Semua orang hendak jadi orang yang baik serta tidak menyusahkan orang lain.

Allah gantikan sesuatu yang lebih baik. ‘Abang panda tahu dia salah, sabar & diam saja tak meluah di Facebook (FB).’ Mungkin dia sedih dan kecewa, tapi dia memilih untuk diamkan diri.

Bila kita tahu kita telah melakukan kesalahan, mana mungkin kita mahu menyalak lagi. Begitulah ciri-ciri orang baik, yang salah tetap salah. Ikuti perkongsian Puan Suryani Yaakob dan hadam baik-baik apa yang disampaikan.

Artikel Berkaitan:

Sedih Tengok Rider Kayuh Basikal Bermandi Peluh, Ahli Parlimen Bukit Mertajam Buat Kejutan Belikan Motor

Ternyata Allah Gantikan

Ada orang. Dia macam abang yang ambil video brader (brother) food panda ini. Mesti masa dia ambil itu hati dia sedih benar tengok brader ni kena jalan kaki hendak siapkan kerja dia hantar order. Kasihan agaknya hati dia tengok nasib brader ni. Dia orang baik.

Ada orang. Dia nampak story brader ni. Dia pun sedih sama. Dalam zaman keras macam ini dia tahu cari rezeki itu susah. Bila ada kerja kena jaga. Teruk pun kena buat juga. Orang itu pun orang baik.

Ada orang. Terus cari. Macam Aisar. Dia tidak sampai hati. Dia tahu susah. Dia tahu kalau sudah tidak ada motor macam mana hendak buat kerja.

IKLAN

Sesuatu Yang Lebih Baik

Sudahlah kerja kena hantar makan. Kena lah ada kenderaan. Dia tak tunggu. Ada duit. Buat tindakan. Aisar sudah tentulah baik juga.

Ada orang. Dia cuma buat kerja dia. Dia pun terpaksa. Dia kena buat, sudah itu tanggungjawab dia. Tak buat kerja betul pun nanti jadi masalah pula. Walau keras tapi untuk kebaikan orang itu juga. Sudah tentulah orang macam ini. Baik juga.

Ada orang. Macam brader food panda ini. Dia cakap dia tahu salah dia sendiri. Tak bayar road tax. Sudah salah kena terima. Dia tak salahkan sesiapa.

Abang Panda Tahu Dia Salah

Dia tak cakap buruk pasal orang yang lain. Dia tak post cerita sedih dia dekat FB (Facebook). Dia sudah tidak ada arah sangat. Dia diam-diam pergi. Dia pun pasti. Orang yang baik.

Begitu orang baik. Allah uji. Kemudian Allah bantu. Sebab sabar Allah gantikan dengan benda lain yang lebih baik. Sebab sabar Allah hantar bantuan dari jalan-jalan yang tak diduga. Sebab sabar ada saja rezeki Allah hantar dari mana-mana.

IKLAN

Sabar & Diam Saja Tak Meluah Di FB

Dalam hidup ini. Orang nak buat apa. Dia boleh buat ikut suka dia. Tapi Allah kata sabar. Jangan risau. Jangan gaduh. AKU ada. Sungguh.

Sikit pun tak terjejas rezeki kita. Cepat atau lambat saja bantuan tiba. Tetaplah jadi baik sebagai manusia. Bila kita baik. Allah akan baik lebih lagi pada kita.’

Baca Di Sini:

IKLAN

Rider FoodPanda Terima Tips RM1000! Pelanggan Minta Didoakan Cepat Dapat Zuriat

Rezeki Kena Cari, Rider OKU Ber’kaki’ Besi Redha Nasib Menimpa, Mampu Lakukan Empat Kerja Satu Masa

Kashoorga: Semua orang hendak jadi orang yang baik serta tidak menyusahkan orang lain.

Sumber: Siti Suryani Yaakop 

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI