Nak dapat hidup berkat bukan susah. Kita buat amalan harian simple Rasulullah pun boleh dapat pahala. Bagaimana tu? Selain al-Quran menjadi kitab panduan untuk kita meningkatkan ketakwaan kepada Allah, ketahuilah bahawa dengan mencontohi akhlak mulia Rasululah juga akan membawa keberkatan hidup.

Hidup berkat ini kita dapat lihat apabila ramai yang suka, sayang dengan kita, hidup susah pun rasa masih tercukupi, kalau ada masalah besar kita tenang menghadapinya. Ini semua berkat.

Berkat yang diperoleh itu kesannya bukan sahaja untuk kita, tetapi juga untuk kesejahteraan orang sekeliling. Cari lah keberkatan hidup selagi nyawa dikandung badan. Ikut amalan harian Rasulullah walau di mana sekalipun. 

Artikel berkaitan:http: Kalau Nak Jadi Bidadari Syurga Suami, Ikut Cara Isteri Rasulullah Ini

Artikel berkaitan: Rupanya Ini 4 Tahap Mendidik Anak Yang Diamalkan Rasulullah

Kalau kita nak dapat syafaat baginda Rasulullah SAW, perbanyakkanlah selawat ke atasnya dan bertambah aman hidup penuh berkah apabila kita turut menjadikan setiap amalan harian baginda sebagai budaya untuk mengumpul ganjaran pahala.

Selawat ke atas nabi SAW:

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ

Jadi apakah amalah harian simple Rasulullah yang boleh bantu kita capai keberkatan hidup? Kita lihat satu persatu senarai di bawah yang dikongsikan saudara Khairul Hakimin ini.

 1. Bangun pagi dengan menyapu wajah dan berdoa:

“Alhamdulillahillazi ahyana ba’da ma amatana wa ilaihinnusyur

Maksud: Segala puji bagi Allah yang telah menghidupkan kami setelah kami dimatikanNya dan kepadanNyalah kami dikembalikan.

 1. Memasuki tandas dengan kaki kiri dan membaca doa

Allahumma inni a’uzubika minal khubusi wal khaba’is’

IKLAN

Maksudnya: Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepadau dari godaan syaitan lelaki dan perempuan).”Kemudian keluar tandas dengan kaki kanan.

 1. Bersugi

Diriwayat daripada Abu Hurairah r.a, Rasulullah SAW bersabda:

لَوْلَا أنْ أشُقَّ علَى أُمَّتي أوْ علَى النَّاسِ لَأَمَرْتُهُمْ بالسِّوَاكِ مع كُلِّ صَلَاةٍ
Kalaulah tidak menyusahkan umatku nescaya aku akan perintahkan mereka bersiwak pada setiap sembahyang.

 1. Membaca bismillah semasa memakai pakaian

Diriwayat daripada Anas bin Malik RA bahawa Rasulullah SAW bersabda :

سِتْرُ مَا بَيْنَ أَعْيُنِ الْجِنِّ، وَعَوْرَاتِ بَنِي آدَمَ إِذَا وَضَعُوا ثِيَابَهُمْ أَنْ يَقُولُوا : بِسْمِ اللَّهِ
“Penghalang (hijab) antara pandangan mata jin dan aurat bani Adam ketika membuka pakaian ialah membaca bismillah (dengan nama Allah)” [HR al-Tabrani di dalam al-Mu’jam al-Ausat (2504)]

 1. Menunaikan solat sunat rawatib subuh

Begitu juga melakukan solat sunat rawatib merupakan sunnah Nabi SAW yang mana Baginda tidak pernah meninggalkannya.

Ini berdasarkan kenyataan dari Ibnu Umar r.a. Kata beliau :

” Aku solat bersama Rasulullah dua rakaat sebelum Zohor, dua rakaat selepasnya, dua rakaat selepas Jumaat, dua rakaat selepas maghrib dan dua rakaat selepas Isya’ ”
Riwayat al-Bukhari ( 1165)

 1. Menunaikan solat sunat dhuha

“Amalan yang paling disukai oleh Allah SWT adalah yang berterusan dilakukan oleh pelakunya walaupun ia sedikit.” (Hadis Riwayat Muslim)

IKLAN
 1. Makan dan minum dengan menggunakan tangan kanan.

Nabi SAW seringkali mengutamakan dan mendahulukan bahagian kanan untuk sebahagian besar urusan seharian yang melibatkan kebaikan.

16 Amalan Harian Simple Rasulullah, Rugi Hidup Kita Kalau Tak Buat

Daripada ‘Aisyah r.a:
أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَانَ يُعْجِبُهُ التَّيَمُّنُ فِي تَنَعُّلِهِ وَتَرَجُّلِهِ وَطُهُورِهِ فِي شَأْنِهِ كُلِّهِ
Sesungguhnya Rasulullah SAW membiasakan diri mendahulukan yang kanan dalam memakai selipar, menyikat rambut, bersuci dan dalam setiap urusan kehidupan sehariannya.

 1. Berhenti sebelum kenyang. Sepertiga makan, sepertiga minum dan sepertiga nafas.
 1. Ketika keluar rumah.

Antara almalan Rasulullah harian yang mudah sangat kita lakukan ialah dengan membaca :  “Bismillahi tawakkaltu alallah, wa la haula wala quwwata illa billah
Maksudnya: Dengan nama Allah, aku bertawakkal kepada Allah. Dan tiada daya dan kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah).”

 1. Apabila berjumpa saudara semuslim, ucap Assalamualaikum. Ini adalah amalan Rasulullah yang mudah kita lakukan. 

11. Senyum kepada sesiapapun!
Abdullah bin Harits bin Jazi pernah mengatakan: “Aku tidak pernah melihat seseorang yang paling banyak senyumannya selain Rasulullah SAW.” (Riwayat Tirmidzi)

16 Amalan Harian Simple Rasulullah, Rugi Hidup Kita Kalau Tak Buat

 1. Berzikir

Nabi SAW tidak pernah lekang berzikir dari mulutnya. Ini adalah amalan rasulullah yang boleh kita buat di mana-mana secara lisan atau dalam hati.

IKLAN

Daripada Abu Darda bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Mahukah kamu aku khabarkan akan suatu amal kebajikan yang paling baik bagi kamu, paling meningkatkan kedudukan kamu, paling disenangi oleh Tuhanmu, bahkan lebih baik daripada menafkahkan emas dan perak dan lebih mulia daripada perang dengan musuh kamu, baik ketika kamu kalah atau ketika kamu menang?

Jawab mereka: “Mahu, wahai Rasulullah”.
Sabda Baginda: “Berzikirlah kepada Allah sebanyak-banyaknya.”
(Riwayat Muslim, Tirmidzi, Ibnu Majah)

16 Amalan Harian Simple Rasulullah, Rugi Hidup Kita Kalau Tak Buat

 1. Ketika pulang kembali ke rumah, ucaplah salam dan ucaplah juga bismillah semasa masuk.

Dari Anas bin Malik r.a, ia berkata bahwa Rasulullah SAW berkata padanya,

يَا بُنَىَّ إِذَا دَخَلْتَ عَلَى أَهْلِكَ فَسَلِّمْ يَكُونُ بَرَكَةً عَلَيْكَ وَعَلَى أَهْلِ بَيْتِكَ
Wahai anakku, jika engkau memasuki rumah dan menemui keluargamu, ucapkanlah salam biar datang berkah padamu dan juga pada keluargamu.”

 1. Sebelum tidur disunnahkan untuk menutup pintu, tingkap, memadamkan api dan lampu, berwuduk, bermuhasabah diri, mengibas-ngibas tempat pembaringan sebanyak 3 kali dan berbaring mengiring sebelah kanan
 1. Bangun menunaikan solat sunnat tahajjud.

Rasulullah SAW bersabda: “Kerjakanlah solat malam sebab itu adalah kebiasaan orang solihin sebelum kamu, juga suatu jalan untuk mendekatkan diri kepada Tuhanmu, juga sebagai penebus segala amalan buruk, pencegah dari perbuatan dosa dan dapat menghalangi penyakit dari badan.” (Riwayat Tirmizi dan Ahmad r.a.)

16. Sentiasa beristighfar.

Rasulullah SAW sentiasa beristighfar pada setiap hari. Menurut riwayat Sahih Muslim, Rasulullah SAW dikatakan tenggelam dalam kekhusyukkan beristighfar. Sabda Baginda Nabi SAW:

إِنَّهُ لَيُغَانُ عَلَى قَلْبِي، وَإِنِّي لأَسْتَغْفِرُ اللَّهَ فِي الْيَوْمِ مِئَةَ مَرَّةٍ
“Sesungguhnya hatiku tenggelam dalam keseronokan beristighfar. Dan sesungguhnya aku beristighfar kepada Allah setiap hari seratus kali,” (HR Muslim)

Senang sahaja kan nak ikut amalan harian ini? Semuanya adalah perkara yang kita boleh buat sepanjang hari.

Jom kita mulakan! Bismillah.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI