Sejak dua minggu lalu, tular berita mengatakan wali Allah Pok Soh Wali atau nama sebenarnya Jusoh bin Salleh diberitakan meninggal dunia pada 7 Januari 2021 ketika berusia 75 tahun. Jenazahnya telah disemadikan di Tanah Perkuburan Islam Pantai Cahaya Bulan, Kota Bharu, Kelantan.

Namun baru ini cerita mengenai kebaikan wali Allah yang terkenal zuhud ini mendapat perhatian bila mana ada yang mendakwa masih melihat Pok Soh Wali di sekitar bandar Kuala Terengganu dan bukannya meninggal seperti didakwa malah meminta agar posting asal itu dipadam.

Waallahualam, tidak diketahui kebenaran ceritanya, sama ada benar telah meninggal atau masih hidup. Tapi wajar kita yang masih hidup ini belajar sisi baik Pok Soh Wali. Di dunia atau dilihat pada penampilan luarannya, Pok Soh Wali mungkin tidak seglamor sebagai mana ahli politik tetapi di atas langit Allah, sisinya jauh bernilai.

Bacalah kebaikan dilakukannya. Semoga ada pengajaran buat kita. Apa yang penting, jangan kita menilai segi luaran manusia kerana Allah hanya melihat hati kita yang suci bersih, bukan pada kot atau pakaian mahal kita pakai.

Tular Pok Soh Wali Meninggal, Namun Ada Mengakui Terjumpa Wali Allah Ini Di Sekitar Bandar Kuala Terengganu

Tular Pok Soh Wali Meninggal, Namun Ada Mengakui Terjumpa Wali Allah Ini Di Sekitar Bandar Kuala Terengganu

Nama sebenar wali Allah yang masyhur ini ialah Jusoh bin Salleh dan dilahirkan pada tahun 1946. Beliau yang lebih dikenali dengan panggilan Pok Soh Wali berasal dari Terengganu.

Pernah suatu ketika dahulu, tular satu kisah di mana ada seorang pak cik tua yang nampak dhaif sungguh masuk ke sebuah kedai makan. Ramai orang di kedai tersebut pandang serong padanya. Akhirnya pak cik tua tersebut belanja habis semua orang dalam kedai tu. Inilah pak cik yang dimaksudkan di dalam kisah itu.

IKLAN

Sememangnya beliau seorang yang berperwatakan sangat zuhud dan dhaif. Orang-orang sekitar Kuala Terengganu, Kemaman, Dungun, Kuantan mungkin kenal dengan wali Allah ni.

Pok Soh Wali suka beriktiqaf di masjid dan surau. Dikisahkan oleh mereka yang pernah bertemunya, saban tahun Pok Soh dizinkan Allah Taala bertemu malam Lailatul Qadar.
Beliau tinggal di Bukit Bauk, Dungun. Sebuah kawasan yang penuh dengan kisah- kisah misteri alam ghaib seperti jin dan seumpamanya. Dikisahkan juga jin dikawasan tersebut takut dan hormat pada Pok Soh.

Kadang-kadang beliau ada di Kuala Terengganu dan kadang-kadang ada yang melihat beliau di Kemaman. Saya percaya beliau seorang yang dikurniakan Allah Taala karomah yang besar.

Pok Soh Wali merupakan seorang ahli dalam ilmu tasawuf. Sesiapa yang berjumpa beliau pasti akan mendapat kata-kata nasihat yang berbentuk penyucian hati.

IKLAN

Antara nasihatnya ialah:
Orang mukmin yang hebat itu ialah:

Dia meninggalkan dunia, sebelum meninggal dunia,
Dia bersedekah sampai kaya, bukan dah kaya baru bersedekah,
Dia berdakwah sampai jadi alim, bukan dah alim baru berdakwah,
Dia beramal sampai ikhlas, bukan dah ikhlas baru nak beramal.

Tubuh itu dari tanah, maka penawarnya ialah apa yang datang dari tanah. Roh itu dari Allah, maka penawarnya juga adalah apa yang datang daripada Allah.

Diceritakan oleh Tuan Guru Ustaz Mustaffa Kamal Hamzah – Mudir Madrasah al-Hidayah, Batu Burok yang selalu mendapat nasihat dan tunjuk ajar Pok Soh Wali:

“Pok Soh Wali ialah seorang wali Allah yang Allah Taala sembunyikan. Siapa-siapa yang nak cari atau jumpa beliau pasti tak kan jumpa. Tapi kalau kita tak berhajat pun nak jumpa beliau. InsyaAllah kita akan jumpa”

IKLAN

Al-faqir pernah hampir bertemunya dalam 10 meter sahaja pada tahun 2014, tapi itulah kehendak Allah Taala. Benar sungguh kata Tuan Guru Ustaz Mustaffa Kamal, Jumpa bila tak berhajat, Hilang bila ia berhajat.

Tular Pok Soh Wali Meninggal, Namun Ada Mengakui Terjumpa Wali Allah Ini Di Sekitar Bandar Kuala Terengganu

Ketuk pintu bagi duit, bayarkan hutang orang

Pernah dikisahkan seorang pemuda yang sedang berfikir panjang di sebuah kedai makan tentang bagaimana nak selesaikan hutang yang berjumlah ribuan ringgit. Tiba-tiba Pok Soh Wali datang ke kedai tersebut.

Pemuda ni kasihan tengok Pok Soh dengan keadaan yang dhaif lalu dijemputnya duduk semeja dengan dia. Selesai makan, Pok Soh tanya kenapa muram. Pemuda itu beritahu tengah fikir macam mana nak bayar hutang. Dengar penjelasan itu, Pok Soh pun berlalu pergi.

Malam itu, tiba-tiba pintu rumah pemuda tersebut diketuk dan ternyata Pok Soh datang dengan menghulurkan sepucuk sampul. Dalam sampul surat tu ada jumlah wang yang cukup, serupa dengan hutangnya. Yang menghairankan bagaimana Pok Soh tahu jumlah tersebut sedangkan pemuda itu tak beritahu pun dan bagaimana juga Pok Soh mengetahui rumahnya. Wallahualam.

Pok Soh meninggal dunia pada 7 Januari 2021 ketika berusia 75 tahun. Jenazahnya disemadikan di Tanah Perkuburan Islam Pantai Cahaya Bulan, Kota Bharu, Kelantan.
Moga Allah Taala merahmati roh para auliaNya. Amin. Al Fatihah buat buat arwah Pok Soh.
*Oleh – Tengku Yusuff
*Sumber – Tuan Guru Ustaz Mustaffa Kamal & Maklumat awam.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI