Sebelum tersasar jauh, lebih baik bunuh perasaan cinta yang membenih di hati. (Kredit Foto: MyInformasi)

‘Tersuka tanpa sengaja.’ Ini hukumnya mencintai suami orang dalam Islam. Perasaan cinta itu bukanlah sesuatu yang dilarang dalam Islam.

Cinta menurut Islam adalah fitrah. Setiap orang pasti ada cinta dalam hatinya. Dan memang benar, jatuh cinta adalah suatu perkara biasa.

Tetapi rasa cinta kepada suami orang adalah tak dibenarkan sama sekali. Seolah-olah kita sengaja mencintai suami milik wanita lain. Sebenarnya rasa cinta pada suami orang ini boleh dikawal dengan emosi yang matang.

Artikel Berkaitan:

‘Suami Yang Hebat Tidak Dedahkan Aib Isterinya.’ Block Saja Suami Orang, Jangan Layan!

Tersuka Tanpa Sengaja

Sesungguhnya Islam memandang serius berkaitan perasaan cinta ini kerana dalam Islam mengehadkan pergaulan dengan lelaki dan perempuan yang bukan mahram.

Jatuh cinta dalam Islam juga tidak seharusnya diungkapkan melalui hubungan kasih-kekasih. Larangan untuk “bercouple’ dalam Islam telah disebutkan dalam Al-Quran:

“Dan janganlah kamu mendekati zina, sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk.” (QS. Al Isra: 32)

Berbaik kepada hukum jatuh cinta atau menyayangi suami orang dalam Islam. Keadaan ini sering berlaku dalam masyarakat, malahan ada sesetengah wanita tanpa rasa bersalah mengakui jatuh cinta dengan suami orang.

IKLAN

Ini Hukumnya

Paling mengharukan apabila wanita perampas ini terang-terang mencintai lelaki yang sudah berkahwin dan kemudiannya meminta untuk berkahwin dengannya.

Pada pendapat anda bagaimana Islam memandang perkara ini?

Jika difikirkan secara logik, pastinya kita faham bahawa menyayangi suami orang adalah satu perbuatan yang tidak baik. Ulama juga berpendapat demikian. Menurut jumhur ulama, mencintai suami hingga merosakkan rumah tangga lelaki adalah haram.

Imam Al-Haitsami dalam kitabnya yang bertajuk Al-Zawajir’an Iqitiraf al-Kabair menjelaskan bahawa memutuskan hubungan wanita dengan suaminya adalah sesuatu yang haram. Perbuatan ini dikategorikan sebagai dosa besar.

Mencintai Suami Orang

Ini juga dijelaskan dalam beberapa hadis:

Dari Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu bahawa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:

IKLAN

“Barangsiapa yang menipu dan merusak (hubungan) seorang hamba dari tuannya, maka dia bukan dari golongan kami. Dan sesiapa yang merosakkan (hubungan) seorang wanita dengan suaminya, maka dia bukanlah dari golongan kami.”

Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Tidak halal bagi seorang wanita meminta (suaminya) agar suaminya menceraikan wanita lain (yang menjadi isterinya) dengan tujuan wanita ini memonopoli ‘pelatnya’, sebenarnya dia. hak adalah apa yang telah ditetapkan untuknya sesuai dengan kedudukan wanita dalam Islam.

Dalam Islam

Pendapat Ulama:

Ulama Syafie berpendapat bahawa wanita yang mengganggu suami orang maka membinasakan rumah tangga lelaki tersebut. Kemudian boleh baginya meminta dikahwinkan setelah lelaki itu diceraikan.

Tetapi perbuatan ini adalah perbuatan fasik dan maksiat. Dia menanggung dosa yang besar di hadapan Allah Ta’ala.

IKLAN

Ulama Hanafi juga mempunyai pendapat yang sama dengan Syafie. Supaya mereka berkahwin selepas lelaki itu menceraikan isterinya. Tetapi perbuatan itu adalah perbuatan yang paling buruk dan akan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak.

Ulama Maliki berbeza pendapat. Menurut mereka, wanita yang merosakkan rumah tangga orang lain. Kemudian dia meminta lelaki itu berkahwin selepas perceraian, maka hukum perkahwinan itu tidak sah. Kerana jalan yang diambil juga tidak baik.

Baca Di Sini:

“Anakku, Ini Wanita Paling Baik Buat Ayah Jatuh Cinta Setiap Hari”, Bersemut Ustaz Ebit Buat Isteri

Kashoorga: Sebelum tersasar jauh, lebih baik bunuh perasaan cinta yang membenih di hati. Jangan sampai terlalu turutkan rasa hati sendiri, tanpa sedar anda menyakiti banyak hati.

Sumber: DalamIslam.com

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI