Kala ini ramai berspekulasi mengenai hubungan usahawan Neelofa dan tunangnya, Haris Ismail. Ramai berteka-teki adakah benar keduanya sudah putus tunang atau masih mempunyai ikatan. Malah tersebar juga tiada lagi cincin di jari Neelofa seolah memberi petanda biar semalam Neelofa sudah membuat kenyataan, urusan ini diserahkan kepada perbincangan keluarga.

Di sebalik ramai netizen memberikan pandangan atas sebab mahu mencetus jenaka tetapi ada juga pandangan yang dilihat seolah lepas geram termasuk menabur fitnah pasangan ini sudah bernikah, Neelofa terkena minyak pengasih dan memindahkan wang RM1 juta ke akaun PU Riz yang sudah dinafikan sepenuhnya oleh Neelofa.

Di sebalik ujian menimpa kehidupan usahawan ini, kita sebagai umat Islam harus muhasabah diri. Menulis tanpa bukti, adalah fitnah dan berdosa besar. Mempersendakan masalah orang lain juga adalah dosa. Jadi apa sepatutnya kita ucapkan bila seorang muslim ditimpa ujian?

Nabi SAW pernah bersabda yang membawa maksud, “Barang siapa yang tidak mengambil berat permasalahan orang Islam yang lain, maka dia bukan dari kalangan mereka.”

IKLAN

Dari sabda Nabi ini, jelas kalau kita tidak prihatin di atas kesusahan hati orang lain, bermakna kita bukan dari kalangan mereka.

Tahukah, mendoakan mendoakan kebaikan orang lain dalam keadaan dia tidak mengetahuinya, adalah amalan yang sangat mulia. Islam mendidik setiap umatnya supaya tidak mementingkan diri sendiri atau memberi pandangan yang mungkin akan menyakiti hati muslim yang lain.

IKLAN

Daripada Abu Darda’, Rasulullah bersabda yang bermaksud: “Doa seorang Muslim kepada saudara Muslimnya secara ghaib (tanpa pengetahuan saudaranya) adalah mustajab (diterima), di sisi kepalanya malaikat yang diutus Allah setiap kali dia mendoakan saudara Muslimnya dengan doa yang baik dan berkatalah malaikat itu, amin! engkau juga beroleh manfaat yang sama.” (Riwayat Muslim)

IKLAN

Dalam riwayat lain turut menyatakan, doa yang paling cepat dimakbulkan Allah ialah doa secara ghaib iaitu dilakukan tanpa pengetahuan orang yang didoakan.
Jadi lebih baik kita doakan kebaikan pasangan ini dan kalau benar tiada jodoh antara mereka, doalah yang terbaik agar mereka menemui jodoh yang baik juga. Bukan mempersendakan mereka.

Bab mempersendakan orang lain ini umpama kita memakan bangkai saudara kita sendiri.

Firman ALLAH SWT: "Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah ada suatu kaum yang mempermain-mainkan kaum yang lain, (kerana) boleh jadi kaum yang dipermaikan itu lebih baik daripada mereka, dan jangan pula ada golongan perempuan yang mempermain-mainkan perempuan yang lain, (kerana) boleh jadi perempuan (yang dipermainkan) itu lebih baik daripada mereka. Janganlah kamu saling mencela satu sama lain, dan janganlah saling memanggil dengan gelaran-gelaran yang buruk. Seburuk-buruk panggilan adalah (panggilan) yang buruk (jadi fasik) setelah beriman. Dan barang siapa tidak bertaubat, maka mereka itulah orang-orang yang zalim." (Surah al-Hujurat, ayat 11)

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI