Allah ambil suami mengejut, ibu muda ini bangkit demi anak. “Nekad berhenti kerja, pulang ke kampung halaman dan kini mula berniaga untuk meneruskan hidup.

Benarlah kehidupan di kota tak seindah yang disangka, apa lagi kehilangan suami secara tiba-tiba. Pasti segalanya tak mudah untuk diharungi ibu muda.

Artikel Berkaitan:

‘Suami Meninggal Selepas Tamat Larian.’ Isteri Dedah Kisah Sejadah Selit Di Pinggang Ketika Marathon

Allah Ambil Suami Mengejut

“Saya tidak mahu terlalu memikirkan kehilangannya dan fokus meneruskan kehidupan bersama anak,” kata bekas pekerja kilang elektronik, Nadzirah Kamaruzzaman, 29, yang kematian suami lebih sebulan lalu.

Nadzirah mengambil keputusan berhenti kerja di Shah Alam, Selangor dan pulang ke rumah keluarganya di Kampung Kubang Kuar, Rantau Panjang, Kelantan, untuk menjual kasut terpakai selepas suaminya, Allahyarham Mohamad Hafiz Sohani meninggal dunia akibat mati mengejut.

Ibu Muda Ini Bangkit Demi Anak

Berkongsi kisahnya, Nadzirah memberitahu, pada malam 31 November, dia menerima panggilan telefon yang memaklumkan Mohamad Hafiz mengalami sawan dan tidak sedarkan diri.

Bagaimanapun katanya, ada rakan yang membantu dan suaminya boleh bercakap seperti biasa sebelum dibawa ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang.

IKLAN

“Saya berada di rumah bersama anak kami, Mohd Faeq Mikael Mohd Hafiz, yang ketika itu berusia tiga bulan kerana bekerja shif pagi.

“Kira-kira jam 1 pagi, adik lelaki saya datang ke rumah dan memaklumkan suami saya meninggal dunia. Luruh jantung mendengarnya kerana dia tiada penyakit selama kami saling mengenali,” katanya.

Nadzirah tidak mengambil masa panjang kerana memikirkan anak yang masih kecil dengan terus berhenti kerja dan pulang ke kampung.

“Alhamdulillah, ALLAH SWT permudahkan kehidupan kami dua beranak selepas adik saya, Mohd Baharizi Kamaruzzaman mencadangkan menjual kasut berjenama terpakai,” katanya.

Nekad Berhenti Kerja

Lebih mengharukan katanya, modal untuk membeli kasut hasil daripada sedekah rakan-rakan dan keluarga yang tidak pernah putus.

IKLAN

Nadzirah yang berpengalaman menjual beberapa produk lain sebelum ini memberitahu, jualannya kini sudah dikenali penduduk setempat dan ada yang singgah untuk membeli dan mencadangkan supaya menambah jenis kasut.

Dia juga berhasrat menjualnya melalui dalam talian dibantu adik. Malahan, jelas ibu muda itu juga, tiada yang dimahukan dalam hidup selain membesarkan anaknya dengan sokongan dan kasih sayang keluarga.

Mula Berniaga

Sementara itu, menurut Timbalan Pengarah Perkeso negeri, Wan Izani Wan Isa , Nadzirah layak menerima pencen penakat sebanyak RM1,746 sebulan seumur hidup.

“Anak Nadzirah turut layak menerima syer pencen itu sehingga berusia 21 tahun.

Menurut beliau, sebelum itu Skuad Perkeso Prihatin mengunjungi Nadzirah selepas menerima maklumat daripada orang awam dan memaklumkan layak menerima faedah pengurusan mayat sebanyak RM2,000.

IKLAN

Baca Di Sini:

“Allah Hadiahkan Kubur Indah & Liang Lahad Cantik. Lantainya Sejuk Macam Marmar” – Perjalanan Terakhir Ustazah Shadiya Abbas

Kashoorga: Semoga Allah permudahkan urusan Nadzirah dan anaknya. Amin.

Sumber : Sinar Harian

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Dosa Bulanan Wanita, Sengaja Tangguh Mandi Wajib!

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI