Menjelang hari bahagia pastinya kita mahu penampilan kelihatan cantik dan sempurna. Tetapi ada juga yang berdepan dengan masalah apabila mengalami pertambahan berat mendadak.

Ramai yang menolak untuk makan sedangkan kesihatan perlu dijaga supaya tidak ada masalah menjelang hari bahagia nanti.

Sebenarnya bagi yang mengalami masalah berat badan masih boleh mengamalkan diet yang sihat dan seimbang. Apa yang penting ia halal dan tidak memudharatkan.

Perkongsian wanita ini Ayu Zule di laman sosial Facebook yang berjaya menurunkan berat badan sebanyak 16 kg selama 7 bulan, setelah mengamalkan menu makanan diet yang bukan sahaja senang dibuat tetapi bahan mudah untuk didapati.

Fighting for my “anak dara” weight was achieved,
16kg lost
From 66kg to 49-50kg
Journey ni mengambil masa lebih kurang 7bulan
sy start September 2017 (lepas raya) sehingga Mac 2018
Alhamdulillah..
Jaga pemakanan dgn eatclean menu dan exercise
80% jg pemakanan dan 20% dari exercise

Bila sebut diet je msti org ingt tahan lapar, kena berlapar, makan sikit je
Diet bukan bermaksud berlapar cuma kn kawal portion dan pilih makanan yg diambil dengan betul dan
melatih diri dan badan kita utk amalkan pemakanan yg sihat,
Diet yg bgus yg menurunkan berat badan secara perlahan- lahan

Disini sy share sebahagian dari menu yg sy mkn sepanjang weight loss journey ni,
tak semua menu sempat sy amik gambar, yg mana sempat saje..huhu
90% menu semua sy masak, g keje bawa bekal..
sy share serba sedikit pengalaman yg tdk seberapa ini
Sesungguhnya yg baik itu dr Allah SWT dan yg kurang itu drpd kelemahan sy sendiri..
Yg baik blh amik ye utk kwn2 yg tgh fighting utk turunkan berat badan,
yg ingin menukar corak pemakanan yg lebih sihat
dan menukar gaya hidup kearah healthy lifestyle
Lain org, lain cara, lain pendapat, dan lain pendirian kan
so kita hormati setiap dr mereka…

1. CHICKEN GRILL WRAP


wholegrain wrap brand mission
ayam grill (perap dgn garam kunyit )
vege
xperlu ape2 sos
gulung2 then blh mkn..
letak cheese pon sedap
Cheese blh guna beqa cheese super slim, skali skala blh bukan hr2 y

2. ROTI WHOLEMEAL TUNA CHUNKS

Roti wholemeal
tuna chunks in water
vege

Roti bakar dlu
tuna gaul dgn plain yogurt, then blh sapu dekat roti
siap blh mkn
xperlu mayonis pn,
cenggini pon dh sedapp

Biasa utk 2keping roti sy guna 1sb tuna, 1sk yogurt
1tin tuna blh bt byk kali ye

3. SUP AYAM VERSI CLLEAN RESIPI

Didihkan air dlm periuk
Tumbuk bwng merah, putih, halia
Masukkan bhn tumbuk bersama ayam, carrot & potato
Masak smpai empuk
Masukkan sup bunjut ( buka bunjut tu), black & white pepper, secubit garam, renehkan smbil ttp periuk
Dh masak tabur daun sup & bawang sedia utk mkn

IKLAN

4. CHICKEN MANGO

carikkan isi ayam yg digril, ltak mangga ,letak salad,tomato, hirisan cili api,bawang merah, perah asam limau nipis ckit, letak madu..

blh mkn, sedap ratah dan mkn dgn nasi

5. SNCKING – JAMBU BATU + FREE SUGAR PEANUT BUTTER

Biasa mkn jambu gitu je tp kdng2 kt bosan jgk tgk org lain mnyicah sedap je kan.
So kt cicah la jgk ape yg sesuai utk org berdiet ni kan..

Dah try buat bru uols thu langit tu tggi atau rendah ye

6. PLAIN YOGURT

Mix nuts blh beli dkt website signature snack @ beli dkt kedai bakery balik umah bakar dlm oven jap..
Simpan bt stok

7. PLAIN YOGURT, PISANG GRAPE, MIX NUTES

8. CHICKEN BROKOLI DAN CARROT GRILL MAKAN DENNGAN BROWN RICE

resepi org putih- mixherbs, cajun, madu, garam

resepi melayu – lengkuas, halia, bwng putih, merah, cili kering, daun limau purut,serai sy blend, letak garam, pastu blh perap ayam…
Klu nk buat stok perapan ni tumis dlu pakai olive oil klu xde pakai mnyk biasa pon blh je jgn byk ..tumis smpai pecah mnyk then perasakan dgn garam, letak madu ckit, simpan stok ni dlm peti ais..thn lama dan blh bakar ape2 je trmasuk ikan ayam sotong udang..nk bakar tu sapu atas bahan yg kt bakar tu..

IKLAN

9. VIETNAMESE ROLL

10. SUP SAYUR ADA TELUR SEBIJI

11. ROTI CANADIAN PURPLE WHEAT, SCRAMBLE EGG, LIGHT BAKED BEAN, SALAD

12. BROWN RICE, CHICKEN GRILL, VEGETABLES

13. STRAWBERI SMOOTHIE

strawberi 4bji
pisang half (blh gnti kurma)-utk dptkan rs manis
fresh milk 100ml
air masak 300ml
instant rolled oat 3sk
blend then blh minum

14. NASI PUTIH + ULAM

selera kampung
nasi putih, ulam selom pegaga, tomato
ikan singgang
tembikai

 

IKLAN

nasi putih
ikan rebus goreng
ulam selom, pegaga
sayur rebus
tembikai

15. OVERNIGHT OAT

resepi sy
pakai fresh milk 100ml, rolled oat, chia seed n buah2 pilihan, gaul2 n overnightkan dlm peti..pg esk blh mkn utk breakfast

Bekas tu beli dekat daiso, jmpa bekas cntik2 beli la bila bekas cntik semangat ckit nk mkn kan..hihihi

SNACK LAIN SEBAGAI KUDAPAN

1. KIWI, PISANG PITTAYA

2. MANGGA, PISANG, STRAWBERI

 

3. PISANG & PITTAYA

4. GRAPE + JAMBUA MADU

5. MIX NUTS