Wujudkah azab kubur? Menurut penjelasan Mufti Wilayah dalam Irsyad Al Fatwa ke-3 pada 2014, tiada nas secara jelas disebut dalam Al-Quran.

Tapi dari segi dalalahnya terdapat ayat-ayat yang menunjukkan adanya azab kubur. Ini dikuatkan lagi dengan tafsiran para ulama dan ahli tafsir. Antara ayat-ayat tersebut ialah:
Pertama: Firman Allah SWT:

فَوَقَىٰهُ ٱللَّهُ سَيِّـَٔاتِ مَا مَكَرُوا۟ ۖوَحَاقَ بِـَٔالِ فِرْعَوْنَ سُوٓءُ ٱلْعَذَابِ ﴿٤٥﴾ ٱلنَّارُ يُعْرَضُونَ عَلَيْهَا غُدُوًّا وَعَشِيًّا ۖ وَيَوْمَ تَقُومُ ٱلسَّاعَةُ أَدْخِلُوٓا۟ ءَالَ فِرْعَوْنَ أَشَدَّ ٱلْعَذَابِ

Maksudnya: Dan Firaun bersama-sama kaumnya ditimpa azab seksa yang seburuk-buruknya. Mereka didedahkan kepada bahang api neraka pada waktu pagi dan petang (semasa mereka berada dalam alam barzakh), dan pada hari berlakunya kiamat (diperintahkan kepada malaikat): “Masukkanlah Firaun dan pengikut-pengikutnya ke dalam azab seksa api neraka yang seberat-beratnya!” (Surah Ghafir: 45-46).

Sayyid Qutub berkata: Ayat ini menyatakan bahawa mereka didedahkan kepada neraka pada waktu pagi dan petang iaitu dalam tempoh selepas mati hingga berikutnya kiamat. Mungkin azab ini ialah azab kubur kerana selepas itu al-Quran menyebut:

وَيَوْمَ تَقُومُ ٱلسَّاعَةُ أَدْخِلُوٓا۟ ءَالَ فِرْعَوْنَ أَشَدَّ ٱلْعَذَابِ

Maksudnya: Dan pada hari berlakunya kiamat (diperintahkan kepada malaikat): Masukkanlah Firaun dan pengikut-pengikutnya ke dalam azab seksa api neraka yang seberat-beratnya! (Surah Ghafir: 46)

Ayat di atas menerangkan tentang azab sebelum hari kiamat, iaitu satu azab yang amat dahsyat. Mereka didedahkan kepada api neraka pada waktu pagi dan petang. Ketika menafsirkan ayat ini, Imam al-Qurtubi mengatakan, bahawa Mujahid, Ikrimah, Muqatil, dan Muhammad bin Ka’ab kesemua mereka mengatakan ayat ini membuktikan wujudnya azab kubur di alam dunia.

IKLAN

Di satu content tik tok @ztaipan, dipaparkan satu suasana di tanah perkuburan yang sunyi dan kelihatan sebuah kubur berlubang yang agak besar. Lokasinya tidak dinyatakan di mana namun jika didengar menggunakan earphone, kedengaran suara jeritan seolah diseksa (merujuk kepada azab kubur). Masa yang sama, kedengaran suara wanita mengalunkan surah Yassin.

Benarkah manusia boleh mendengar seksaan kubur secara jelas atau ia dibuat demi sebuah content?

Kes orang boleh mendengar seksaan kubur ini pernah berlaku pada tahun 2020 di mana ia menjadi viral selepas video dirakam ibu tiga anak, Siti Natrah Ismail yang duduk di atas jengkaut di Tanah Perkuburan Islam Sireh, Klang apabila kedengaran suara misteri seperti merayu dan meraung meminta tolong di dalam rakaman berkenaan.

Menurut Harian Metro yang menghubungi Mufti Pahang, Datuk Seri Abdul Rahman Osman menjelaskan, sekiranya seseorang itu boleh mendengar (suara dari alam lain), kemungkinan ia adalah anugerah daripada Allah SWT.

Abdul Rahman berkata, umat Islam tidak wajib untuk mempercayai kebenaran video berkenaan kerana tiada bukti menunjukkan kesahihannya.

IKLAN

"Namun, tidak mustahil untuk seseorang itu mendengar jika diizinkan Allah SWT. Seksa kubur itu benar dan berdasarkan satu hadis ada dinyatakan orang beriman akan memohon disegerakan urusan pengebumian mereka.

"Manakala, sebaliknya bagi yang kufur dan rayuan si mati sebelum dikebumikan boleh didengari makhluk lain seperti haiwan kecuali manusia. Ini kerana manusia akan ketakutan dan pengsan jika mendengarnya. Apa yang pasti, semuanya berlaku dengan izin Allah," katanya.

Sementara itu, Mufti Negeri Sembilan, Datuk Mohd Yusof Ahmad ketika dihubungi berkata, perkongsian video seumpama itu tidak wajar kerana apa yang dilihat atau didengar perlu disimpan untuk diri sendiri bagi mengelak timbul fitnah.

"Azab kubur itu benar dan sesiapa pun boleh mendengarnya dengan izin Allah SWT.

"Cuma, adalah lebih baik jika apa didengar atau mimpi yang kita dapat misalnya, disimpan untuk diri sendiri.

IKLAN

"Jika ia membawa petanda buruk, berdoa kepada Allah SWT semoga dijauhkan. Apa pun, ambil apa yang berlaku sebagai iktibar dan pengajaran buat kita semua," katanya.

Suara jeritan dalam Siberian Hall

Dalam pada itu, pada komen netizen di video dipaparkan ini mereka memaklumkan bahawa suara jeritan minta tolong itu adalah dari rakaman suara Siberian Hall yang pernah tular pada 1999 di mana sekumpulan penyelidik dari Russia yang diketuai oleh Dr Azza mencari titik pusat bumi dan apa yang ada di bawah permukaan tanah.

Projek Mohole dimulakan pada 1970 dan dihentikan pada 1994 di mana penggerudian dilakukan di Semenanjung Kola iaitu hujung utara Russia. Ia juga merupakan lubang terdalam di dunia yang disebut Kola Superdeep Borehole.

Antara temuan dalam projek ini seperti fosil plankton mikrokopik berusia 2 bilion tahun. Namun di sebalik temuan itu, ada sesuatu yang menakutkan hingga projek dihentikan seketika di mana para pekerja mendengar suara jeritan manusia di seksa dari neraka (suara ini sangat jelas didengari ) dan kajian dilakukan selepas itu mendapati ternyata ia tidak benar. Projek ini dihentikan serta merta apabila penyelidik mendapati berlaku perubahan suhu mencapai 180 darjah Celsius. Dan ia ditutup hingga kini.

Persoalannya, seksaan kubur itu benar namun untuk mencetuskan “ketakutan”bahawa kubur berlubang punca kita diseksa hingga boleh dengar suaranya adalah tidak wajar sama sekali. Jangan lakukan demi content walau niat kita baik.

https://www.tiktok.com/@ztaipan/video/7087430048478743834?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=6973624686812366338

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI