‘Tangan letak atas ubun-ubun, baca surah Ar-Rahman ayat 1-4.’ Tasha Mashahar kongsi doa anak cepat belajar, kurang tantrum.

Setiap anak berbeza perangai dan perkembangannya, tapi apa salahnya sebagai ibu kita berusaha sebaik mungkin, selebihnya kita serahkan kepada Allah SWT.

Seperti mana yang dikongsikan oleh Tasha Mashahar, sebagai ibu sudah tentu dia inginkan yang terbaik untuk anaknya dan dalam masa yang sama setiap yang berlaku segalanya atas izin Allah.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @tashamanshahar

Tangan Letak Atas Ubun-Ubun

Mak-mak kita dulu pun ramai sudah amalkan tapi zaman mereka dulu tak ada sosial media (socmed). Saya mula amalkan sebab tengok @ustazahasmaharun share.

I nak share magicnya amalan ini dalam development anak-anak I terutama Muammar (since dia sudah sekolah). Wallahi niat cuma nak memanfaatkan platform socmed yang ada follower tak seberapa ini.

Supaya lebih ramai dapat amalkan sama. Benda baik kita kena kongsi. I uploaded on tiktok tapi video ini kena removed.

Artikel Berkaitan:

IKLAN

Ini 10 Kelebihan Surah Ar-Rahman Buat Kita Seronok Untuk Baca, Terutama Yang Menanti Jodoh Eloklah Kerap Amalkan!

Baca Surah Ar-Rahman Ayat 1-4

I amalkan masa sebelum Muammar start sekolah lagi sebenarnya usually sebelum tidur malam. Bila sudah sekolah, I baca every time sebelum hantar dia ke sekolah.

Kadang-kadang bila terlupa, Muammar sendiri cakap “Mommy bacalah doa dekat kepala abang.”

Tangan kanan letak atas ubun-ubun anak, bacakan Surah Ar-Rahman ayat 1 hingga 4, doa Rasulullah dekat Ibn Abbas, dan bolehlah tambah doa atau niat lain. Semoga anak terang hati terima ilmu.

Tasha Mashahar Kongsi

Alhamdulillah, I perasan now Muammar lebih seronok ke sekolah. Honestly tiap pagi hantar school masih bergenang air mata. Tapi tak ade sudah drama meraung dekat pagar.

IKLAN

Ambil dia balik school happy saja. Muammar cepat belajar. Kurang tantrum. Lebih senang bila ajak bincang. Of course dalam mendidik ni kena banyak sabar dan juga selalu konsisten. Tapi asbab amalan ini byk Allah mudahkan urusan I.

Doa Anak Cepat Belajar

By the way, I bacakan untuk Mateen juga sebelum tidur atau sebelum tinggalkan dia untuk I pergi kerja. Tapi apa-apa pun, tiada apa yang berlaku tanpa izin Allah. Jemput share doa-doa lain yang kita boleh amalkan sama untuk anak-anak.

Disclaimer: Muammar is just a 4y boy. He’s a smart boy masyallah Alhamdulillah. But, he’s not perfect. He has bad days too, just like other kids.

Baca Di Sini:

Elok Sangat Pagi-Pagi Gosok Kepala Anak Sambil Baca Zikir & Surah Ar-Rahman. Ustazah Ini Kongsi Sebabnya!

IKLAN

Kurang Tantrum

Ada benda dia belum pandai. Let us not compare our children, who goes fast or who goes slow. Tak fair untuk mereka. Every child has their own pace.

Sebagai ibu bapa, kita cuma perlu acknowldge setiap sekecil-kecil progress yang anak tunjukkan, hargai sekecil-kecil effort mereka, and continuously support them to do better every day. Hope this helps.

Doa Belajar by dedi sayang @raqibmajid

Kashoorga: Semoga perkongsian Tasha Mashahar ini memberi inspirasi buat ibu-ibu lain di luar sana.

Sumber: Instagram Tasha Mashahar

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI