Melihat situasi di Palestin hari ini tak dinafikan pasti ada yang terlintas di fikiran untuk turut sama ke sana bagi perjuangan jihad. Berperang menentang orang kafir yang menindas, ibarat short cut untuk ke syurga jika diakhiri dengan kematian.

Tapi hakikat yang perlu kita tahu jihad bukan sekadar melawan musuh Islam atau berperang melawan orang kafir untuk mempertahankan agama Islam. Ada beberapa lagi jenis jihad yang boleh kita lakukan di tanah air dan untuk diri kita sendiri.

Dalam kitab berjudul Zad al-Ma’ad oleh Ibn Qayyim al-Jauziyyah, ada empat jenis jihad yang perlu diketahui.

1. Jihad al-Nafs (jihad untuk memperbaiki diri)

Jihad untuk memerangi hawa nafsu dengan cara mempelajari hidayah dan agama Islam yang benar. Berjihad melawan hawa nafsu dan mengajak orang lain untuk mendalami ilmu dan mengajar ilmu tersebut kepada orang yang belum mengetahui juga adalah jihad. Begitu juga jika seseorang itu sanggup berdepan segala kepayahan dalam berdakwah dengan penuh kesabaran. Itu juga adalah jihad

IKLAN
2. Jihad al-Syaithan (jihad melawan nafsu syaitan)

Jihad untuk melawan syaitan. Berjihad dengan menolak apa saja godaan atau pengaruh syaitan kepada hamba, termasuklah perasaan ragu-ragu. Begitu juga jihad melawan syaitan dengan menolak segala keinginan syahwat yang merosakkan. Salah satu saranan dalam melawan godaan ini adalah dengan berpuasa. Puasa memiliki makna spiritual yang dirancang untuk menahan hawa nafsu.

3. Jihad al-Kuffar wa al-Munaffiqin (jihad melawan orang kafir dan munafik)

Jihad melawan orang-orang kafir dan orang-orang munafik. Daripada memerangi mereka dengan hati, lisan, harta dan jiwa. Di sini dapat difahami bahawa jihad melawan orang kafir tidak semata-mata dilaksanakan dengan menggunakan kekuatan senjata (jihad perang).

IKLAN
4. Jihad al-Babi al-Zhulmi wa al- Bida’ wa al-Munkarat (jihad melawan orang zalim ahli bidaah dan pelaku kemungkaran)

Ia adalah jihad untuk melawan orang-orang zalim, ahli bidaah dan orang yang membuat kemungkaran. Jihad dengan menggunakan perbuatan jika mampu agar kemungkaran tidak dibiarkan bermaharajalela.

IKLAN

Jika tidak mampu, solusi lain adalah dengan menggunakan lisan. Maksudnya, mencegah dengan menasihati pelaku kemungkaran. Memberi nasihat dengan kata-kata yang sopan.

Apabila kedua cara ini juga tidak mampu, maka jalan terakhir adalah dengan hati. Mengubah kemungkaran dengan hati adalah dengan membenci kemungkaran itu. Cara terakhir ini merupakan tanda kelemahan iman seseorang.

Sumber: Liputan6

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI