasulullah SAW bersabda:
فَاتَّقُوا الدُّنْيَا وَاتَّقُوا النِّسَاءَ فَإِنَّ أَوَّلَ فِتْنَةِ بَنِي إِسْرَائِيلَ كَانَتْ فِي النِّسَاءِ
Maksudnya: “Berhati-hatilah dengan dunia dan berhati-hatilah dengan (fitnah) wanita. Sesungguhnya fitnah terawal yang berlaku pada golongan Bani Israil adalah pada wanita.” [HR Muslim, hadis sahih]

IKLAN

WANITA PERLU JAGA KEHORMATAN DIRI
Firman Allah SWT
وَقُل لِّلْمُؤْمِنَاتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ وَيَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ وَلَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا مَا ظَهَرَ مِنْهَا
Maksudnya: Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya.
(Surah al-Nur: 31)

PELIHARA DIRIMU DAN KELUARGAMU DARI API NERAKA
Firman Allah SWT :
يَـٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ قُوٓا۟ أَنفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًۭا وَقُودُهَا ٱلنَّاسُ وَٱلْحِجَارَةُ عَلَيْهَا مَلَـٰٓئِكَةٌ غِلَاظٌۭ شِدَادٌۭ لَّا يَعْصُونَ ٱللَّهَ مَآ أَمَرَهُمْ وَيَفْعَلُونَ مَا يُؤْمَرُونَ
Maksudnya : Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari neraka yang bahan-bahan bakarannya: manusia dan batu (berhala); neraka itu dijaga dan dikawal oleh malaikat-malaikat yang keras kasar (layanannya); mereka tidak menderhaka kepada Allah dalam segala yang diperintahkanNya kepada mereka, dan mereka pula tetap melakukan segala yang diperintahkan. (Surah at Tahrim ayat 6)

Sumber: Facebook Ustazah Asma’ Harun

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI