Kebiasaannya kita dengar kaum lelaki saja yang diserang slipped disc atas pelbagai faktor.

Namun rupanya kaum wanita juga tidak terkecuali diserang sakit ini dan jangan terkejut ada yang mengalami ketika usia masih muda.

Slipped disc bermaksud disc pada tulang belakang terbonjol atau tergelongsor keluar sehingga menekan urat saraf pada saraf tunjang.

Artikel Berkaitan: “Dikunci 24 Jam Dalam Bilik Selama 11 Hari, Masa Tu Memang Hanya Berserah Pada Allah” – Pengalaman Bekas Pesakit COVID-19

Selalunya pesakit akan mula rasa debas di bahagian kaki dan kemudian diikuti dengan sakit belakang. Kebanyakan slip disc ini menyerang pada tulang belakang terutama di bawah punggung.

Perkongsian gadis ini Noor Farhana menceritakan bagaimana dia yang mengalami penyakit yang agak merbahaya juga jika kita dan tak elak dari awal.

Noor Farhana.

“Since Nana masuk hospital kena slip disc . Ramai sangat-sangat yang call msg whatsapp tanya punca Nana kena slip disc .

“Penyakit ni kadang kita tak tahu punca . Nak kata jatuh tak jatuh . Tapi menda Allah da tetapkan . Jadi redha & ikhtiar . Meh

IKLAN

“Nana nak share macam mana Nana boleh tahu kena slip disc . Moga boleh jadi pengajaran pada semua .

“Pada permulaan dia bertahun Nana dpt sakit belakang yang nak kata teruk tu tak . Tapi sekali kena memang sakit . Masuk awal tahun ni Nana rasa kebas dekat kaki belah kanan sahaja . 3 bulan jugak merana kebas ni . Asal kul 3,4 pagi terjaga . Jirus kaki dengan air la . Amik ais tuam kat kaki la . Mandi la . Bila pergi office asyik tanya kawan . Nana ni kenapa asyik kebas je . Padahal bukan duduk bersimpuh ke apa . Duduk biasa pun kebas baring pun kebas .

Simptom awal, kaki jadi kebas.

“Boleh kata 24 jam ada je rasa kebas tu . Memang langsung tak selesa . Kemudian merebak sakit belakang & tongking ( bahagian atas punggung ) . Nak gelak pun terasa kadang-kadang . Sampai tahap nak bgun kena tekan tepi kerusi sebab nak support badan sendiri . Pergi klinik tu takyah cakap la . Asyik cakap kita ANGIN . Ayat yang sama .

“Sampai la 1 masa , seminggu sebelum raya . Keadaan makin teruk . Tgh jalan kaki nak pergi kerja . Tak terasa langsung kaki kanan ni pijak jalan . Okay seram dah masa tu

“Then naik tangga rasa sakit dekat pelipat kaki . Esok hari pergi klinik & minta surat untuk refer pakar .

IKLAN

“Sampai pakar doc minta buat MRI . Sebenarnya ni kali ke 3 Nana MRI dalam tempoh 5 tahun ni sejak sakit belakang . Dan resultnya yea Nana kena slip disc . Ada beberapa disc da terkena pada urat saraf belah kanan . Sebab itu kaki kanan je yang kebas . Doc minta buat injection kalau tak makin teruk sebab kita ni manusia kalau doc suh jaga makan ke apa ke bukan nak dengar sangat bila sihat kan ?

Banyak faktor sebabkan slipped disc.

“Nana pun balik bincang dengan keluarga . Dan pilih jalan dengan mendengar nasihat doktor . DOKTOR TAK PAKSA UNTUK BUAT INJECTION TAU . Nana yang pilih . Nana buat 12 injection dekat belakang & tempoh 2 tahun ni kena jaga diri tak boleh angkat benda berat .

Artikel Berkaitan: Badan Rasa Bisa, Sakit, Ini Doanya Dibaca Perlahan-Lahan Sambil Tepuk Bahagian Sakit 3 Kali

“Ramai yang sarankan untuk urut . Bukan tak percaya . Tapi buat la tulang tu makin lari . Yang tanggung sakit kita . Orang yang tak rasa sakit . Lain orang lain cara . Tapi yang penting USAHA untuk jaga diri . Orang tak kena memang tak akan tahu rasa n derita dia macam mana . Nak duduk tk boleh nak berdiri lenguh nak baring kebas .

IKLAN
Berdepan pengalaman menakutkan.

“Punca slip disc ni sebenarnya bukan pada jatuh sahaja .

1- cara duduk kita atas kerusi ( rapatkan kerusi pada meja supaya keadaan tak membongkok)
2-cara drive / bawa motor
3-angkat benda berat tapi cara angkat tu tk betul ( bengkokkan kaki bukan bongkokkan badan)
4-duduk atas kerusi wallet letak dekat punggung ( tak stabil kan ) boleh menyebabkan jugak
5-keadaan kita bila membongkok
6- bangun dari tido mengiring dahulu jangan terus bangun sahaja
7-pelbagai simptom lain

Usia muda juga tak terkecuali.

“Banyak juga la sebab dia . Jangan anggap kita buat sesuatu tu da betul keadaan badan . Sebenarnya tak . Jaga la diri . Kalau rasa sakit tu cepat-cepat la tanya doktor . Sakit sekarang tak kira umur . Kita tak minta sakit tapi sekurangnya apa yang Nana share ni kawan-kawan boleh berhati lepas ni . Jangan sampai kritikal baru pergi check .

“MAJORITI MASA NANA BUAT PHYSIO RAMAI ANAK MUDA . ALLAHU MEMANG TERKEJUT . SEBAB INGATKAN KITA SEORANG . YANG DAH TUA HANYA BEBERAPA KERAT SAHAJA .

Lakukan fisioterapi sebagai proses penyembuhan.

“Alhamdulillah Nana da keluar wad . Tapi masih kena berehat & physio lagi . Luka injection tu masih terasa . Untuk 2 tahun ni bersukan boleh tapi nak angkat benda berat kena simpan dalam hati .

“Terima kasih mak abah , adik , saudara mara yang datang , keluarga yang bagi sokongan , DR YONG YUAN SHYH Hospital Colombia Asia Setapak-sangat ramah & baik , nurse dekat hospital yang super duper baik , dan kawan kawan semua . Doakan Nana cepat sihat & boleh bekerja semula .

Sokongan ahli keluarga penting.

Artikel Berkaitan: Adab Menjenguk Orang Sakit, Sensitiflah Sikit, Janganlah Ditanya “Apa Khabar?”