Tiada latar belakang sekolah agama, jauh sekali alim. ‘Niat utama, hanya nak bantu orang susah uruskan jenazah.’ Kos menguruskan orang meninggal dunia, termasuklah van jenazah bukanlah sedikit kosnya.

Sedar dengan hakikat ini, bekas usahawan treler ini mengambil inisiatif untuk membantu orang susah yang kurang berkemampuan. Niat mulianya telah memberi harapan buat golongan susah.

Artikel Berkaitan:

Skuad Unit Khas Van Jenazah Percuma Sedih Diperdaya Orang Miskin, Tapi Allah Ganti Cash RM10,000

Tiada Latar Belakang Sekolah Agama

“Bukan nak cakap besar, saya tidak pernah berdepan pengalaman mistik sepanjang menghantar dan bantu uruskan jenazah, tetapi Jumaat lalu, memang ada rasa lain sikit hingga meremang bulu roma,” kata Pengasas Persatuan Amal Jariah Sabah, Masrul Guding.

Masrul, 33, yang menawarkan khidmat penghantaran dan pengurusan jenazah kepada waris kurang berkemampuan mendapat perhatian di TikTok selepas memuat naik video lampu isyarat van jenazah tiba-tiba menyala 30 minit selepas di parkir di luar rumah.

Menurutnya, itu kali pertama dia berdepan pengalaman sebegitu dan sedar selepas diberitahu jiran.

@masrulvanjenazah Mistik. Jadi fikiran. Masa ni baru 30 minit sampai dari menghantar J_N_ZH di Ranau. #fyp #fypシ ♬ Horror atmosphere piano & SE. – Kohrogi

Jauh Sekali Alim

“Memang kebiasaan saya parkir van jenazah di luar rumah dan akan periksa dulu lampu serta lain-lain sebelum masuk ke dalam rumah.

“Awal pagi Jumaat lalu, jiran hubungi saya beritahu nampak lampu isyarat van menyala, jadi saya pun keluar untuk periksa.

IKLAN

“Ingatkan ada masalah penggera, tetapi tiada apa-apa dan pada waktu itu, saya dah rasa lain macam. Bagaimanapun, saya anggap ‘benda’ itu sekadar nak mengusik.

“Perkongsian di TikTok itu juga sekadar mahu berkongsi pengalaman dan bukan menakutkan sesiapa,” katanya.

Tiada Latar Belakang Sekolah Agama, Jauh Sekali Alim. ‘Niat Utama, Hanya Nak Bantu Orang Susah Uruskan Jenazah.’
Niat Utama

Jelas Masrul, dia asalnya seorang usahawan lori treler, namun mula melakukan kerja amal dengan menawarkan khidmat penghantaran dan pengurusan jenazah secara percuma iaitu sebulan sebelum pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada 2020.

Menurutnya, dia tidak berseorangan sebaliknya bersama sepupunya menggerakkan inisiatif berkenaan malah turut membantu menghantar mayat bukan Islam.

“Saya tiada latar belakang belajar di sekolah agama jauh sekali alim orangnya, tetapi ada niat bantu orang dengan cara ini.

“Menyedari ramai orang berdepan kesulitan ketika PKP, maka saya nekad teruskan inisiatif itu.

Tiada Latar Belakang Sekolah Agama, Jauh Sekali Alim. ‘Niat Utama, Hanya Nak Bantu Orang Susah Uruskan Jenazah.’
Hanya Nak Bantu

“Pada awalnya, ada yang persoalkan niat saya, dipulaukan segelintir rakan dan ada juga orang lama cuba takutkan saya dengan cerita seram.

IKLAN

“Bukan setakat itu, saya juga pernah dihalau pemilik kedai makan yang tidak senang melihat saya parkir van jenazah di hadapan premis mereka,” katanya.

Masrul menganggap apa yang berlaku itu sebagai ujian dan bersyukur kerana terpilih serta dibukakan pintu hati untuk melakukan kerja amal itu.

Baca Di Sini:

Anak Tak Mampu Sewa Ambulan! Ibu Tua Menangis Dibawa Naik Van Jenazah Pulang Ke Rumah, Namun Itulah Perjalanan Terakhirnya

Orang Susah

“Persatuan saya terdiri daripada 20 sukarelawan dan awalnya dulu ada sebuah van saja, tetapi kini empat hasil sumbangan individu yang mewakafkannya.

“Syukur kerana perkhidmatan persatuan dapat diteruskan dengan sumbangan orang ramai dan kerja amal itu buatkan saya berasa tak mahu mengejar dunia, mungkin kerana banyak melihat kematian.

IKLAN

“Jika diizinkan, saya akan buat kerja itu sehingga akhir hayat kerana puas walaupun ia tidak menjanjikan pendapatan lumayan,” katanya.

Tiada Latar Belakang Sekolah Agama, Jauh Sekali Alim. ‘Niat Utama, Hanya Nak Bantu Orang Susah Uruskan Jenazah.’
Uruskan Jenazah

Berkongsi perancangannya Masrul berkata, dia akan memperluaskan perkhidmatan dengan menawarkan pengangkutan ambulans percuma pula kepada mereka yang memerlukan.

“Sejak setahun lalu, saya cuba bantu individu kurang berkemampuan dengan menanggung kos pengangkutan menaiki ambulans swasta untuk ke hospital.

“Projek saya seterusnya tawarkan sendiri perkhidmatan ambulans milik persatuan.

“Idea itu tercetus selepas mendengar keluhan keluarga kurang berkemampuan mengenai kesulitan dan beban mereka setiap kali ke hospital,” katanya.

Tiada Latar Belakang Sekolah Agama, Jauh Sekali Alim. ‘Niat Utama, Hanya Nak Bantu Orang Susah Uruskan Jenazah.’
Kashoorga: Semoga perancangan Masrul dipermudahkan Allah dan lebih ramai orang susah mendapat bantuan Masrul. Insyallah.

Sumber: myMetro, TikTok @masrulvanjenazah

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI