Sebelum ini kerajaan melalui telah mengumumkan pemberian diskaun bil elektrik bagi meringankan beban rakyat disebabkan penularan wabak virus COVID-19. 

Dan hari ini sekali lagi rakyat menerima berita gembira apabila orang ramai boleh mengeluarkan caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) bermula 1 April ini.

Menurut kenyataan oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin semua ahli KWSP berumur bawah 55 tahun boleh membuat pengeluaran wang simpanan dalam akaun 2, masing-masing tertakluk kepada kadar maksimum RM500 sebulan untuk tempoh 12 bulan.

Alhamdulillah, Pencarum KWSP Bawah 55 Tahun Boleh Keluar Wang Simpanan Dari Akaun 2
Sumber: Google

“Permohonan boleh dibuat bermula 1 April 2020. Inisiatif ini dijangka akan memanfaatkan sehingga 12 juta ahli KWSP, dengan jumlah pengeluaran yang dianggarkan bernilai RM40 billion.

“Saya berharap inisiatif ini dan juga pengurangan kadar caruman KWSP pekerja sebanyak empat peratus yang berkuatkuasa April 2020 akan membolehkan pekerja mempunyai lebih wang dalam poket masing-masing untuk membeli barangbarang keperluan harian.

“Nasihat saya kepada anda semua yang akan menerima manfaat ini, gunalah wang ini sebaik mungkin. Beli barang-barang yang perlu sahaja dalam waktu yang agak sukar ini…yang penting, pastikan setiap hari ada makanan di atas meja untuk seisi keluarga,” katanya dalam sidang media khas di pejabatnya di Bangunan Perdana Putra, Putrajaya.

IKLAN

Menurut Tan Sri Muhyiddin lagi, wang itu sebahagiannya boleh digunakan untuk menampung bayaran bil air, elektrik ataupun sewa rumah mengikut keperluan masing-masing.

Biarpun jumlahnya tidak seberapa tetapi memadai dan ia merupakan wang titik peluş sendiri yang sepatutnya digunakan untuk hari tua tetapi buat masa ini digunakan untuk keperluan masing-masing.

Alhamdulillah, Pencarum KWSP Bawah 55 Tahun Boleh Keluar Wang Simpanan Dari Akaun 2
Sumber: Google

Beliau juga turut menasihatkan orang ramai dapat menggunakan duit berkenaan dengan cara berhemah kerana akan ada keberkatannya buat saudara saudari seisi keluarga.

IKLAN

Pengeluaran KWSP ini adalah antara beberapa inisiatif kerajaan bai mengurangkan bebanan kewangan rakyat berikutan COVID-19 sehingga menyebabkan Perintah Kawalan Pergerakan dilaksanakan.

Ternyata kenyataan ini mendapat pujian daripada warganet. Masing-masing bersyukur dan ini dapat meringankan beban rakyat akibat musibah yang melanda.

Namun ramai mencadangkan agar pengeluaran dibuat secara online agar tidak bersesak seperti yang terjadi sebelum ini.

IKLAN
Alhamdulillah, Pencarum KWSP Bawah 55 Tahun Boleh Keluar Wang Simpanan Dari Akaun 2
Sumber: Sinar Harian

Wan Arif Org2 kpg pendapatan sederhana amat bersyukur dgn pengumuman oleh PM tdi..ikut langkah keselamatan di kuanter KWSP nanti..

Jani Jani Terbaik pm byk mmbantu n mdengar keluhan rakyat dlm mghadapi krisis
Ryna Reena Bagus jika ada kemudahan permohonan pengeluaran.kwsp secara online. X perlu pergi.ke kaunter kwsp. Untuk.mengelakan berkumpul ramai2.
Maz Lan Kalau boleh buat online shja untuk kurgkn risiko penularan
Wan Klewang alhamdulillah.kalo boleh buat permohonan secara online lg baik.takut rmai yg serbu ke kaunter kwsp nnti.
Abdullah Al-Muttaqin Harap dpt buat pngeluaran secara online, xnk nnti ramai 2 bersesak2 dekat kaunter, jadi kluster kwsp pulak

 

ARTIKEL BERKAITAN: Syukur, Bil Elektrik Diberi Diskaun Enam Bulan Mula April

SUMBER: HARIAN METRO/SINAR HARIAN

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI