Kisah inpirasi buat kita semua. Semoga Allah makbulkan impian kita untuk ke Tanah Suci.

‘Banyakkan berdoa pada Allah agar diberi kemudahan.’ Mina tempat menguji kesabaran, keimanan dan ketakwaan jemaah haji. Dikatakan sepanjang di Mina, kita janganlah terlalu banyak merungut, sebaliknya doa pada Allah agar dipermudahkan urusan.

Ternyata apa yang jemaah haji lalui di Mina pasti akan menjadi ingatan dan kenangan yang tidak dapat dilupakan sampai bila-bila. Ikuti perkongsian Azli Loko tentang pengalamannya bermalam di Mina sempena musim haji kali ini.

Artikel Berkaitan:

‘Dapat Tawaran Haji, Risau Nak Tinggalkan Anak-Anak.’ Selama Ini Kita Lupa, Allah Yang ‘Menjaga’ Siang & Malam

Banyakkan Berdoa Pada Allah

Mina, tempat di mana semua ‘Ismail-Ismail’ aku dilucutkan.
Alhamdulillah, banyak cerita-cerita perjalanan haji yang dikongsikan sehari dua ini.

Ini pula, cerita aku…
Ramai yang sifatkan Mina sebagai tempat ujian yang berat, yang menguji tahap kesabaran dan juga yang akhirnya menimbulkan rasa syukur dalam diri. Sesungguhnya memang betul pun…

Aku… Bila isteri bergenang air mata tanya ‘Abang, kita tak boleh ke naffar awal?

Huhu… Adoi, luluh hati aku. Khemah dia panas, isteri dan anak hanya survive makan maggie, tak lalu hendak telan apa pun. Ajak minum-minum tak hendak, sebab tak sanggup kerap-kerap beratur lama dekat toilet.

Agar Diberi Kemudahan

Lepas jumpa anak, isteri… Aku ke sana, ke sini tanya macam mana cara hendak balik ke Makkah. Jumpa jalannya, aku WhatsApp bagitahu dia kita boleh balik Makkah…

Dia reply, tak apa abang. Kita reda, apa yang Allah bagi. Kita reda, kata dia, ilmu kita tak sebanyak mana sehingga hendak decide buat kerja haji ikut cara sendiri.

IKLAN

Takut tersalah nanti menyesal sampai bila-bila. Allahuakbar, Allah masukkan lapang dalam hati dia, tapi Allah ajar aku ikhtiar cari yang paling baik untuk mereka.

Bila reda dan berniat untuk buat yang terbaik. Lillahitaala, Allah Ya Rahman, Ya Rahim, kirimkan nikmat satu persatu. Dihantar maggie tak putus-putus cakap saja apa flavour yang teringin.

Sebelum tidur aiskrim datang dekat khemah, mereka siap boleh pilih hendak strawberi atau vanilla. Buah pula, tak payah cakaplah melimpah ruah, anak hendak apple juice sampai satu catton dapat.

Maknya suka pineapple juice ambillah sampai tak lalu hendak minum, kemudian ada orang datang masukkan kipas-kipas dalam khemah. Allahuakbar…

Video Tetamu Haramain:

Shamsul Ghau Ghau Dalami Agama Selepas Tunai Haji Pertama – Tetamu Haramain EP 5

Mina Tempat Menguji Kesabaran

Menjelang pagi, bila jemaah naffar awal sudah beransur balik, mereka pindah masuk khemah kosong. Tunjuk gambar tilam berlapis-lapis, siap kena pakai selimut sebab sejuk sangat pula.

IKLAN

Mandi pun boleh berkali-kali sehari. Hendak pergi toilet pun pilih saja yang mana. Senyum-senyum bergurau dengan geng mereka sambil minum hot chocolate al-maklum sebab sejuk katanya.

Malam datang nasi Arab, sampai kena tolak sebab kenyang sangat. Alhamdulillah tabarakallah.

Pergi melontar pun boleh bergurau senda, tidak ada yang tak bahagia. Bergenang lagi air mata dia, tapi isteri cuma cakap, Alhamdullillah.

Aku fikir selama ini bila anak, isteri hendak itu dan ini, akulah yang adakan semua untuk mereka. Malah, akulah yang bagi itu, akulah yang providekan ini, akulah yang buat dia bahagia akulah yang buat dia senyum. Dan akulah, semua aku.

Keimanan & Ketakwaan

Tapi dekat sini Allah ajar aku, bukan kau yang bagi, tapi aku. Bukan kau yang buat anak isteri bahagia tapi aku, bukan kau yang ada semua kuasa tapi aku.

Kau tidak akan mampu kalau aku tak bagi kau jalannya. Sungguh kerana hanya 4 hari aku di Mina, membuat aku memohon keampunan, sungguh aku serahkan kembali semua ‘Ismail-Ismail’ yang Allah pinjamkan.

IKLAN

Sungguh aku mengaku aku tidak ada daya dan upaya dalam hidup dan hanya kepada-Nya aku memohon dan berlindung. Dan sungguh, Mina meninggalkan kesan paling dahsyat dalam jiwa aku sebagai hamba, melucutkan segala KEAKUAN dan aku balik dengan kesyukuran atas sekecil-kecil nikmat Allah bagi…

Jemaah Haji

Semoga segala yang aku rasa di Mina akan kekal dalam diri aku selamanya… Semoga Allah ampunkan kami, redakan dan terima segala ibadah dan izinkan kami pulang dengan haji yang mabrur.

Isteri aku kata, semoga Allah limpahi kita dengan segala Ismail yang ada tetapi hati kita tidak akan terikat dengan semua ismail2 yang dipinjamkan. Amin. Insyallah.

Baca Di Sini:

‘Allah Makbulkan Doa Saya.’ Hafiz Mahamad Sebak Dapat Hantar Mama, Abah Tunai Haji

Kashoorga: Kisah inpirasi buat kita semua. Semoga Allah makbulkan impian kita untuk ke Tanah Suci.

Sumber: Azli Loko

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI