Kita selalu saja mendengar cerita tentang gangguan makhluk halus. Malah banyak juga kejadian berlaku di rumah kerana makhluk ini mengikut sama ketika pulang lewat malam.

Sememangnya hakikat kehidupan di dunia ini bukan hanya dihuni oleh manusia, tapi juga makhluk lain ciptaan Tuhan yang tak mampu dilihat dengan mata kasar. Jadi tak mustahil boleh berlaku gangguan ini.

Namun bagi yang selalu pulang lewat malam, sebaiknya sediakan diri dengan amalan-amalan berikut agar tidak terkena gangguan yang tidak dikehendaki dari makhluk halus ini di rumah.

Antara amalan sebelum masuk rumah jika pulang lewat adalah:

1. Memberi salam

Memberi salam merupakan sunnah dan melambangkan identiti seorang Muslim. Tidak salah untuk memberi salam di rumah sendiri atau rumah kosong bagi menghormati makhluk-makhluk Allah SWT selain daripada manusia.

السلام علينا وعلى عباد الله الصالحين

Ertinya: “Salam sejahtera ke atas kami dan ke atas hamba-hamba Allah yang sahih.”

IKLAN

2. Membaca Bismillah

Baca Bismillah sekali dan selawat nabi satu kali. Kemudian tiup ke arah atas pintu rumah sebelum keluar dan sebelum masuk ke dalam rumah.

Insya-Allah dijauhi godaan jin fasik, iblis dan syaitan serta dimurahkan rezeki kita seharian.

3. Baca doa masuk rumah

Seperti mana kita tahu, jika pulang rumah terlalu lewat risau ada yang ‘ikut’. Jadi, dianjurkan untuk membaca doa sebelum masuk rumah seperti di bawah.

IKLAN

اَللهُمَّ اِنّىْ اَسْأَلُكَ خَيْرَالْمَوْلِجِ وَخَيْرَالْمَخْرَجِ بِسْمِ اللهِ وَلَجْنَا وَبِسْمِ اللهِ خَرَجْنَا وَعَلَى اللهِ رَبّنَا تَوَكَّلْنَا

“Allahumma inni as-aluka khoirol mawlaji wa khoirol makhroji, bismillahi walajnaa wa bismillahi khorojna wa ‘alallahi robbinaa tawakkalnaa”

4. Masuk kaki kanan

Setelah membaca doa, langkah masuk ke dalam rumah menggunakan kaki kanan seperti yang disunatkan di dalam Islam.

IKLAN

5. Mandi

Bila dah masuk rumah, jangan terus tidur! Buka pakaian dan letakkan di dalam raga baju kotor. Kemudian, segara mandi membersihkan diri agar dihindari daripada gangguan makhlus halus.

6. Menunaikan solat

Jika tidak sempat menunaikan solat ketika berada di luar, segera tunaikan solat sebelum tidur.

Insya-Allah dengan izinNya, tiada sebarang gangguan atau makhluk yang ikut anda. Bila berada di luar, jangan lupa baca doa pelindung diri juga ya.

Semoga bermanfaat!

Sumber: Sirap Limau

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI