Tinggal tidak sampai seminggu sahaja lagi kita akan memasuki tahun baru. Bagaimana dengan sistem kewangan anda, sudah mencukupi atau masih biasa-biasa saja.

Jika sebelum ini asyik boros berbelanja, apa kata tanam azam tahun pada 2020 ini dengan mengumpul duit simpanan untuk lebih disiplin dan sistematik.

Memanglah terasa lambat untuk menggunakannya memalui kaedah menyimpan ini, tetapi siapa tahu hujung tahun depan anda boleh merancang pergi bercuti bersama teman-teman.

Gambar sekadar hiasan.

Ramai yang turut beri alasan gaji kecik agak sukar untuk menyimpan. Tetapi sebenarnya ada cara yang boleh kita praktikkan untuk menyimpan
wang walaupun bergaji kecil.

Seperti perkongsian wanita ini, Haryani Salim di laman twitter yang berjaya membuat simpanan mengikut kemampuan kewangan masing-masing.

1 – Tengok kemampuan utk letak dalam tabung sehari berapa. Hari hari mesti letak. Nak semnagat ajak kawan/partner

Kalau you mampu 1hari rm50 you can continue rm50 sampai 31/12. Kalau mampu rm1 letak rm1. Yg pasti, letak jumlah yg tkmembebankan. So that you can simpan dgn aman

IKLAN

2- Bila dah dapat berapa mampu utk bayar sehari. Beli buku. Tulis tarikh dari 1/1 – 31/12 utk elak diri kita dripda tk masuk duit dalam tabung dalam sehari. Bila dh masuk duit, tandaaa ! So that, you takkan ade satu hari pun yg tkmenabung.

3- Beli tabung yg tkboleh buka! Penting! Ini untuk mengelakkan tgn kita yg gatal nk amik duit dlm tabung haha. Beli dkt kedai rm2 ke diy ke ade je jual. Beli yg murah sbb hujung tahun tabung tu nak pecah jgk.

4- Selain duit kertas yg hari2 kita masukkan tu, you boleh simpan duit syiling rm50sen jgk. Jgn campur dgn syiling lain. If sebalang 50sen mampu penuh kan. Tktipu paling sikid boleh dpt 500rm. Guna balang cekelat mcm dkt kedai kalau tkmmpu beli tabung besar yg tkleh buka tu.

If you study, you can letak duit mana mampu utk setiap sem baru you tu. If skrg sem 4. Masuk sem baru tu 3/1 start 3/1 you dah letak duit dlm tabung sampai lah hbs sem tu. Tuh utk side saving hehe. Bt tmbh tmbh

Next, simpan duit syiling . Jgn guna duit syiling. Setahun you guys boleh dpt rm90-100 dlm tgn even tkde 50sen sekali pun. Beli tbung kecik ke bekas kecik ke haa boleh.

IKLAN
So, cuba kauorg kira, duit 50sen sebalang rm500, sehari rm1 dh rm365 duit syiling rm100 tk ke dkt seribu? Saya faham, nak letak sehari rm5 tuh sgt sgt lah berar. So kite ade cara lain.

Macam i, i do with my partner. So hujung tahun dedua kaya sekejap hahahah. At least dedua berduit, andai kata jodoh panjang dgn saving tu jgk lah yg dpt bantu kami nanti hehe. Kau org boleh bt dgn kwn. Reward diri kauorg hujung tahun sesama kwn dgn pergi travel.

Travel tkperlu jejauh, dlm malaysia pun okey. Sorg sikid akan kuar duit, so tkbnyak sgt guna duit kalau pergi dgn kwn kwn hehe

Macam saya, me and my partner simpan rm50sen sahaja. Hujung tahun gigih kire then tukar dkt kedai/bank. Kami pernh tiga bulan simpan rm50sen sahaja dapat dkt rm400

. Nilai yg tkdipandang ni kalau betul cara kita bt boleh jdi besar. Time ni guna bks kecik je. Tk penuh pun dh byk

IKLAN

2018 i and my partner guna tips ; masuk duit tiap hari, tiap bulan, dan saving syiling rm50sen and other 50sen. Alhamdullilah. However it is, you also can saving dgn masuk duit dlm tbung ikut minggu

Kalau ikut minggu, setahun ade 52minggu. Minggu pertama rm1 minggu kedua rm2 dan seterusnya. Sampai hbs minggu 52 dlm tgn kauorg akan ade rm1300+. Tknk beban. Masuk dlm tbung yg jumlah bnyk dulu seperti rm52 (utk minggu kedua) then tick dkt dlm buku.

Kalau kauorg nak saving setahun rm1000. Kauorg boleh guna minggu ini sahaja. Tkperlu saving rm50sen or rm1 sehari.

If you guys nak saving rm2000 setahun you need use rm1 sehari, minggu, dan rm50sen sebalang, sure you can gain rm2000 setahun.

Pls pls pls, sesiapa yg baru mula atau yg pernh saving tp tksampai sebulan dh guna saving, jgn guna nilai yg bnyk utk saving. Biar sikit tp consistent

Act, menabung ni kene ade niat dan panduan. You menabung utk apa? Kalau you ade guideline kenapa you menabung im swear you can consistent utk menabung. If i can share why i menabung lama dh i share but everyone have their own reasons. So do your best !

Semoga membantu utk kauorg yang baru nak mula menabung